Бащата на Нургюл: Вярвам, че ще стане световна шампионка, всичко започна от Слънчев бряг...


Бащата на Нургюл: Вярвам, че ще стане световна шампионка, всичко започна от Слънчев бряг...
Снимка: FIDE / Maria Emelianova

5056 0

Бащата на нашумялата напоследък българска шахматистка Нургюл Салимова - Илхан Ибрахим, коментира представянето на дъщеря си и нейния път до второто място по време на Световната купа в Баку. 

Той разказа пред бТВ, че лично е научил Нургюл на шахмата, когато тя е била 4-5-годишна. В началото помагал и баща му, който е "майстор на спорта". Огромната роля за развитието на българката обаче остава на Живко Жеков

От самото начало и до днес - именно той е треньор и мениджър на големия талант. Нейните възможности той забелязва на надпревара в Силистра, а убедителните й представяния започнали от турнир в Слънчев Бряг през 2009 г. 

Мнението на Ибрахим

"Като малка беше скромно и обикновено дете, което си играеше с кукли. До 4-5 годишна възраст, след което започна все по-сериозно да се занимава с шахмат. Научихме я да мести фигурите, заведохме я на 1-2 турнира и се видя, че има потенциал детето.

Аз я научих да играе шахмат. Дядо ѝ също помагаше. Моят баща е майстор на спорта. Той също помагаше дейно. За първи път откритието го направи сегашният ѝ треньор и мениджър Живко Жеков. На един откри турнир в Силистра я забеляза, че играе отлично за възрастта си. Попита баща ми, който по това време води Нургюл по турнири, дали може да участва на републиканското в Слънчев бряг.

Годината беше 2009 г. Заведохме я и тя направи 6 точки от 6 възможни. Спечели първото място по абсолютно категоричен начин. Тогава всички видяха, че е един скрит талант.

Мечтата ни е тя да бъде световна шампионка за жени. И се надявам съвсем скоро да го постигне. Вярвам, че ще стане! Без талант не може, но и без упоритост и труд също не може. Тя е упорито и трудолюбиво дете, има и дарба от Бога", обясни бащата. 

Вижте кога Нургюл Салимова ще даде пресконференция след успеха в Азербайджан!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички