Драма с дузпи в хокея - Словакия удари "шамар" на САЩ на Зимната олимпиада в Пекин


Драма с дузпи в хокея - Словакия удари "шамар" на САЩ на Зимната олимпиада в Пекин
Снимка: Getty Images

2543 0

Отборът на Словакия шокира САЩ с изравнителен гол в последната минута на редовното време, преди да спечели с 3:2 след дузпи, за да елиминира американците в четвъртфиналите по хокей на лед за мъже от Игрите в Пекин.

Щатите бяха на 44 секунди от това да изпратят словаците у дома, когато капитанът Марек Хривик възстанови паритета и изпрати срещата в продължения. Словакия отбеляза единствното попадение при дузпите, които решиха спора между двата отбора. Капитанът на САЩ Анди Мийл имаше последен шанс, но опитът му бе париран от стража на Словакия Патрик Рибар. 17-годишната сензация на словаците Юрай Слафковски, който изгря като една от звездите на турнира, откри резултата в средата на откриващия период, като е лидер сред реализаторите в Пекин с пет попадения. Американците обаче направиха пълен обрат в началото на втората третина и водеха до късния гол на Хривик.

Решението на Националната хокейна лига (НХЛ) заради пандемията – а именно, да запази звездите си далеч от китайската столица, лиши Олимпиадата от сблъсъци между най-добрите в света. Отсъствието на НХЛ отслаби най-вече САЩ и Канада, принуждавайки ги да съберат отбори от младоци и ветерани, които разполагаха с малко време за подготовка. Въпреки това, САЩ, най-младият отбор в Пекин, спечели и трите си мача в груповата фаза главно заради скоростта си на леда, но в крайна сметка ще остане без медал след страхотния двубой на Словакия. Американците остават без медал за трета поредна олимпиада, след като за последно ликуваха със среброто на Игрите във Ванкувър през 2010. Последната от двете олимпийски титли за Щатите пък датира от далечната 1980, когато страната бе домакин в Лейк Пласид.

Действащият олимпийски шампион Русия се класира за полуфиналите след успех над Дания с 3:1. По-късно предстоят последните два четвъртфинала, коити противопоставят Финландия – Швейцария и Швеция – Канада.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички