Голям успех за Владко Илиев и Краси Анев в преследването в Хохфилцен


Голям успех за Владко Илиев и Краси Анев в преследването в Хохфилцен
Снимка: Getty Images/Guliver

2740 0

Българските биатлонисти Владимир Илиев и Красимир Анев накараха всички фенове на този толкова атрактивен зимен спорт у нас да подивеят от радост след чудесно представяне в преследването в Хохфилцен, по време на втория кръг от Световната купа по биатлон. Илиев завърши на 11-то място, след като тръгна 19-ти и получи специалните похвали на коментаторите на британския „Евроспорт”, а Краси Анев се класира 23-ти.

В голямата битка за първото място звездата на френския биатлон Мартен Фуркад взе ценна победа след впечатляващо представяне на огневия рубеж – 20 от 20 успешни опита и добро бягане. Втори остана германецът Симон Шемп, а третото място отиде за Якоб Фак, който във финалната обиколка изпревари Йоханес Тингес Бьо – победителя от спринта. Братът на Йоханес – Тарей, взе шестото място, а водачът до този момент за Световната купа Емил Хегле Свендсен остана чак 14-ти заради трите си грешки в стрелбата.

За разлика от женската надпреварата, драмата при мъжете започна още в началото. Пръв тръгна Йоханес Тингес Бьо, който спечели спринта, но действащият носител на Световната купа Мартен Фуркад не изоставаше и се вклини в преследвачите на Бьо – на около 20 секунди зад по-младия от братята Бьо. Йоханес започна с 5 от 5, но същото сториха Доминик Ландертингер, Андреас Бирнбахер, Якоб Фак и Мартен Фуркад. Великолено се държеше и Владимир Илиев от нашите момчета, който също стреля без грешка при първото слизане на огневия рубеж и излезе на десето място, на 1:02 минути за Йоханес Бьо. Красимир Анев беше на 14-то място, също без грешка.

При втората стрелба от легнал петицата вече беше Йоханес Бьо, Якоб Фак, Симон Шемп, Емил Хегле Свендсен и Мартен Фуркад – всичките без грешка. Без грешка беше и Владко Илиев, който вече се качи на девето място – на 1:01,9 секунди зад Бьо. Краси Анев направи първата си грешка, но се задържаше на 18-то място. Младият норвежец Бьо държеше най-близкия си преследвач – Якоб Фак, на 26,5 секунди. Там, в рамките на само три секунди зад Фак, бяха останалите звезди – Шемп, Свендсен, Фуркад. Французинът и големият Свендсен обаче решиха да вдигнат темпото, като Фуркад показа, че функционално вдига нивото си след проблемите в началото на сезона заради болест.

Третата стрелба се оказа пълен провал за Норвегия – и Бьо, и Свендсен направиха по две грешки на този първи прав, а Фуркад, Фак и Шемп се възползваха максимално, нанизвайки нови пет от пет. Владимир Илиев беше голямата гордост на България – ново пет от пет и осмо място във временното класиране. Краси Анев също се справи без грешка на първата стрелба на прав, като зае 15-то място. Лидер беше Якоб Фак, но на нищожните 1,5 секунди пред Фуркад и 3,6 секунди пред Шемп. Показателно е, че Свендсен излезе на 9-то място, зад Влади Илиев, на 6,3 секунди изоставане. Йоханес Бьо беше четвърти, на 27,8 секунди зад Фак.

Логично Фуркад натисна ските, предвид и факта, че последната обиколка не е стихията му и пое скоро лидерството от Фак, като влезе за четвърта стрелба с 6,4 секунди аванс пред словенеца. И последва показно на френската звезда – пет от пет, т.е. без грешка в 20 опита, докато Фак сбърка веднъж. Така Симон Шемп се оказа новият преследвач на Фуркад – той беше на трето място преди последната стрелба, на 6,9 секунди зад Фуркад. На толкова излезе и след стрелбата, но Фуркад не допусна Шемп да го притесни в бягането. Владко Илиев допусна първа грешка, която го върна на десето място и в крайна сметка той загуби във финалната обиколка от Дмитрий Малишко, завършвайки 11-ти, а Красимир Анев успя да свали всички мишени и точно като Илиев завърши с 19 от 20, но излезе на 16-то място. За съжаление Краси не показа добро бягане и остана извън 20-тицата - на 23-то място. Йоханес Тингес Бьо беше трети, но на цели 25,6 секунди от Фуркад и не можа да се пребори във финалната обиколка с Якоб Фак. Братът на Йоханес – Тарей, се качи до шесто място с две грешки, а Свендсен направи още една и завърши 14-ти.

Успехът на Фуркад означава, че той е новият лидер за Световната купа - с 216 точки. Втори остава досегашният водач Емил Хегле Свендсен с 203 точки, а трети е Якоб Фак със 196 точки. Българите са съответно на 19-то място - Краси Анев, с 91 точки и на 33-то място - Владимир Илиев, с 67 точки.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички