Класациите на SportLive: Най-добрите трансфери на 2019 година


Класациите на SportLive: Най-добрите трансфери на 2019 година
Снимка: Twitter

4970 0

2019 година беше белязана от куп сделки и рекорди, особено по време на летния трансферен прозорец, но не всички новопривлечени футболисти се представиха по най-добрия възможен начин. За други пък никой не говореше особено, докато не "избухнаха" в най-комерсиалния клубен турнир - Шампионска лига. Ето и избора на журналистите на SportLive.bg за най-добрите трансфери на 2019 година: 

Изборът на Адриана Димитрова 

1. Френки де Йонг (Аякс - Барселона)

Безспорният ми номер едно, тъй като изненада дори себе си, превръщайки се скоростно в титуляр в огромен клуб като Барселона. Холандецът показва комплекс от качесва от идването си на "Камп ноу" във всеки мач. Започна със синьо-червената фланелка със забележително постижение - 100-процентова точност на пасовете. Умен играч, уверен, със страхотно движение по терена и в постоянно търсене на топката. Определено си заслужава милионите, платени за него още през зимата на 2019 година и това ще се доказва тепърва все повече и повече.

2. Кейлор Навас (Реал Мадрид - ПСЖ)

Макар Тибо Куртоа да стабилизира изявите си, никога няма да спра да се питам защо Реал Мадрид избра да се раздели с костариканеца и да задържи белгийския национал. Лично за мен Навас е един от най-добрите вратари в света, доказал това с куп сухи мрежи, решителни спасявания, стабилна игра в повечето аспекти и с това, че нямам спомен някога да се е отличавал с глупава грешка и неразумно поведение. Дисциплиниран футболист, ценен, което логично прави ПСЖ мъдър клуб, поне по отношение на решението за привличането му.

3. Ерлинг Холанд (Мьолде - Залцбург - Борусия Дортмунд)

Той е само на 19 години, а влезе мощно на сцената на европейския и световен футбол. Чупи рекорд след рекорд, бележи гол след гол и формата му не изглежда да е временна. Голобрадият футболист напусна групите на Шампионска лига като втори голмайстор, изоставайки само на 2 гола от Роберт Левандовски. Определено в негово лице РБ Залцбург показа тънък нюх на трансферния пазар за изминалата година. А още преди да е изтекла 2019 година новоизлюпената звезда вече е играч на Борусия (Дортмунд) - този двоен трансфер на Холанд определено заслужава място в топ 3 на най-добрите трансфери за годината 

Изобрът на Росита Иванова

1. Жоао Феликс (Бенфика - Атлетико Мадрид)

Когато звездата на „новия Кристиано Роналдо“ июгря преди около година беше ясно, че цената му ще бъде доста висока – 126 млн. евро. 19-годишният атакуващ играч „подпали“ португалската лига с дрибъла и визията си миналия сезон, а сравненията с CR7 изглеждат оправдани, макар и на този ранен етап от кариерата му. Той направи много интелигентен ход и направи трансфер, където знае, че ще получи гарантирано време за игра.

Бенфика получи повече от клаузата си за изкупуване, което е повече, отколкото биха могли да поискат някога, докато Атлетико победи всеки топ клуб в Европа до подписа на може би най-впечатляващия тийнейджър.

2. Еден Азар (Челси - Реал Мадрид)

Сделка, която бе ясно, че рано или късно ще се случи. Челси успя да уреди сума от около 88,5 милиона британски лири за играч с една година, оставашаот неговия договор, като могат да добавят още 60 милиона паунда към трансферната сума от бонуси.

От своя страна Мадрид най-накрая има заместник от световна класа за Кристиано Роналдо и играч, който на 28 години едва наближава върха на своите сили. Петгодишен договор означава, че той ще навърши 33 години в края на споразумението, но ако успее да пресъздаде само част от формата, която е показал на „Стамфорд Бридж“, тогава феновете на Мадрид ще бъдат щастливи. Към този момент не е показал изцяло своя потенциал, но още от самото начало бе ясно, че белгиецът ще има нужда от време за адаптация, което бе забавено и от няколко травми.

3. Мауро Икарди (Интер - ПСЖ) 

Това беше очаквано развитие, след каро Ромелу Лукаку получи фланелката № 9 на Икарди за новия сезон. Очевидно бе, че не е в плановете на Антонио Конте, и бе задължително да се направи трансфер. С преминаването си под наем в ПСЖ обаче извади късмет, тъй като доста бързо пасна на системата за игра. А и постоянните контузии на някой от тримата в атака – Мбапе, Неймар и Кавани, забързаха адаптацията му и вече показва, че се чувства отлично в Париж.

Изборът на Десислав Лафчиев

1.Идриса Гей (Евертън - ПСЖ) 

Идриса Гей може и да не беше най-звездният трансфер през това лято, но бе един от най-важните за Пари Сен Жермен в последните години. Сенегалецът е точно това, което липсваше на парижани през годините – опорен полузащитник, който да е нагърбен с предимно дефанзивни функции. Въпреки че не блести в повечето срещи, важността на Гей се показва в големите мачове, каквито бяха двете срещи с Реал Мадрид в Шампионска лига например.

2. Ерлинг Холанд (Мьолде - РБ Залцбург)

 Мисля, че няма смисъл да обяснявам, защо съм добавил Холанд към най-добрите трансфери през годината. 4 гола в 2 мача за Купата на Австрия, 16 гола в 14 срещи в Австрийската Бундеслига, 8 попадения в 6 срещи за Шампионската лига. А на всичкото отгоре норвежецът е само на 19 и дойде за едва 5 милиона евро от Мьолде.

3. Стефано Сенси (Сасуоло - Интер)

Интер удариха джакпота с привличането на Стефано Сенси. 24-годишният италиански халф пропусна част от есенния полусезон, но когато бе на терена, се представи по отличен начин – 3 гола и 4 асистенции в 8 мача през сезона в Серия А. В момента халфът е под наем от Сасуоло, но „нерадзурите“ ще могат да го привлекат след края на сезона за едва 25 милиона евро.

Изобрът на Кристиян Иванов

1. Еден Азар (Челси - Реал Мадрид)

Когато са замесени клуб като Реал Мадрид и играч от класата на Еден Азар, това няма как да не бъде обявено за трансфера за годината. Белгиецът определено не започна по най-добрия начин своята кариера на „Сантиаго Бернабеу“, като освен че лекуваше контузия, той дълго време не намираше дебютното си официално попадение. Въпреки това, след известен адапционен период 28-годишният атакуващ футболист започна да показва качествата, заради които бе привлечен в „кралския клуб“.

За негов малшанс, точно когато навлизаше във форма - получи нова травма след ситуация със своя сънародник Тома Мюние. Азар обаче ще се възстанови и ще има достатъчно възможности, за да се докаже пред „белите“ фенове, да замести донякъде Кристиано Роналдо и дори да се превърне в клубна легенда.

2. Френки де Йонг (Аякс - Барселона)

Френки де Йонг премина в Барселона след феноменален сезон с Аякс. Сделката между каталунците и холандците бе предварително подписана и този ход не изненада никого. 75 милиона евро (+11 милиона евро в зависимост от представянето му) осигуриха на „блаугранас“ бъдещето. 22-годишният полузащитник имаше трудности с адаптацията в новия си тим, но след това започна да играе на най-високо ниво, превръщайки се в неизменен титуляр за Ернесто Валверде. А, бъдете сигурни – той може още много.

3. Антоан Гризман (Атлетико Мадрид - Барселона)

Третият голям трансфер отново е на сметката на испанския футбол. Антоан Гризман бе желан дълго време от Барселона, но чак това лято се осъществи този ход. Френският нападател далеч не демонстрира качествата си, заради които бе привлечен, а това породи множество критики към него. Гризман не постигаше разбирателство с другите звезди в нападението – Лионел Меси и Луис Суарес, като особено притеснителна бе връзката му с първия. Все пак се забелязва подобрение и в играта му, и в отношенията със съотборниците. Нашият екип вярва, че Гризман рано или късно ще се докаже в Барселона и това е причината той да попадне в тази своебразна класация, а не в подреждането за най-големи разочарования.

Изобрът на Стефан Йорданов

1. Ромелу Лукаку (Манчестър Юнайтед - Интер)

След като през лятото напусна Манчестър Юнайтед, Ромелу Лукаку буквално се прероди и заигра като нов футболист, напомнящ за играта си от времената в Евертън. Въпреки че не бе сред най-евтините трансфери, белгийската звезда заслужи всяко пени, платено за него от Интер. Голмайсторът бързо се вписа в редиците на Антонио Конте, който от дълго време се опитваше да го привлече към себе си. Именно Лукаку е една от основните причини „нерадзурите“ да са толкова сериозно въвлечени в битката за титлата в Серия А. В рамките на 17 мача в италианското първенство Лукаку вкара 12 попадения и продължава да тормози всяка една защита със своите „габарити“.

2. Филипе Коутиньо (Барселона - Байерн Мюнхен)

Кариерата на Филипе Коутиньо вървеше възходящо до момента, в който стъпи на „Камп Ноу“. Бразилската звезда така и не успя да се напасне към играта на каталунците и закономерно Барселона потърси начин да се раздели с играча. Преотстъпването му на Байерн Мюнхен бе едно от най-мъдрите решения в трансферен план през годината. На „Алианц Арена“ Коутиньо успя да намери формата, която демонстрираше в Ливърпул, и се превърна в основна фигура за баварците. Коу вкара шест гола и асистира за други пет в 15 мача в Бундеслигата, като добави и още един гол и две асистенции в Шампионска лига.

3. Френки де Йонг (Аякс - Барселона)

„Скъпоценният камък“ на Аякс, блеснал в Шампионска лига по-рано през годината, бе откупен от испанския колос Барселона през лятото. 22-годишният талант разполага с потенциал, който може да го отведе до най-великите играчи в историята на футбола. Силните му изяви с холандския гранд се пренесоха и на „Камп Ноу“, където халфът вече напомня за времената на Шави и Иниеста, когато Барселона бе „безсмъртен“ в средата на терена. Де Йонг няма пропуснат мач за „блаугранас“ в Ла лига от началото на кампанията, като той е с основни заслуги за водачеството на Барселона в подреждането, а и класирането на тима за елиминациите на Шампионска лига.

Изборът на Иво Вецев

1. Родриго (Сантош - Реал Мадрид) 

Покрай сагата с Еден Азар и постоянните слухове за Пол Погба и Кристиан Ериксен, някак тихомълком "белия балет" беше уредил услугите на Родриго Гоеш в началото на 2019 година. И ръководството на тима бере плодовете на сделката за 45 милиона евро, след като крилото бързо се превърна в интегрална част от селекцията на Зинедин Зидан. Младокът показва нетипична зрялост за възрастта и бразилските си корени - спокоен, уравновесен, с безгрешна техника и отличен поглед върху играта. Той вече има 7 гола и 2 асистенции, а заради него не играят класни играчи като Гарет Бейл, Иско и Лукас Васкес - достатъчен атестат за страхотния трансфер на бразилеца на "Сантиаго Бернабеу". 

2. Раул Хименес (Бенфика - Уулвърхямптън) 

Футболист, за чийто трансфер не се вдигна много шум, а трябва! Хименес се превърна в несменяем титуляр в селекцията на Нуно Еспирито Санто и, когато той не е на терена, нападението на "вълците" страда. Само за един полусезон нападателят има 8 гола и 6 асистенции в английската Висша лига и е безспорно трансфер №1 до момента в най-силния шампионат на планетата. Отличното си представяне на Острова той гарнира и с 6 гола (по един на всеки 57 минути) в Лига Европа. 

3. Френки де Йонг (Аякс - Барселона) 

Когато си на 21 години, пристигаш в един от най-големите отбори на 21-и век и играеш извън позиция, обикновено не те чакат добри неща. Френки де Йонг премина на "Камп Ноу" със солидна визитка и много очаквания, лежащи на плещите му. Засега младият холандец оправдава всяка стотинка, платена за него (75 милиона евро), като е несменяем титуляр под ръководството на Ернесто Валверде, въпреки че играе извън любимата си позиция на разиграващ дефанзивен полузащитник. Де Йонг "лепна" идеално на Барселона и Серхио Бусектс има перфектен заместник в Барселона. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички