След силна стрелба България завоюва исторически успех в смесената щафета на Световното по биатлон


След силна стрелба България завоюва исторически успех в смесената щафета на Световното по биатлон
Снимка: Getty Images/Guliver

13526 0

Националният отбор по биатлон завърши на 15-о място в смесената щафета 4х7,5км на Световното първенство в Поклюка, Словения. Българската щафета в състав Димитър Герджиков, Владимир Илиев, Милена Тодорова и Даниела Кадева показа отлична стрелба и завърши надпреварата със само пет използвани резервни патрона и без наказателни обиколки. Това е изравнено най-добро класиране за България в тази дисциплина след 15-ото място на Световното през 2010 г.

Димитър Герджиков, който пропусна голяма част от сезона заради коронавирус, се представи отлично на първи пост и си прибра 12-и, на само 52 секунди от лидера. Герджиков показа отлична стрелба и не използва резервни патрони, за да осигури добра стартова позиция на Владимир Илиев.

Владо увеличи изоставането на България с още 19 секунди след първата обиколка и стрелбата от легнало положение, през която премина бавно, но пък не допусна да влезе в наказателна обиколка. Илиев направи прилична стрелба от право положение и предаде на третия пост Милена Тодорова.

След първата си стрелба Тодорова заемаше 14-о място на 2:18 минути от първата щафета. След пет стрелби за българския отбор родните състезатели бяха използвали само три резервни патрона, показвайки чудесно ниво в стрелбата. Милена се прибра на финала с още един използван резервен патрон на 13-а позиция с изоставане от 2:36 минути.

Даниела Кадева затвърди силната стрелба на българския отбор, след като използва само един резервен патрон при двете си излизания на стрелбището. В последната обиколка обаче Кадева изгуби почти 50 секунди и бе задмината от Финландия и Беларус, за да класира българската щафета на 15-о място с изоставане от 4:07 минути от победителите.

Надпреварата спечели тимът на Норвегия, следван от Австрия, чийто отбор завоюва първи медал от смесена щафета в историята си. Швеция се нареди трети, докато големият фаворит Франция се класира на едва пето място. Програмата на Световното първенство продължава в петък, когато е спринтът при мъжете.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички