Невероятно състезание в Руполдинг - фотофиниш между трима реши победителя


Невероятно състезание в Руполдинг - фотофиниш между трима реши победителя
Снимка: Getty Images/Guliver

2379 0

За четвърти път в историята на българския мъжки биатлон имахме двама представители в масов старт – Красимир Анев и Владимир Илиев, в германския зимен курорт Руполдинг. За съжаление този път двамата нямаха добър ден и останаха 27-ми и 30-ти съответно.

Надпреварата обаче ще се запомни с великия финал, в който трима души се хвърлиха към линията и трябваше фотофиниш да определи печелившия. Това се оказа германецът Симон Шемп, който показа най-добри гмуркачески умения и най-много взривност в краката. Втори остана изненадата на състезанието Фийон-Майе, а трети завърши опитният Михал Шлезингер. От голямата тройка за Световната купа Емил Хегле Свендсен стигна най-напред – четвърти, Антон Шипулин зае шесто място, а Мартен Фуркад остана чак 21-ви.

В генералното класиране лидер остава Фуркад с 516 точки, следван от Антон Шипулин с 470 точки и Симон Шемп с 429 точки. Четвърти е Емил Хегле Свендсен с 415 точки. Красимир Анев е 13-ти с 250 пункта, а Владко Илиев е 26-ти със 187 точки.

Състезанието

Анев тръгна с номер 8, а Владко Илиев – с номер 23. Начело беше лидерът в Световната купа Мартен Фуркад, като двамата българи тръгнаха в по-бавно темпо, без да се мъчат да правят неразумни атаки. За съжаление тази тактика въобще не се оказа успешна, като и Анев, и Влади Илиев направиха по две грешки – Краси се забави много преди първия изстрел и това сякаш предопредели лошия им старт. Лидер след това влизане на огневия рубеж беше Симон Едер, следван на 1,4 секунди от Андреас Бирнбахер, а трети и четвърти излязоха Оле Ейнар Бьорндален и Емил Хегле Свендсен на 2 и 2,4 секунди, а също в първата десетка беше и Йоханес Тингес Бьо, който до средата на втората обиколка пое водачеството. Мартен Фуркад направи една грешка и остана 23-ти, на 22 секунди.

На втората стрелба Йоханес Тингес Бьо направи единствен нула от норвежката армада, докато Бьорндален и Свендсен. Първи обаче беше топстрелецът по отношение на комбинацията от бързина и точност Симон Едер, следван от Андреас Бирнбахер на 2 секунди и Хенрик Лабелунд също с нула, на 2,9 секунди. Бьо беше пети, на 4,4 секунди. Българите Краси Анев и Владимир Илиев този път бяха по-точни – без грешка, което ги изведе на 28-мо и 29-то място от общо 30 състезатели. 26-ти беше Мартен Фуркад, който наниза нови две грешки и превърна и това състезание след спринта в личен свой провал.

Преди третата стрелба обаче стана огромен сакатлък – водачът Якоб Фак след първата контрола падна и препъна втория Йоханес Тингес Бьо. Словенецът загуби още повече време, защото не можа веднага да нахлузи ските. Така на първата стрелба от положение прав първи дойдоха германците Симон Шемп и Андреас Бирнбахер. Шемп се възползва отлично и наниза пет от пет, Бьо отговори достойно въпреки падането също с пет от пет. Така Шемп излезе пръв, следван от 1,5 секунди от Симон Едер. Норвежците Емил Хегле Свендсен, Йоханес Тингес Бьо  и Оле Ейнар Бьорндален бяха съответно 8-ми, 11-ти и 12-ти. Краси Анев също направи нула, докато Владимир Илиев сбърка веднъж, което означаваше 28-мо място за Анев и 30-то, последно, за Владко Илиев. Мартен Фуркад добави още една грешка, и с четири от три стрелби остана 26-ти.

Решителна четвърта стрелба – и Симон Шемп показа най-здрави нерви от челната тройка, правейки нула и излизайки първи. След него, на 1,2 секунди беше французинът Фийон-Майе, а норвежката звезда Емил Хегле Свендсен беше трети, на 2,5 секунди. Бьорндален излезе пети, на 7,6 секунди, а Йоханес Тингес Бьо също направи 20 от 20 и вървеше на 14,8 секунди, който ако не беше злощастният инцидент с Фак, може би щеше да е спечелил състезанието още след тази стрелба. Краси Анев направи нула и излезе 26-ти, а Владко Илиев добави нови две грешки и твърдо се закотви на последното, 30-то място. Мартен Фуркад успя също да направи най-после стрелба без грешка и излезе 22-ри.

Така, на практика, петима биатлонисти се бореха на последна обиколка – Фийон-Майе, Шемп, Свендсен, Михал Шлезингер и Бьорндален, които на първата контрола бяха в рамките на по-малко от три секунди! А Бьо също скъсяваше и на втората контрола вече беше на 7,7 секунди от лидерската позиция! В крайна сметка се стигна до френетичен финал, в който фотофиниш трябваше да реши кой измежду цели трима – Шемп, Шлезингер и Фийон-Майе. Късметът се усмихна на Шемп, който взе победата, втори остана Фийон-Майе, а трети остана Шлезингер! Свендсен и Бьорндален завършиха четвърти и пети, а Антон Шипулин остана шести. Младият Бьо се отказва в края и завърши десети. Мартен Фуркад се класира едва 22-ри, а Краси Анев и Владко Илиев останаха 27-ми и 30т-и.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички