DSL Dire Straits Legacy пред SportLive: За Христо Стоичков и приликите между великата музика и големия спорт


DSL Dire Straits Legacy пред SportLive: За Христо Стоичков и приликите между великата музика и големия спорт
Снимка: колаж: Sportlive.bg

1546 0

На 11 март в зала 1 на НДК ще се състои дългоочакваният концерт на DSL*Dire Straits Legacy, организиран от Sofia Music Enterprises. Казваме дългоочакван, защото изминаха доста години от незабравимите ни срещи с Марк Нопфлър.

Проектът DSL*Dire Straits Legacy се ражда от любов и уважение към музиката на незабравимата група още през 2013 г., като събира оригинални музиканти от различни фази в кариерата ѝ. "Мотор" и идеолог е оригиналният кийбордист и най-близък музикален партньор на Нопфлър – Алън Кларк.

Супергрупата в момента е в състав Алън Кларк (кийборд), Тревър Хорн (бас), Дани Къмингс (барабани), Фил Палмър и Джак Сони (китари), както и може би най-прочутия британски саксофонист Мел Колинс (член на King Crimson, свирил с Нопфлър, Роджър Уотърс, Ерик Клептън и цяла плеяда рок суперзвезди). Добавени са и трима италиански топмузиканти, като Марко Кавилия изнася соловокалите точно в специфичния, леко меланхоличен стил на Марк Нопфлър.

Оказва се, че големите музиканти доста си приличат с великите спортисти. Именно затова решихме да зададем малко по-нестандартни въпроси към членовете на Dire Straits Legacy, с които да ги накараме да мислят повече за спорт и за... онзи български футболист, когото наричат "истински шампион".

---------------------------------

SL: От последната награда "Грами" на групата изминаха куп английски поколения в националния отбор - сега пак сте на сцената. Кое е по-вероятно да се случи по-скоро - Англия да спечели голям трофей или групата - "Грами"?

Алън Кларк: Това е забавен въпрос. Истината е, че Dire Straits Legacy е банда, която свири само на живо, и не правим нищо, с което да се класираме за "Грами". Така че - футболът тук има преднина.

SL: Кои са най-големите прилики между спорта и музиката?

Фил Палмър: В книгата ми "Session Man" аз сравнявам работата на музиканта точно с тази на спортиста и футболиста. И в двете професии човек придобива умения чрез практика и репетиции, а при правилните условия и възможности може да се покаже пред публика и да блесне в своята сфера.

Да бъдеш в група е все едно да си част от отбор - разчиташ на колегите си да ти дадат добър пас, за да отбележиш гол. Същото е и в бандата. Китаристът прилича малко на нападател, а басистът и барабанистът формират защитата. Кийбордистът е в средата на терена.

Много е важно групата да притежава отборен дух, за да можеш да свириш на възможно най-високо ниво. Dire Straits Legacy е отбор от страхотни професионалисти, а ядрото на групата бе част от предишната формация с Майк Нопфлър. Обичаме музиката на Dire Straits със страст и отдаденост.

Дани Къмингс: Всеки професионалист има определено ниво на разбиране, което се повишава с натрупването на опит. Но ако човек не е талантлив и не е силно концентриран, няма да се задържи достатъчно дълго, за да натрупа нужния опит.

И в музиката, и в спорта трябва да се научиш понякога да поставяш себе си на второ място, защото няма как винаги да си в центъра на събитията. Понякога трябва да поемеш ролята на "още една тухла в стената". Като страхотния английски ръгбист Маро Итоджи. Той е напълно отдаден на отбора и сегашният тим на Англия щеше да е загубен без него.

SL: Помните ли някои от великите български футболисти? Георги Аспарухов - Гунди, Христо Стоичков, Димитър Бербатов? Или някой друг български спортист?

Марко Кавиля: Със сигурност помня Христо Стоичков - какъв невероятен футболист. Помня, че спечели "Златна топка" през 90-те и имаше страхотна кариера в Барселона в дрийм тийма на Йохан Кройф. Какъв велик талант с огромна страст, супер техничен. Помня го като силен лидер на отбора, със страхотен хъс и себеотдаване. С две думи: истински шампион.

Билети за концерта DSL*Dire Straits Legacy в зала 1 на НДК на 11 март 2024 г. могат да бъдат закупени в мрежата на Bilet.bg (вкл. касите на Fast Pay и магазини "На тъмно"), касата на Билетен център НДК и онлайн на www.sme.bilet.bg и www.tickets.ndk.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички