Обрат по скандал №1 на Игрите в Пекин: Титлата на Русия не може да бъде анулирана?


Обрат по скандал №1 на Игрите в Пекин: Титлата на Русия не може да бъде анулирана?
Снимка: Getty Images

3608 0

Голям скандал с руско участие се оформи на Зимните олимпийски игри в Пекин. Според информация на "Inside The Games" руският отбор по фигурно пързаляне, който спечели титлата в надпреварата, не получава медалите си заради хванат с допинг техен член.

Според същото издание уличеният спортист е 15-годишната Камила Валиева, която първа в историята направи четворен аксел на олимпийски игри именно в Пекин. Сега се говори, че заради забранено вещество в организма на младата кънкьорка отборът може да бъде лишен от титлата си и да бъде наказан според китайския правилник.

Руското издание "Чемпионат" обаче твърди, че съгласно правилата на Световния антидопингов кодекс спортист, който е под 16-годишна възраст към момента на нарушаването на антидопинговите правила, е 'защитено лице" и не може да бъде официално идентифициран, ако е нарушил правилата.

Спортният адвокат Артьом Пацев пък съобщава пред същата медия, че отборен резултат може да бъде анулиран, само ако положителна проба е взета през периода на състезанието. За пробата на Валиева се говори, че е взета през декември 2021 година. Това означава, че резултатът на руския отбор не може да бъде автоматично анулиран.

Според английското издание "The Guardian" допинг тестът на младата фигуристка е показал наличие на забранено вещество в микро доза и е доказано, че въпросната субстанция не влияе върху спортните резултати, не ги подобрява. Видео от постижението на Валиева и повече информация за него можете да видите тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички