Симон Шемп записа трета поредна победа и пак след финален спринт


Симон Шемп записа трета поредна победа и пак след финален спринт
Снимка: Getty Images/Guliver

1657 0

Пореден кръг от Световната купа по биатлон, поредно крайно вълнуващо състезание. Този път това беше преследването в Антхолц – Антерселва, където се стигна до финален спринт между четирима състезатели, но в крайна сметка победата грабна германецът Симон Шемп, трети в класирането за Световната купа преди състезанието. Той надделя над Симон Едер, Евгени Гараничев и Оле Ейнар Бьорндален. Пети остана лидерът за Световната купа Мартен Фуркад. Емил Хегле Свендсен финишира 17-ти, а от българите само Владимир Илиев взе участие и той остана 32-ри, след седем грешки в стрелбата. Така в генералното класиране Фуркад още е лидер, с 572 точки. Втори вече е Шемп с 549 точки, а трети е Антон Шипулин с 535 точки. Краси Анев е на 22-ро място с 250 точки, а Владко Илиев е 26-ти с 223 точки.

След първата стрелба водач беше вторият в спринта Евгени Гараничев, следван от Симон Едер на 1,1 секунди и Симон Шемп на 1,4 секунди. За съжаление Владимир Илиев направи две грешки, а Краси Анев, който остана чак 56-ти в спринта, реши да не стартира в преследването.

Второто влизане на огневия рубеж не промени нещата в челото – Гараничев пак беше без пропуск и излезе първи, на 13,6 секунди пред Едер, който сбърка веднъж. Ветеранът Оле Ейнар Бьорндален беше трети, следван от Шемп, който успя да го изпревари още на първата контрола. Лидерът за Световната купа Мартен Фуркад се движеше десети, след като също не направи пропуск на легнал и скъси изоставането си от спринта до 45,6 секунди от Гараничев, а Емил Хегле Свендсен беше точно зад французина, също без грешка. Владко Илиев пък беше 27-ми, добавяйки още една грешка в стрелбата от легнал.

Чак на третата стрелба Гараничев направи грешка, което веднага беше използвано от Едер, Шемп и Бьорндален, които стреляха без пропуск и се наредиха на 2,2, 3,6 и 5,3 секудни зад руснака след излизането от огневия рубеж. Мартен Фуркад продължи с възхода си, след нова нула и вече беше пети, на само 28,7 секунди от Гараничев. Свендсен обаче сбърка веднъж и изостана на 16-то място. Владко Илиев също сбърка веднъж и се движеше 25-ти.

Дойде и решителната четвърта стрелба и зрителите в Антхолц-Антерслева станаха свидетели на нещо изключително – чисти стрелби на Гараничев, Едер, Бьорндален, Шемп и Фуркад, който излязоха точно в този ред по последната обиколка.  Всеки един от първите четирима имаше шанс да спечели, тъй като те бяха събрани в само две секунди! Фуркад беше на 25,1 секунди, на пето място. Свендсен добави нова грешка и излезе 17-ти, а Владко Илиев направи цели три пропуска и с общо седем грешки се появи чак на 33-то място.

Логично накрая се стигна до финален спринт и там Симон Шемп атакува от четвърта позиция, печелейки трета поредна победа в последните три състезания. Едер остана втори, а Гараничев – трети. Бьорндален завърши на четвърта позиция, а Мартен Фуркад остана пети.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички