Председателят на БОК Стефка Костадинова сподели очакванията си за Пекин 2022


Председателят на БОК Стефка Костадинова сподели очакванията си за Пекин 2022
Снимка: БОК

467 0

Броени дни преди откриването на Зимната олимпиада в Пекин председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова даде интервю за сайта на централата "bgolympic", в което говори са атмосферата в нашия лагер и сподели очакванията си за форума, който стартира на 4 февруари и ще продължи до 20-о число на месеца:

- Г-жо Костадинова, отново сме на олимпийска „писта“ след супер емоциите в Токио, този път в очакване за Зимните игри в Пекин…

- Така е, няма и половин година след края на Летните игри и ето, че вече сме на прага на Зимната олимпиада в Пекин. На 4 февруари огънят в китайската столица ще озари отново света със символа на най-благородните и популярни състезания в историята на човечеството. Една от най-големите и мощни държави на планетата приема за втори път олимпийците, а Пекин става първият в историята град домакинствал както на летни, така и на Зимни игри.

- Домакините организират Олимпиадата в сложна здравна обстановка и при геополитическо напрежение, какви са очакванията и прогнозите?

- Целият свят вече от две години е много различен, спортът също. Няма как – трябва да се съобразяваме с новите реалности, важно е, че игрите ще се състоят и младежите от цял свят ще се съберат за поредната си олимпийска среща. Убедена съм, че домакините ще организират всичко перфектно по отношение на съоръжения и логистика. Споделям мнението на президента на МОК Томас Бах, че спортът не бива да се политизира, той е призван да обединява нациите, а не да ги разединява, което е и един от основните олимпийски принципи. Това ще е първото глобално събитие, което се провежда по план след избухването на пандемията. Светът в момента преминава турбулентен етап от развитието си и точно Олимпиадите със своите светли идеали и принципи могат да вдъхнат увереност и надежда на цялото човечество в тези трудни времена. Младите хора, обединени в своите различия, са призвани чрез срещите си в спорта да покажат, че заедно можем да преодолеем несгодите и да вървим към просперитет. Тъй че, да пожелаем успех и паметни мигове за организатори, участници и зрители.

- С какви чувства и надежди изпращате българските олимпийци за Пекин?

- Първо нека напомня, че от дебюта си през 1936 година, България извървя дълъг път за да се утвърди сред авторитетните държави в зимнитеспортове. С успехите досега, с шестте медала - единият от които златен, страната ни може да се гордее с постигнатото в белите олимпийски стартове, в които приоритет е спазването на феърплей и респект към съперника. Нашият отбор за Пекин е сплав както от опитни състезатели, някои от тях заминават на своята четвърта олимпиада, така и от дебютанти, които за първи път ще изпитат вълненията от уникалната атмосфера на игрите. Искам заедно, като нация да ги поздравим и да благодарим на всеки един от тях за извоюваното право да стартира и да мери сили с най-добрите на планетата. Благодарност и за техните треньори, за хората от щабовете и федерациите, за всички спомогнали за класирането на Олимпийски игри. Сам по себе си този факт вече е една съвсем немалка победа.

- Бихте ли се ангажирали с прогноза за представянето ни в Пекин…

- Нека не натоварваме предварително нашите олимпийци с прогнози и очаквания. Помните какво се случи в Токио и как въпреки негативните подмятания на изпроводяк, българите записаха невероятни успехи в японската столица. Сега за Пекин също имаме своите реални шансове за успех. Например в биатлона – традиционно силен наш спорт, изградил през годините престижна школа. В алпийските ски един български талант в момента прави фурор за световната купа, в сноуборда и в ски-скока вече десетина година двамата ни представители са непрестанно в световния елит. Без да е навършила 20 години нашата млада звезда във фигурното пързаляне вече записа престижни класирания на европейската и световна сцена, при това в един от най-популярните спортове… Нека просто пожелаем от сърце успех на българските олимпийци в Пекин. Вярвам, че те ще носят с гордост родните екипи с герба и ще покажат максимума от своите възможности. Нека ги подкрепим като представители на една силна духовно и физически нация.

- И на тази олимпиада спортистите освен с опонентите си ще се съобразяват и с невидимия съперник - вируса…

- За жалост е така и дано е за последно. Виждате как вирусът непрекъснато „атакува“ спортисти и състезания, нарушава подготовката и възможностите за изява. Освен това спортът без зрители е съвсем различен и някак ощетен. Добре че, сега в Пекин надпреварите поне ще бъдат с публика, макар и само от местни хора. Вярвам, че скоро всичко това ще отмине и спортът ще се нормализира. Българският олимпийски комитет отново определи специален „Ковид офицер“, който ще бъде през цялото време с делегацията. Благодаря на екипа на БОК, постарал се както винаги да осигури всичко необходимо като условия, транспорт, посрещане, настаняване, медицински грижи и логистика, за да могат българските спортисти да мислят само за успешното си представяне на Олимпиадата.

- В заключение, вашите пожелания за предстоящата олимпиада…

- Желая здраве и хубави дни за участници, гости и организатори на ХХІV зимни олимпийски игри. А на зрителите, слушателите и читателите у нас – много приятни вълнения и емоции с изявите на световните спортни звезди и - надяваме се - с успехите на българските олимпийци. На добър час, Пекин 2022!.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама
Избрано от Кратки истории

Жените на Шави: Майка му го задържа 18 г. в Барса, съперничи за съпругата си на съотборник

Миналата вечер треньорът на Барселона Шави изуми футболния свят с убедителната победа над не кой да е, а над...

Реклама
Най-четени новини

виж всички