5-те най-странни гола в историята на футбола (ВИДЕО)


5-те най-странни гола в историята на футбола (ВИДЕО)
Снимка: Guliver/GettyImages

32218 0

Както се казва - футболът е игра на голове. Понякога обаче уникалността на тези попадения е от огромно значение и им осигурява вечна слава. Свикнали сме това да се отнася за красотата на дадено изпълнение, но историята помни изключително странни голове.

Представяме ви 5-те най-странни гола в историята на футбола. Един от тях е след асистенция на главния съдия, друг, пък, изобщо всъщност не се е осъществил, но е бил зачетен. Насладете се на историята на всеки от тези 5 гола, които едва ли някога ще видим отново:

5. Съдията асистира 

През 2001 година вече превърналият се в легенда за Манчестър Юнайтед - Петер Шмайхел, е на вратата за Астън Вила срещу Ливърпул. Още в 7-ата минуа се получава куриозна и невиждана ситуация. Топката е в ръцете на стража, който иска да организира скоростна атака за своя тим и я хвърля бързо. Тя среща гърба на съдията Анди Дурсо, който вече е потеглил към другата половина на игрището. След контакта, топката става удобна за играч на мърсисайдци, който, макар и изненадан, я вкарва на празна врата. В крайна сметка двубоят завършва при резултат 2:1 за Ливърпул, а попадението остава в историята.

4. Парче кал "преодолява" Тим Флауърс

Двубоят е през сезон 1995/96 между отборите на Блекбърн и Ливърпул. Мърсисайдци излизат напред в резултата след попадение на Стан Колимор. Англичанинът отправя изключително слаб изстрел от почти 30 метра по земя. Топката върви уверено към обятията на Тим Флауърс, но изведнъж непосредствено пред него тя отскача от образувалата се кал и го прехвърля. Крайният резултат е 3:2 за мърсисайдци.

3. Съдбоносното топче от хартия

Годината е 2009-а. Два големи съперника в лицето на германските Вердер Бремен и Хамбургер се изправят един срещу друг на полуфиналите за Купата на УЕФА. Вердер води с 2:1 в 83-ата минута, когато защитник на Хамбургер не успява да оцели добре топката заради "невинно" топче от хартия, хвърлено на терена. Това води до ъглов удар, след който резултатът става 3:1 за Вердер. Хамбургер успява да върне 1 попадения, но крайният резултат е 3:2 и така Вердер се класира с повече голове на чужд терен. Попадение поради корнер, който никога не е трябвало да се състои.

2. Две топки - плажна и футболна, един вратар

Трети представител на английския футбол намира място в тази класация. През 2009-а във Висшата лига отново Ливърпул е замесен и тук, но този път е от другата страна. Футболистът на Съдърланд Дарън Бент отправя изстрел от наказателното поле, който отива право към Пепе Рейна. По пътя си обаче среща... плажна надуваема топка. След контакта и двете тръгват по посока Рейна, който видимо объркан не успява да уловия коженото кълбо... нито плажното (то за щастие минава покрай вратата и излиза в аут). В крайна сметка голът е зачетен и мърсисайдци губят с 0:1.

1. Голът, който не е гол

Попадението бе наречено "голът - фантом" от световните медии. Случая е най-скорошен в тази класация - от 2013 година. Тогава в германската Бундеслига един срещу друг се изправят отборите на Байер Леверкузен и Хофенхайм. "Аспирините" водят с 1:0 в резултата, когато получават ъглов удар в 68-ата минута. Техен играч стреля с глава след неговото изпълнение, а топката се оплита в мрежата... но от външата страна. И - магия - изведнъж е от вътрешната страна. Дори самият нападател се хваща за главата, вероятно мислейки си: "Това бе близо". В този случай - очевидно достатъчно близо. Голът е зачетен от Феликс Брих и резултатът е 2:0. Заради това преди всеки мач се проверяват мрежите да не са скъсани...

В Sportlive.bg може да четете още интересни спортни истории от близкото минало

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички