Дария Домрачова взе своето - първа световна купа в кариерата ѝ


Дария Домрачова взе своето - първа световна купа в кариерата ѝ
Снимка: Getty Images/Guliver

2700 0

Дългоочакваната първа световна купа в кариерата на една от най-добрите в света на биатлона Дария Домрачова вече факт. Беларускинята я узакони в масовия старт в Ханти-Мансийск, вземайки четвъртото място. Победител стана германката Лаура Далмайер, а втори остана секс символът на женския биатлон Габриела Соукалова. Трета завърши Мари Дорен-Абер. Големият съперник на Домрачова Кайса Макарайнен остана чак 13-та. Така Домрачова събра 1092 точки, които подпечатаха първото ѝ място в генералното класиране, а Макарайнен остана с 1044. Трета завърши Валя Семеренко с 865 пункта. Най-напред от българките в световната купа се класира Емилия Йорданова - 75-та, с 20 точки, а Деси Стоянова остана 79-та, с 15 точки.

В класирането по нации победител е Германия със 7853,5 точки, пред Чехия със 7646,5 точки и Франция със 7400,5 точки. България е на 19-то място с 3391,5 точки.

Състезанието

За да загуби световната купа, Домрачова трябваше да завърши след 15-то място, а Макарайнен да спечели задължително състезанието. Това обаче си беше в сферата на фантастиката и стана в сферата на супер невъзможното след първа стрелба, когато Домрачова направи нула, а финландката сбърка веднъж, което я изпрати чак на 17-то място, докато Анаис Бескон излезе първа, но беларускинята набързо в течение на втората обиколка пак пое лидерството.

Убедителното представяне на Домрачова продължи и след втория легнал – без грешка, но разликата от първото ѝ място не беше голяма – Мари Дорен-Абер на 2,8 секунди и Лаура Далмайер на 3,3 секунди. Първите девет бяха без грешка, в рамките на 17,5 секунди, като тази група се затваряше от Габриела Соукалова. Макарайнен направи още една грешка и вече беше 18-та.

В течение на третата обиколка Валя Семеренко, която е трета в генералното класиране, успя да поеме лидерството, след като Домрачова забави доста темпото и явно се съсредоточаваше в стрелбата с идеята да не допусне някой неочакван сакатлък точно накрая. В крайна сметка при третата стрелба първата тройка до този момент – и Домрачова, и Дорен-Абер, и Семеренко сбъркаха. Беларускинята и французойката сбъркаха по веднъж, а Семеренко – два пъти. Така лидер стана Франциска Пройс с нула, следвана от съотборничката си Лаура Далмайер също с нула. Домрачова беше трета, Дорен-Абер – четвърта. Макарайнен добави още една грешка и излезе на 13-то място, окончателно казала сбогом на големия трофей, след като беше на 54,5 секунди от Домрачова.

Последна стрелба – и Пройс се провали с две грешки, като Лаура Далмайер и Габриела Соукалова минаха без грешка, докато Домрачова направи една, колкото и Мари Дорен-Абер. Така Соукалова пое лидерството, пред Далмайер на само 0,9 секунди. Дорен-Абер беше трета, на 19 секунди, а Домрачова беше четвърта, на 24,3 секунди. Кайса Макарайнен направи две грешки и излезе 14-та.

За финал двукратната актуална световна шампионка от Контиолахти Мари Дорен-Абер – в спринта и преследването, подгони Соукалова и Далмайер, като свали набързо шест секунди. Германката също се втурна напред и изпревари Соукалова, като успя да грабне победата пред чехкинята. А купата в масовия старт при жените взе Франциска Пройс, която се класира шеста днес.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички