Валя Семеренко грабна последното злато при жените в Контиолахти


Валя Семеренко грабна последното злато при жените в Контиолахти
Снимка: Getty Images/Guliver

2076 0

Украинката Валя Семеренко направи чиста стрелба - първият случай през сезона на масов старт при жените и заслужено грабна златото в дисциплината на Световното първенство по биатлон в Контиолахти. Втора остана Франциска Пройс, а с финален спринт Карин Оберхофер успя да лиши Дария Домрачова от медал на този шампионат. Все пак Домрачова може да е доволна заради факта, че се класира четвърта, а голямата съперничка за Световната купа Кайса Макарайнен остана чак 15-та. Така в генералното класиране Домрачова е вече с 957 точки, а Макарайнен е с 926 пункта, като остава кръгът в Хантимансийск.

Състезанието

Големият въпрос преди днешното последно състезание беше дали водачката в генералното класиране за Световната купа Дария Домрачова най-после ще вземе медал. И масовият старт тръгна отлично за нея – светкавична стрелба, пет от пет, която я изстреля на първо място след първия легнал. На всичкото отгоре основният съперник на Домрачова за Световната купа – Кайса Макарайнен, наниза цели три пропуска и остана чак 28-ма от общо 30 състезателки. Третата в генералното класиране Вероника Виткова беше другият голям провал – също с три грешки, на 29-то място. След първата стрелба общо 18 души бяха без грешка. Зад Домрачова вървеше „Кралицата на Контиолахти” тази година Мари Дорен-Абер, която взе златото в спринта и преследването.

Домрачова продължи с терминаторския стил и на втора стрелба, като не пропусна мишена. Същото сториха Дария Виролайнен, Франциска Пройс и Франциска Хилдебранд, както и шампионката в индивидуалното Екатерина Юрлова. Всички те бяха на между 6,5 и 9,9 секунди зад Домрачова.

Дойде третата стрелба и там Домрачова се срина – две грешки, от които веднага се възползваха Валя Семеренко, Габриела Соукалова и Франциска Пройс. И трите направиха нула, излизайки точно в този ред от рубежа. Домрачова излезе осма, на 36,1 секунди зад Семеренко. А Макарайнен вече беше 20-та, но на 1,20 минути зад Семеренко, след две поредни чисти стрелби.

Последна стрелба – и там Валя Семеренко показа най-здрави нерви, завършвайки цялото състезание с нула. А Соукалова и Пройс сбъркаха по веднъж и така украинката излезе на 19,1 секунди пред Пройс и 19,9 секунди пред Соукалова. Домрачова също не сбърка и се изстреля на пето място на 10-тина секунди зад среброто, но Карин Оберхофер действаше също отлично и се залепи за тази групичка. Макарайнен направи една последна грешка и излезе чак 19-та.

Малките разлики по отношение на среброто и бронза дадоха веднага влияние и се оказа, че Оберхофер е в отлично функционално отношение. Италианката изпревари и Домрачова, и Соукалова, като чехкинята, заедно с Хилдебранд, просто не смогнаха на темпото. Така водачката за Световната купа се оказа на 0,6 секунди от бронза преди последната отсечка. Това обаче се оказа непосилна разлика за Домрачова, която не можа да контраатакува и италианката взе бронза.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички