Яков Фак взе последния старт за сезона в биатлона


Яков Фак взе последния старт за сезона в биатлона
Снимка: Getty Images/Guliver

2422 0

Словенецът Яков Фак триумфира в последното състезание за сезона в мъжкия биатлон. Той се представи отлично на стрелбата в масовия старт в Ханти-Мансийск, без грешка и логично завърши първи. Втори остана представителят на домакините Антон Шипулин, който взе купата в масовия старт за целия сезон, а трети се класира Тарей Бьо.

За българите денят не беше от най-добрите – Краси Анев остана 25-ти, докато Владимир Илиев завърши последен, на 30-то място.

В генералното класиране отдавна всичко е ясно - Мартен Фуркад, който днес остана 20-ти, взема световната купа с 1042 точки. Втори е Антон Шипулин с 978 пункта, а трети е Яков Фак с 883 точки. Владимир Илиев завърши сезона на 25-то място, с 396 точки, а Красимир Анев е 28-ми с 333 точки.

В класирането по нации победител стана Норвегия с 8096,5 точки, пред Германия с 8001,5 и Франция със 7812,5 точки. България завърши на 14-то място, с 5073,5 пункта, като нашите са пред страни с традиции като Швеция и Словакия!

Състезанието

Първата стрелба се превърна във фестивал на грешките за по-именитите биатлонисти, като предимно германците - Ерик Лесер, Арнд Пайфер, Даниел Бьом, както и Яков Фак, Михал Шлезингер и се справиха отлично – пет от пет. Мартен Фуркад и Антон Шипулин сбъркаха по веднъж, а същото сториха и двамата българи в състезанието – Красимир Анев и Владимир Илиев, което ги постави на 26-то и 28-мо място съответно, на около 30 секунди от водача Лесер.

При втората стрелба лидера в дисциплината Антон Шипулин демонстрира класата си с пет от пет в светкавично темпо и поведе колоната, въпреки грешката на първия легнал. Зад него излезе Йоханес Тингес Бьо, който дотук беше без грешка, а Лесер остана трети, също без грешка. Носителят на световната купа Мартен Фуркад също стреля без пропуск и излезе шести, като първите 12 биатлонисти бяха събрани в рамките на по-малко от 10 секунди. От българите по-добре се представи Влади Илиев – без грешка, което го качи на 23-то място, а Краси Анев сбърка веднъж и остана 24-ти.

В течение на третата обиколка Мартен Фуркад дръпна по-здраво и постепенно зае второто място, точно зад Шипулин. Малкият Бьо пък учудващо караше малко по-пестеливо, явно съхранявайки сили. И от цялата постройка най-много спечели Яков Фак, който направи пет от пет на първия прав и поведе колоната. Шипулин и Бьо сбъркаха по веднъж, което ги остави единадесето и пето място, а Мартен Фуркад загуби шанс да завърши сезона с победа, правейки две грешки, което го отхвърли чак на 14-то място, на 40,9 секунди зад Фак. За сметка на Йоханес Тингес обаче се прояви по-големият му брат Тарей, който вече беше втори, на около шест секунди зад Фак, със само една грешка в трите стрелби дотук. От българите провал претъпря Влади Илиев – три грешки, което го остави чак 28-ми, докато Краси Анев регистрира първа чиста стрелба в състезанието и се движеше 24-ти.

Решителна последна стрелба – и Фак се справи отлично, без пропуск, записвайки нула в последното си състезание за сезона. С нула мина и Тарей Бьо, излизайки на 8,6 секунди зад словенеца, а Антон Шипулин беше трети, завършвайки също с пет от пет в последната стрелба. До него обаче, в рамките на седем секунди се движеха още Симон Фуркад, Симон Едер и Жан-Гийом Беатрикс. Краси Анев също направи пет от пет и излезе 22-ри, а Влади Илиев сбърка два пъти и остана последен. Мартен Фуркад сбърка веднъж и излезе 16-ти.

По последната обиколка обаче зрителите в Хантимансийск видяха нещо изключително – Шипулин се хвърли като истински вълк напред и навакса за две контроли осем секунди на Тарей Бьо, като се залепи за гърба му. Яков Фак поддържаше лидерството си, на около шест-седем секунди пред двамата. Така се стигна до финален спринт, където Шипулин успя да изпревари на последния завой Бьо и да вземе второто място, с което спечели и малката купа в масовия старт.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички