История за "избухнала" обувка, деградирала система и удар за 1.2 милиарда долара


История за "избухнала" обувка, деградирала система и удар за 1.2 милиарда долара
Снимка: Guliver/GettyImages колаж

16908 0

Представете си следната ситуация. Цялата страна се тресе в очакване на зрелищен сблъсък в най-яростното спортно  съперничество на територията на София. Хиляди се опитват да се доберат до билет, за да могат да се докоснат до магията на най-старото съперничество, белязано от епични битки и вдъхновяващи обрати. Входовете на зала "Арена Армеец" са претъпкани от хора, които се опитват да влязат на трибуните и да заемат местата си в очакване на шоуто. Билетите за срещата са със средна цена от 300 лева, залата е разпродадена, а "черната борса" е във вихъра си. Неофициалната цена на пропуските извън залата достига над 1000 лева. Куп популярни личности са на първите редове в залата и очакват бъдещите спортни герои на нацията да покажат най-доброто от себе си в ожесточеното столично дерби с богата история. Дори бившият президент на страната - Георги Първанов, е в залата, за да подкрепи любимия си отбор, а милиони се готвят да станат свидетели на страховит сблъсък пред телевизорите...

Едва ли може да си го представите по този начин, но едно такова събитие е истинска религия отвъд Океана, където в Северна Каролина в сряда вечер се проведе поредното издание на една истинска баскетболна класика. Едно съперничество между враговете "Дюк" и "Университета на Северна Каролина" предизвика нереална вълна от непредвидими събития, отекнала с мощен медиен шум в цял свят. 40-минутният двубой предизвика ехо от уплах заради контузията на един от най-обещаващите атлети на планетата, мощен възглас срещу една остаряла (дори деградирала) система, както и тежък удар по един от гигантите на Световната стокова борса. Но всичко по реда си.

Съперничеството

През следващата година съперничеството между "Тар Хийл" (названието на Северна Каролина) и "Блу Девилс" (това на Дюк) ще навърши 100 години. Първият двубой между двата университета, които са разделени от около 15 километра, е през януари 1920 година, а победител е Каролина с "убийственото" 36:25. Два от най-популярните отбора имат помежду си 249 двубоя (138:111 в полза на "Тар Хийлс"), а съперничеството между двете институции в образователната система в САЩ е въпрос на чест и принадлежност. С годините Каролина срещу Дюк се наложи като най-ожесточеното "дерби" не само в колежанския спорт, но и в цяла Америка, а различни анкети от медийните гиганти в страната съперничеството е 3-ото най-популярно в САЩ - изумителен факт, при условие, че за американците колежанския шампионат по баскетбол е от значение единствено през март, когато се провежда популярния "March Madness" турнир - надпреварата между най-добрите отбори в страната.

Независимо дали се провежда в "Камерън Стейдиъм", или в залата на Северна Каролина, празни места рядко могат да бъдат забелязани, а средната цена, на която се продават билети за мачовете, е около 1400 долара. Това е съперничество, което е свещено за обществеността в Северна Каролина и няма нужда от допълнителнa притегателна сила, за да бъде интересно. Оказа се обаче, че дори най-голямото дерби може да увеличи своя мащаб, благодарение на един единствен играч.

Ефектът Зайън

Залата на Дюк, в която се проведе последната битка между двата отбора, е с капацитет от малко над 9 хиляди седящи места, докато домът на "Тар Хийлс" е двойно по-голям, тъй като "Дийн Доум" побира 21 хиляди души. Интересен факт е обаче, че най-скъпият билет в продажба за залата на Каролина за следващия двубой през март (по данни на StubHub) е около 2500 долара. За мача, който се проведе в сряда вечер, средната цена е била 2 345 долара, а причината се казва Зайън Уилямсън.

Крилото на Дюк е истински физически феномен. Той е около 2.01 сантиметра висок - толкова, колкото са гардовете в НБА. С абсурдната си физика (129 килограма), здрава мускулатура, нечовешкия отскок и неизчерпаемата енергия Зайън се превърна в youtube феномен, чиито клипове са гледани десетки и дори стотици милиони пъти. Въпреки че играеше за посредствен гимназиален тим, той бързо се прочу в интернет с извънземните си забивки и впечатляващата физика, а офертата от Дюк не закъсня. И след старта на колежанското първенство Уилямсън се утвърди като следващата голяма суперзвезда в баскетбола, като със своите 21.6 точки, 8.8 борби и 1.8 чадъра за само 28.1 минути средно на двубой доказа, че не просто ще бъде №1 в драфта през лятото, но и баскетболът е в добри ръце с играч от неговия калибър.

Именно сблъсъкът Каролина - Дюк доказа какво означава Зайън за играта. В залата нямаше празно място, а лично 44-ият президент на САЩ Барак Обама присъстваше, за да се запознае с 18-годишния феномен. Цените на билетите за срещата буквално взривиха интернет. Източник, близък до организацията на мача, информира, че човек е платил 9 хиляди долара за място на 7-и ред, а средната сума от 2 300 долара за билет е "занижена". Над 250 места са били продадени на "черната борса", а до последно компанията, продаващи билетите, е оставила 33 празни места за "панически" покупки, които са и по-скъпи. Редица популярни личности бяха в залата и всичко това заради едно талантливо момче от малък град в Северна Каролина.

Обувката, отприщила буря

33 секунди след началото на мача шумът в залата е оглушителен, а битката е в разгара си. В този момент Зайън получава топката на върха на правоъгълника и се опитва рязко да смени посоката с дрибъл, изстрелвайки се от левия си крак. В този момент обаче маратонката не издържа и буквално се пръска от напрежението (маратонките са последен модел на Найк, създаден за Пол Джордж - звезда на Оклахома Сити Тъндър). Кракът на Зайън излиза от обувката, а шокиращият момент води до сериозна контузия на коляното на Уилямсън:

Едва ли има човек, гледал мача или прочел новината на сутринта, който не се е притеснил за бъдещето на 18-годишния баскетболист. Един кратък миг може да провали и най-обещаващата кариера, а контузиите в областта на коленете са най-опасни именно за тежки играчи - такъв, какъвто е Зайън със своята сериозна маса. Това е първа сериозна контузия за крилото, който за щастие на собствен ход напусна паркета и, въпреки че досега няма официална информация какво е състоянието му, най-вероятно няма скъсване на връзки или менискус. Важно е да се отбележи, че в момента Зайън можеше да е милионер и да играе в НБА, но заради правило, че не може да стане професионалист в "Лигата на извънземните" в първата година след гимназията, се наложи да запише поне една година в колежанското първенство срещу стипендия от "Дюк". И уплахата за здравословното му състояние отприщи една болна за спорта в САЩ тема, а шумът със сигурност ще доведе до нови дебати какво трябва да се промени.

Една (може би) деградирала система

Зайън Уилямсън е определян като "аматьор" според системата в САЩ. Докато Лука Дончич (понастоящем звезда на Далас Маверикс) изкарваше солидна заплата в Испания с екипа на Реал Мадрид на крехката възраст между 15 и 18 години, Зайън няма право да спечели нито една стотинка за себе си. За да бъде част от колежанската спортна система, даден атлет няма право да има агент, да монетизира собствения си образ и да подписва каквито и да е рекламни договори. Единственото, което може да получи, е стипендия на стойност около 70 хиляди долара на година.

Междувременно колежанското първенство "NCAA" "затвори" фискалната 2017 година с приходи на стойност 1.1 милиарда долара. Новата сделка за излъчването на шампионата с местната "CBS" е на стойност 8.8 милиарда долара за период от 8 години. Да не говорим, че куп спортни (а и не само) гиганти наливат стотици милиони в колежите, за да се рекламират на втората най-голяма баскетболна сцена на планетата. И нито един цент не отива за играчите, които генерират този сериозен интерес. За тях са предвидени единствено стипендии за образование, които почти не използват... защото са привлечени заради уменията си на паркета и времето им е основно заето от спорт.

Контузията на Зайън Уилямсън отвори отново дискусията за липсата на заплащане на атлетите в колежанското първенство, тъй като те нямат право дори да участват в реклами, които не са свързани с университета. Остарялата система е разбивана на пух и прах от медии и спортисти в САЩ, но подобни случаи като контузията на 18-годишния феномен могат да доведат до съществена промяна. Вярно е, че процентът на спортистите, които ще играят в НБА, НФЛ или НХЛ е много малък и за 95% от студентите, получили спортна стипендия, това е като благословия, защото ако нямаха тези умения, не биха получили образование. Но какво да правят тези 5%, които са принудени да се подвизават в NCAA, за да останат в радара на скаутите от НБА? Едно грешно движение може да им коства цялата кариера, но нямат право дори да подпишат една топка без позволението на университета си?

В годината, в която ползват стипендия, за да "се водят" студенти в даден университет, те могат да подпишат договори с отбори от НБА, които да им гарантират десетки милиони долари. В случая със Зайън Уилямсън сумата става още по-сериозна. Попадайки в НБА, той не само ще е в топ 5 на драфта (включително и на миналогодишния), но и ще подпише колосален договор да рекламира някоя от големите спортни марки (спекулира се за сума от порядъка на 10-15 милиона долара на годишна база). Това означава, че само с два подписа, крилото ще си гарантира около 100 милиона долара. А една контузия в NCAA може да провали кариерата му завинаги, без да е получил дори 500 долара за клипче, което е пуснал в интернет. Не е честно. Не и за най-добрите като Зайън Уилямсън.

Университетът "Дюк" освен това има частна сделка с Nike. Майк Кжижевски (директор на баскетболната програма на колежа) е най-скъпоплатеният треньор в света, що се отнася до приходи от реклама. Договорът с американския гигант гласи, че всички баскетболисти в отбора имат право да носят маратонки и спортно облекло само и единствено с логото на "Найк". Независимо дали някой баскетбол не се чувства комфортно с обувките на компанията, то той е задължен да носи екипировка, осигурена от спонсора. Точно това е причината Зайън да носи новия модел на Найк, създаден за Пол Джордж. И това е причината именно американският гигант да е в също толкова губеща позиция, колкото е NCAA, часове след контузията на Зайън.

Удар за един милиард долара

Сезонът в NFL е приключил, а в NBA има пауза след Мача на Звездите, което направи битката за Северна Каролина събитие №1 в страната. Освен че билетите са с космически цени, милиони са били зрителите пред телевизионните екрани, които с интерес са пуснали срещата, която, разбира се, се предава в национален ефир. И 33 секунди след началото на мача с падането на Зайън Уилямсън настъпват и тъмните часове за акциите и имиджа на гиганта "Найк".

Големите "победители" в злополучният инцидент със Зайън бяха конкурентите на Найк, като "Пума" дори публикува съобщение в Туитър, че това е нямало да се случи, ако е носил маратонки на тяхната компания. Разбира се, съобщението беше изтрито скоро след публикуването му, но отзвукът от "избухналата" маратонка беше колосален. Само в рамките на часове дефектът на обувката набра десетки милиони гледания, а най-сериозният удар беше на стоковата борса.

Акциите на Найк паднаха главоломно (между 1.2% - 1.7%), като при затварянето на борсата в 17:00 часа местно време една акция на Найк се търгуваше срещу 83.95 долара (1.05 долара по-малко в сравнение с 24 часа по-рано).

Падението можеше да е още по-сериозно, но от "Найк" реагираха бързо. Беше публикувана официална позиция, че случаят ще бъде разследван много внимателно, а въпросните маратонки бяха намалени с между 5% и 20% в официалния сайт на компанията. Дори Пол Джордж коментира темата, като каза, че се е свързал с производителя, за да настоява за обяснение за случилото се. Въпреки взетите спешни мерки, 24 часа след контузията загубите на "Найк" до момента се оценяват на 1.2 милиарда долара.

Със сигурност компанията ще се възстанови от този удар, след като само в рамките на месец акциите ѝ се вдигнаха с близо 20 долара за една акция (между 20-и декември и 20-и януари). Но имиджово "Найк" понесе сериозен удар, а тепърва предстои много сериозна битка за компанията, защото не може да си позволи да изпусне Зайън като атлет, който да рекламира спортните им артикули. През лятото предстои сериозно наддаване между гигантите в бранша, а маркетинговата стратегия на всеки един от тях ще е насочена към случилото се на паркета в "Камерън Стейдиъм". Ако Зайън подпише с някой от конкурентите на американската компания, това ще е още по-тежък удар за доверието към марката. И най-популярният снабдител на спортна екипировка в света ще бръкне дълбоко в джоба си, за да не допусне подобен удар.

"Избухналата" обувка може да се окаже и причината Зайън да подпише най-скъпата сделка в историята за играч, който е новобранец в лигата. И вместо да си осигури 50 милиона за 5 години, тази сума може да се окаже двойна и дори тройна в следствие на инцидента, който който предизвика едни от най-бурните 24 часа в света на спортния бизнес.

Автор: Иво Вецев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички