20 действия извън футбола, които доказват, че Кристиано Роналдо е изключително добър човек


20 действия извън футбола, които доказват, че Кристиано Роналдо е изключително добър човек
Снимка: Getty Images/Guliver

12005 0

Кристиано Роналдо със сигурност ще остане в историята като един от най-великите футболисти за всички времена. Често обаче неговите чисто човешки качества са поставяни под въпрос - дали се отнася до държанието му на терена, или дори това извън футбола. Всъщност, има редица фактори, които доказват точно обратното - че Кристиано е изключително добър човек. Представяме ви 20 негови действия (някои съвсем "пресни", други - позабравени) извън футбола, които го потвърждават:

1. Намаляване на заплатата. Кристиано бе сред лидерите в Ювентус, които веднага се съгласиха на тази наложителна мярка и убедиха останалите в отбора. Това ще му струва общо 3,8 милиона паунда.

2. Дарение срещу коронавируса. Португалецът, заедно със своя сънародник и агент - Жорже Мендеш, дариха 1 милион паунда на болници в страната, за да помогнат в битката срещу коронавируса.

3. Повежда целия отбор на Португалия към ново дарение. Според Бернардо Силва, CR7 е предложил и убедил играчите на европейския шампион да дарят 50% от бонусите си за класиране на Евро 2020.

4. Лишава се от "Златна обувка", за да дари за благотворителност. През 2011 година вкарва 40 гола и печели "Златната обувка". Той я заменя за 1,2 милиона паунда, които отиват в помощ за построяването на редица училища в Газа (градът бе разкъсван от войни).

5. Прави подобно нещо и със "Златната топка". Един от петте му трофея е реплика, защото с този, който печели през 2013 година, осигурява 530 хиляди паунда за благотворителна фондация.

6. Посланик. Кристиано Роналдо е посланик на три благотворителни организации/фондации - "Спаси децата", "Уницеф" и "World Vision".

7. Дарява бонуси. През 2013, след като е избран в отбора на УЕФА за играч на сезона, дарява получените за това 89 хиляди паунда на "Червения кръст". Когато печели 10-ата (Шампионска лига) през 2014 г. с Реал Мадрид получава 450 хиляди паунда бонус от клуба, които обаче разпределя и дарява на трите фондации, чийто посланик е.

8. Дарява кръв. Едно от най-известните признания на португалеца е, че няма нито една татуировка по тялото си, за да може да дарява кръв.

9. Помощ за медицински център срещу рака. През 2007 година майката на Роналдо оцелява след рак на гърдата. Той благодари, като дарява 120 хиляди паунда на центъра.

10. Покана за сирак. Едно малко дете остава сирак в Бейрут, след като родителите му са убити от камикадзе. Роналдо го кани в Реал Мадрид, където го развежда.

 

11. Помага на млад фен. През 2009 година разбира за историята на 9-годишния Нухузет Гуилен, който е диагностициран с нелечим рак. Изпраща шофьор да доведе момчето и семейството му в хотела на Реал, осигурява места за мач на тима за ВИП ложата, посвети му гола си от двубоя, даде му фланелката си след мача. Това не е всичко - впоследствие влага сериозна сума в експерименталното лечение на момчето. За съжаление то е неуспешно и Нухузет умира през 2013 година.

12. Отзивчив. Често на футболния терен нахлуват привърженици, които искат да се докоснат до него. До този момент само веднъж се е проявил неприятелски срещу такъв, въпреки че не ги познава и не знае кой може да му навреди.

13. Помощ за друг фен. През 2014 година майката на 10-месечния Ерик отправя молба към Роналдо да му подари своя тениска. Португалецът обаче прави нещо повече - плаща 55 хиляди паунда за мозъчна операция и последвалото лечение. Отделно събира още пари чрез търг.

14. Човещина. На два пъти със свой силен удар нанася лека травма по фенове на трибуните. И след двата пъти се извинява лично и им подарява тениската си.

15. Добър приятел. През 2015 година неговият агент Жорже Мендеш (след сватбата си) го определя като най-добрият приятел. Кристиано му подарява цял гръцки остров на стойност около 40 милиона паунда.

16. Покана. През 2013 година бившият играч на Рейнджърс Фернандо Риксен е диагностициран с болест на мозъка и нервите. CR7 се свързва с него и го кани на Бернабеу със семейството му.

17. Страхотен съотборник. Португалецът често прави скъпи и хубави подаръци за своите съотборници. След 10-ата Шампионска лига с Реал, той подаряви специални часовници на всички в тима на стойност всеки по 5 хиляди паунда.

18. Помага на по-големия си брат. Бащата на Кристиано - Денис, е алкохолик преди да почине. Неговият по-голям брат също тръгва по този път, но е спасен от CR7, който започва да го кани навсякъде по големи събития със себе си.

19. Не е стиснат. На два пъти оставя феноменалните 20 хиляди паунда за бакшиши след почивки в Гърция.

20. Не забравя мили жестове. Историята му с жената, давала му безплатни бургери от Макдоналдс като дете, обиколи света. Години по-късно той се сеща за нея и се реваншира.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички