Порто се точи на осакатен Байерн


Порто се точи на осакатен Байерн
Снимка: Gulliver/Getty Images

1530 0

Порто приема днес Байерн (Мюнхен) в първи четвъртфинал в Шампионската лига. Съдбата дава шанс на драконите да защитят лузитанската чест срещу кошмарен за местните тимове съперник. Довечера синьо-белите могат да се възползват от сериозно осакатения състав на мюнхенци, за които няма да играят контузените им звезди Ариен Робен, Франк Рибери, Дейвид Алаба,  плюс трайно травмираният Хави Мартинес и в добавка болният Бастиан Швайнщайгер.

Баварците са се изправяли срещу португалци 22 пъти, записвайки 13 победи и 8 равенства. Единственото им поражение обаче е твърде болезнено - обратът с 1:2 във виенския финал за КЕШ през 1987 г., останал в историята с фамозния гол с пета на алжиреца Рабах Маджер. Още пo-стряскащ е балансът на мюнхенци в Португалия, където никога не са губили. Баварците взимат скалповете на Порто (2:0), Спортинг (5:0 и 1:0), Беленензеш (2:0) и Бенфика (3:1), а завършват наравно с Брага (1:1), Порто (1:1), Боависта (0:0), Бенфика (2 пъти по 0:0) и Гимараиш (1:1). При това с респектиращата голова разлика 16-4!

Реферът на двубоя от съседна Испания Карлос Веласко Карбайо също не навява добри спомени за португалците. При него те нямат победа - Бенфика - Базел 1:1 и Порто -Зенит 0:0. Байерн с 44-годишния мадридчанин пък не е загубил визита - по 2:0 срещу Марсилия и Ювентус, 1:1 срещу Манчестър Юнайтед. Според "А Бола" по-удобен момент за Порто едва ли би могъл да има. Пред медията треньорът Хулен Лопетеги скромно избягна сравнението със знаменития си предшественик Жозе Мауриньо, но си постави за цел да изравни постижението на бъдещия Специален с Порто - 11 мача без загуба в евротурнирите. Под въпрос е участието на Джаксон Мартинес. Основният голаджия на драконите не е играл от 6 март, когато се контузи срещу Брага. Колумбиецът попадна в групата, но в последния момент ще се реши дали да започне титуляр.

"Всички чувстваме, че е възможно да се класираме на полуфинал. Байерн стряска, дори само с името си, но ние имаме сили да се справим с него", заяви със самочувствие пред "О Жого" десният бек Данило, който вече подписа договор с Реал М от новия сезон срещу 31,5 млн. евро. На Порто ще липсва наказаният централен защитник Маркано, който ще бъде заместен от холандеца Бруно Мартинс Инди. Сериозна загуба за домакините е и травмата на халфа Кристиан Тейо. Вместо юношата на Барселона ще започне ветеранът Pикардо Куарешма (31 г.), когото по принцип Лопетеги използва като джокер.

Треньорът на Байерн Хосеп Гуардиола нямаше как да избяга от въпросите около липсващите титуляри. Каталунецът сподели, че капитанът филип Лам ще бъде изтеглен в халфовата линия, а за контузените коментира по следния начин - "Футболистите, които бяха сутринта (б.р. - вчера) на стадиона, са на разположение. Тези, които останаха в Мюнхен, няма да играят". После Пеп продължи - "Тук сме да дадем най-доброто от себе си. За да продължим, трябва да се представим на ниво и в двете срещи. Порто не е контраатакуващ отбор, те също държат да контролират мача и пресират съперника. Ще ми е приятно да се видя с техния треньор Лопетеги, с когото бяхме съотборници в Барселона. Никога обаче не съм си представял, че ще се сблъскаме като треньори".

Томас Мюлер, който е вкарал 6 гола в последните 8 мача за Байерн в Бундеслигата, заяви: "Никога не съм играл срещу Порто. Португалските футболисти са технични и добре пипат топката. Очаквам с нетърпение да изляза на стадиона. Конкуренцията в отбора е голяма и затова смятам, че липсата на контузените няма да се усети особено. От решаващо значение е да се покажем като колектив и винаги сме го правили в трудните моменти".

Знаменитият вратар на Байерн от миналото - Жан-Мари Пфаф, пазил в злополучния финал за КЕШ през 1987-а смята, че наследникът му Нойер ще е с решаваща заслуга за крайния резултат. "Мануел ще бъде най-голямата пречка за Порто да отбележи гол", убеден е белгиецът.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички