Андреас Бреме - от световния връх до пода в тоалетната


Андреас Бреме - от световния връх до пода в тоалетната

8794 0

Кариерата на световния шампион с Германия от 1990 г. Андреас Бреме е в канализацията. Съвсем скоро там може да се озове и самият той, стига да приеме отправеното му нестандартно предложение за работа.

Бившият футболист Оливер Щраубе, който игра под ръководството на Бреме в „Унтерхахинг“, го покани да започне работа в неговата фирма за домашна хигиена като чистач на тоалетни. „Готови сме да вземем Андреас. При нас той ще научи, че в реалния живот е важно да имаш истинска работа. Това ще му помогне да по-добри имиджа си. Според мен нашият жест е голяма услуга за него“, сподели пред „Дойче веле“ Щраубе.

Със сигурност на Бреме няма да му се услади перспективата да смени световната футболна купа с тоалетния парцал. Но отправеното му предизвикателство е напълно показателно за падението в иначе богатата му кариера.

Само преди 24 години, през 1990-а, Андреас бе най-обичаният човек в Германия - на финала на мондиала в Италия той пое тежката отговорност да изпълни дузпата в 85-ата минута на двубоя срещу Аржентина. Нещо, което не посмяха да направят нито капитанът Лотар Матеус, нито головите машини Юрген Клинсман и Руди Фьолер. Попадението му донесе така жадуваната титла, превърнала се в символ на дошлото няколко месеца по-късно обединение на страната. Дълги години Бреме бе любимец на феновете на отбори като „Байерн“ Мюнхен, „Интер“, „Кайзерслаутерн“ и „Сарагоса“, а след отказването си от активна кариера в началото на миналото десетилетие с променлив успех се пробва и в треньорската професия. Някъде там започнаха и проблемите, заради които днес Андреас е на дъното. Първо бе уволнен от „Кайзерслаутерн“, после не се спогаждаше с Джовани Трапатони при съвместния им престой в „Щутгарт“. Покрай проблемите в работата неминуемо се появиха и личните - през 2010-а се раздели със съпругата си Пилар след 23 години съвместен живот, за да се отдаде изцяло на другата си голяма страст - скъпите коли и шумните партита. Малко след това остана и без шофьорска книжка, след като бе заловен да кара с 1,75 промила алкохол в кръвта.

Това обаче не е всичко - между май и ноември 2011 г. Андреас изтегли няколко заема, с които да задоволява личните си капризи, за общо 345 хиляди евро. И днес, въпреки ипотеката на дома му, той все още не може да върне обратно 200 хиляди от тях. А на 9 декември се очаква фалитът му да бъде официално обявен от съда в Мюнхен.

Германската легенда и треньор на големия отбор от 1990 г. Франц Бекенбауер вече се притече на помощ. Той призова футболната федерация на страната да създаде специален фонд за подпомагане на бивши играчи, които трудно свързват двата края. „Андреас направи много за немския футбол, сега е време и ние да отвърнем на доброто“, каза Кайзера.

Засега идеята му не се радва на мечтаната подкрепа. Да, общество като германското е склонно да помага и да демонстрира солидарност с изпадналите в нужда. Но не и тогава, когато са станали жертва на собствения си безразсъден начин на живот.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички