Шипулин излъга Фуркад, Анев с престижно класиране на масовия старт в Поклюка


Шипулин излъга Фуркад, Анев с престижно класиране на масовия старт в Поклюка
Снимка: Getty Images/Guliver

3186 0

В изключително емоционално и драматично състезание руснакът Антон Шипулин се възползва по много хитър начин от обстоятелствата и грабна победата в масовия старт в Поклюка. Той изпревари Мартен Фуркад, който след това състезание пак стана водач за Световната купа и който още няма победа в кариерата си в Поклюка. Трети остана австриецът Симон Едер, а досегашният водач в Световната купа Емил Хегле Свендсен остана 17-ти.

Добро състезание направи и Красимир Анев, който сбърка само веднъж на стрелбището и остана 18-ти. Владимир Илиев завърши 27-ми от общо 30 стартирали – 30-те най-добри в света дотук през годината в този толкова тежък спорт.

В генералното класиране Мартен Фуркад пое водачеството с 361 точки, пред Антон Шипулин с 336 пункта и Емил Хегле Свендсен с 335 точки. Красимир Анев е 24-ти със 133 точки, а Владимир Илиев е 26-ти със 112 точки.

Състезанието

Водачът за Световната купа Емил Хегле Свендсен поведе групата, а по петите го следваха 30-те най-добри дотук през сезона, в които влязоха и двама български биатлонисти – Красимир Анев и Владимир Илиев, което е небивал успех за мъжете ни в този спорт. Най-доброто класиране на България при мъжете в тази дисциплина е на Михаил Клечеров – 13-то място, от 2012 година.

Бързо-бързо Антон Шипулин излезе начело, след като Свендсен предпочете да не задава темпото и остана трети, като Мартен Фуркад, вторият за Световната купа и актуален неин носител, стоеше точно зад Шипулин. При първата стрелба руснакът беше най-бърз, пет от пет, следван също с този резултат от Доминик Ландертингер и Мартен Фуркад. Свендсен сбърка веднъж и отиде на 14-то място, а българите минаха също добре – Краси Анев без грешка, излизайки на 10-то място и 14,3 секунди изоставане от водача Антон Шипулин, а Владко Илиев сбърка веднъж и остана на 22-ро място. Шипулин водеше с 1,9 секунди пред Ландертингер, а Фуркад беше на 3,5 секунди. Първите 13 в надпреварата бяха без грешка.

В течение на втората обиколка начело излезе Мартен Фуркад, след като Шипулин предпочете да не налага по-бързо темпо и остана трети, след Доминик Ландертингер.

На втората стрелба Симон Едер беше най-бърз и точен, но пръв излезе от рубежа Доминик Ландертингер. Зад него бяха Антон Шипулин и Симон Едер, на 0,4 и 0,7 секунди, а Мартен Фуркад беше четвърти, на 1,1 секунди. Краси Анев също направи нула, от по-трудната му по принцип позиция „легнал” и беше осми, на 14,5 секунди зад Ландертингер. Влади Илиев сбърка веднъж и излезе 23-ти, на 59,3 секунди изоставане зад Ландертингер. Провалът беше за Емил Хегле Свендсен – още две грешки и чак 22-ро място, точно пред Влади Илиев, с 0,4 секунди преднина пред нашето момче.

По време на третата обиколка отново първият след стрелбата, в случая Ландертингер, не пожела да води и пусна Шипулин напред.

При третата стрелба се проби Доминик Ландертингер, с две грешки, също грешка направи неговият съотборник Симон Едер. Най-добре се представи Мартен Фуркад, с много бърза стрелба, нетипично за него през този сезон и поведе колоната пред Жан-Гийом Беатрикс, с разлика само 0,7 секунди. Трети беше Шипулин на 2,3 секунди, а отличната новина за нас беше представянето на Краси Анев, който излезе на шесто място, с 15 от 15 успешни изстрела, макар и малко по-бавна трета стрелба, като изоставането му от Фуркад беше 25,5 секунди. Владко Илиев пак направи една грешка и се движеше на 26-то място от 30 стартирали. Свендсен най-после направи нула, но беше далеч – на 18-то място.

Четвъртата обиколка вече беше по-бърза, като Жан-Гийом Беатрикс, Антон Шипулин и Мартен Фуркад вдигнаха темпото. Водачеството пое Беатрикс.

При решаващата четвърта стрелба Фуркад почна първи, но сбърка веднъж. Той обаче стреля в картечно темпо, а Шипулин се поддаде на напрежението и също сбърка, виждайки, че големият конкурент излиза вече от стрелбището и лети по наказателната обиколка. Една грешка направи и Беатрикс. Това позволи на страхотния като бързина в стрелбата Симон Едер да вземе водачеството след нула, но едва на 2,6 секунди пред Фуркад. Фредрик Линдстрьом излезе трети на 7,2 секунди. Краси Анев направи една грешка, първата и последната в състезанието за него и излезе 14-ти, на 48 секунди зад Едер. На цели 12 секунди зад него беше водачът в Световната купа Емил Хегле Свендсен. За съжаление Владко Илиев направи три грешки в последната стрелба и остана чак 27-ми.

Голямото предимство в борбата за победата беше за французите, тъй като Беатрикс и Фуркад почнаха да „играят” заедно. Те излязоха на първите две места и „затвориха” Едер, Шипулин и Линдстрьом. На първото голямо изкачване Беатрикс, който е бивш ски бегач, дръпна здраво напред, следван от Фуркад и Шипулин. Двутактовият ход на Беатрикс му позволи да дръпне малко, но последва контраатака на Антон Шипулин 200 метра преди финала, който използва сблъскване между французите, като в ситуацията Беатрикс счупи и щека. Така руснакът спечели надпреварата, а Фуркад остана втори. Трети завърши Симон Едер, четвъртото място беше Линдстрьом, а Беатрикс, вместо победа, получи петото място. Красимир Анев завърши 18-ти, след като поиздъхна на последната обиколка, а Влади Илиев остана 27-ми.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички