Провал за Домрачова и Макарайнен, французойка стана световен шампион в спринта


Провал за Домрачова и Макарайнен, французойка стана световен шампион в спринта
Снимка: Getty Images/Guliver

1720 0

Ако условията за мъжкия спринт от световното първенство по биатлон в Контиолахти бяха тежки, то за женския бяха буквално невъзможни. Вятърът и снеговалежът във финландския курорт бяха толкова свирепи, че на практика нямаше човек от публиката без скиорска маска!

В тези ужасни условия интересът на всички беше прикован в едно – коя измежду Дария Домрачова и Кайса Макарайнен ще вземе предимство в генералното класиране за световната купа. Домрачова водеше с 10 точки преди това състезание, но Кайса излезе пред домашна публика. И двете обаче направиха повече от ужасна стрелба – Макарайнен наниза три грешки на легнал и две на прав, а Домрачова, след като имаше възможност да получава информация за провала на голямата конкурентка и след като направи една грешка на легнал, се издъни жестоко на прав с четири грешки! Все пак точно водачката в генералното класиране спечели от цялата ситуация, защото завърши на 25-то място, докато Макарайнен остана 35-та. Така Домрачова взе 16 точки от днешното състезание срещу едва 6 за финландката и вече води със 853 пункта срещу 833 на Макарайнен.

Провалът на големите фаворитки отвори вратата за другите състезателки. И тази, която се възползва, беше френската ветеранка Мари Дорен-Абер. Тя взе победата след само една грешка в стрелбата, като това беше първият успех в кариерата ѝ. Втора остана полякинята Вероника Новаковска-Земняк, за която среброто е първо класиране в тройката на състезание от международния календар. Полякинята стана и единствената биатлониска без грешка днес. Трета остана Валя Семеренко от Украйна, която пак стана трета в генералното класиране с 658 точки.

От стартиралите днес четири българки най-добре се представи Емилия Йорданова – 33-то място, две пред Макарайнен. Йорданова направи само две грешки, от легнал и ще участва в утрешното преследване, като влезе и в генералното класиране за световната купа - с 8 точки на 84-то място. На 38-мо място се класира Десислава Стоянова, с три грешки, като и тя ще участва в преследването, а в генералното класиране е 76-та с 15 пункта. Даниела Кадева остана 87-ма с две грешки, а Стефани Попова направи цели седем грешки и записа 103-то място – последното в състезанието.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички