Красимир Анев отвърна на Дафовска: Време е да престане да сипе лъжи по мой адрес


Красимир Анев отвърна на Дафовска: Време е да престане да сипе лъжи по мой адрес
Снимка: БГНЕС

5617 0

Един от двамата ни водещи биатлонисти Красимир Анев даде ексклузивно интервю пред SportLive, в което призова председателката на федерацията по биатлон Екатерина Дафовска "да престане да сипе лъжи" по негов адрес. Преди седмица зимната олимпийска шампионка говори пред нашата медия, след като бе преизбрана на президентския пост в биатлона. От SportLive потърсихме и Красимир Анев, за да представи своята позиция по казуса. 

В интервюто си пред нас Дафовска коментира, че Анев искал сам "да каже кой да е президент" на федерацията. На въпрос дали остава отворена вратата за Краси Анев към националния отбор, председателката заяви, че "той категорично се отказа". В тази връзка Анев изказа своята гледна точка: "Тя не отговоря конкретно с "да" или "не", а казва, че аз съм се отказал. За пореден път говори от мое име, което не ѝ прави чест. Тези лъжи, които продължава да сипе по мой адрес, вече е време да престанат. Вече не съм в средите на биатлона и не искам да се намесва името ми."

ПРЕДИСТОРИЯТА

През 2013 г. Анев отказва да тренира с националния отбор и започва да се готви индивидуално за международните състезания със свой екип - треньор и физиотерапевт. Причината, по неговите думи, е "личното отношение" на националния треньор Николай Захаров. "Всичко започна от момента, в който отказах да работя с Николай Захаров. Оттам нататък станах "персона нон грата" за тази федерация", коментира Анев.

"Причината беше неговото отношение лично към мен и към тренировъчния процес. Аз съм много взискателен към хората, с които работя, защото се влагам на 110% във всяка една тренировка. Когато не виждам влагане от екипа, с който работя, считам, че е нормално да търся нещо по-добро. Защото все пак нашият спорт е свързан с много лишения, много труд, както всички други спортове. Исках всичко това да си струва и да има някакъв израз, а изразът е резултат."

Анев заяви, че Захаров е влагал постоянно напрежение в тренировъчния процес. "Вместо да си обясним грешките и да направим анализ на дадена тренировка, имаше просто едно "ти не ставаш", "не слушаш", "теб никой треньор не може да те научи да стреляш бързо". Освен това не вярвам на хороскопи и астрология. Това беше в мой ущърб, защото въпросният треньор обръща голямо внимание на астрологията. Мотив да не стартирам на даден старт, защото е пълнолуние или някакви други неща... за мен е непрофесионално и не мисля, че е въобще свързано със спорта. Със спорта трябва да бъде свързана науката, логистиката, а не астрология. Изтърпях две години и накрая реших, че ще търся бъдещето си с друг екип", посочва родният биатлонист. 

Следват години, в които Анев е в обтегнати отношения с ръководството на федерацията, и в частност нейният председател Екатерина Дафовска. През лятото на тази година Анев обяви, че слага край на кариерата си заради едноличното управление и лично отношение на Дафовска към него. От федерацията на практика отказват на Красимир да продължава да се готви индивидуално, с треньор и физиотерапевт. 

ВРЪЩАНЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР?

Отделно от негова страна имаше лично отношение. То се изразяваше във влагането на постоянно напрежение в тренировъчния процес. Вместо да си обясним грешките и да направим анализ на дадена тренировка, имаше просто едно „ти не ставаш“, „не слушаш“, „теб никой треньор не може да те научи да стреляш бързо“. Освен това не вярвам на хороскопи и астрология. Това беше в мой ущърб, защото въпросният треньор (Захаров) обръща голямо внимание на астрологията. Мотив да не стартирам на даден старт, че е пълнолуние или някакви други неща... за мен е непрофесионално и не мисля, че е въобще свързано със спорта. Със спорта трябва да бъде свързана науката, логистиката, а не астрология. 

Изтърпях две години и накрая реших, че ще търся бъдещето си с друг екип.Вместо да си обясним грешките и да направим анализ на дадена тренировка, имаше просто едно „ти не ставаш“, „не слушаш“, „теб никой треньор не може да те научи да стреляш бързо“. Освен това не вярвам на хороскопи и астрология. Това беше в мой ущърб, защото въпросният треньор (Захаров) обръща голямо внимание на астрологията. Мотив да не стартирам на даден старт, че е пълнолуние или някакви други неща... за мен е непрофесионално и не мисля, че е въобще свързано със спорта. Със спорта трябва да бъде свързана науката, логистиката, а не астрология. 

"Накрая стигнахме до такова положение, че заявих на ръководството на федерацията, че искам поне един човек от моя екип да остане. Ясно беше, че те не искат по никакъв начин да продължавам работя с моя личен треньор Георги Фъртунов. Затова поисках поне моят физиотерапевт да остане в отбора. Но и това въобще не беше разисквано", заяви биатлонистът.

Красимир Анев разкри пред нашата медия, че през есента от федерацията са предложили работа на неговия физиотерапевт в националния отбор. "По някое време, късно есента, му се бяха обаждали на терапевта да го поканят, но на него, на мен - не. На мен никой не ми се е обаждал. Единствено ми се обадиха да върна пушката. Явно аз съм ненужен там."  

Попитан дали би се върнал в националния отбор, Анев отговори: "Те не ме искат. То беше елементарно да продължа да работя с терапевта в отбора. С мен никой не е говорил по тая тема. Никой не се е обадил да каже „хайде, взимаме него и тебе, и почваме да работим."

"Мислеше си председателят на федерацията, че като ми увеличат заплатата, аз ще се върна. Обаче аз си имам принципи и гледам да не ги нарушавам. Няма как да стане. Ако някой друг могат да го купят с пари, мен не могат. Наистина щях да взимам много повече пари като заплата, но не всичко е пари. Когато няма отношение и професионализъм, това е положението."

ПРЕИЗБИРАНЕТО НА ДАФОВСКА И НОВИЯТ УС

В края на миналата седмица Екатерина Дафовска бе преизбрана за председател на федерацията по биатлон с убедително мнозинство (11 гласа "за" и 2 "въздържал се"). На извънредното Общо събрание беше избран и нов Управителен съвет (УС), в който влизат само две лица от стария УС (Райко Пенев и Цветан Цочев). 

"Този филм вече сме го гледали, игран от ръководството – още 2013 г. Пак по същия начин: Общо събрание и членове на УС, които не са удобни, биват сменявани. Това се прави с цел еднолично ръководство и с абсолютно минимизиране на основната дейност на федерацията. Федерацията е сдружение на спортните клубове и те трябва да взимат всички решения за спорта, а не един конкретен човек", заяви Анев, според когото "неудобните" членове от стария УС са били "изхвърлени".

На въпрос как си обяснява мнозинството, с което спортните клубове са преизбрали Дафовска, Анев отговори: "Лесно си го обяснявам, но не искам да влизам в допълнителни разяснения, за да нямат после някои хора претенции към мен, че съм казал някои неща. Те знаят какво се е случило, за да гласуват за нея."

"По принцип те нямат избор, за кого да гласуват? То няма друг кандидат. И това, че аз съм искал да определям кой да е председател на федерацията е пълна лъжа, абсолютна глупост. Мога само да кажа какъв би ми се искало да бъде председателят на федерацията", заяви Анев. И коментира, че "не разбирам защо в момента председателят на федерацията е на заплата там"

Според Анев в момента няма годен човек, който да управлява федерацията в правилната посока. "Промяната трябва да дойде от самосъзнанието на ръководството. То трябва да управлява по такъв начин, че да има резултати. А не за други цели. Отделно федерацията трябва да засили мениджмънта си с търсенето на спонсори. Това е едно перо, което страшно много ни куца. Цял живот съм слушал „няма пари, няма пари“. Тук трябва да се намеси председателят на федерацията и с финанси, и с добър мениджмънт и добра реклама. Да потърси повече спонсори. Все пак ние сме един успешен спорт."

ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР 

Анев е категоричен, че през годините е тренирал при много по-лоши условия, отколкото останалите национални състезатели. "На тях им се осигурява всичко най-добро, въпреки че някои от тях не са спечелили и един медал. В момента дори се осигуряват семейни лагери и всичко това е на гърба на федерацията.

Тези състезатели, както знаем... преклонена глава, сабя не я сече. Така че, след като слушат и изпълняват всичко, което им бъде поднесено, включително и декларацията, която беше в подкрепата на ръководството и на треньора Захаров", заяви Анев, подчертавайки, че тази декларация не е писана от тях и им е поднесена "късно вечерта просто да я подпишат". "За мен това е едно лицемерие: до есента да не си искал да работиш с един човек, а пролетта вече да пишеш декларации в негова подкрепа", коментира биатлонистът.

Попитан за това какви са очакванията му откъм резултати на националния отбор в близко бъдеще, Анев заяви: "Очаквам да оправдаят огромните инвестиции, които федерацията в момента влага за тяхната подготовка. Както вече споменах, на сегашните състезатели им е осигурен един комфорт откъм семейно-битови нужди. Пътуват жени и деца и т.н., всичко на гърба на федерацията, по лагери. Нещо, което не се е случвало с мен, например." 

КРАСИ АНЕВ ДНЕС... И ЗАНАПРЕД

"Сега се опитвам да наваксам времето, което съм пропуснал. Повече внимание за семейството ми, за лични ангажименти, които съм отлагал с години. В професионален план времето ще покаже."

За момента Анев не мисли да се връща към биатлона. "Поне докато е това ръководство, не смятам да се връщам. Те убиха цялото желание в мен да тренирам при положение, че аз толкова много съм си обичал работата. 22 години от живота си съм дал на този спорт и накрая да ми убият желанието за тренировки и реализация", сподели Анев, който не изключва възможността в бъдеще да работи като треньор.

"Имам претенциите, че съм един честен човек, който по никакъв начин не се облагодетелства по някакъв страничен начин от каквото и да било. Пред съвестта си съм чист. Така че, не мисля, че скоро ще се занимавам с треньорска дейност", завърши Красимир Анев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички