Дария Домрачова протяга ръка към световната купа, Фуркад вече я взе


Дария Домрачова протяга ръка към световната купа, Фуркад вече я взе
Снимка: Getty Images/Guliver

2525 0

С нерви от стомана и чудесна стрелба в ключовите моменти, лидерката в генералното класиране за световната купа по биатлон Дария Домрачова успя да спечели последното за годината преследване и да си осигури аванс от 32 точки пред голямата си преследвачка Кайса Макарайнен, която остана четвърта. Така утре, в масовия старт, ще стане ясно коя ще вземе голямото отличие, макар че реално Домрачова трябва да завърши след 20-то място, а Макарайнен задължително да спечели, за да има обрат. Ироничното е, че Макарайнен взе трофея само в преследването, с една точка пред Домрачова.

В генералното класиране Домрачова има 1065 точки, а Макарайнен е с 1033 пункта.

Състезанието

Първа в днешното състезание тръгна Кайса Макарайнен, която спечели вчерашния спринт, а Дария Домрачова стартира трета, на 15,2 секунди зад финландката. И още при първата стрелба стана ясно колко ожесточена ще е битката – Макарайнен и Домрачова стреляха една до друга и никоя от тях не пропусна, като Дария излезе първа от стрелбището, но само на 0,5 секунди след нея беше Кайса. Беше ясно обаче, че тепърва двубоят ще се разгаря, тъй като в генералното класиране преднината на Домрачова беше само девет точки – реално обаче 15, защото в края на сезона се вадят двата най-слаби резултата на всяка биатлонистка.

При втората стрелба обаче Домрачова за малко да направи велик гаф – да стреля на прав. Забавянето се оказа лошо, защото беларускинята хем направи грешка, хем изгуби време и заради промяната на позицията. А Макарайнен беше безгрешна и натрупа аванс от 29 секунди пред Домрачова. Така втора стана Лаура Далмайер, която беше втора и в спринта, а на легнал, също като финландката, не допусна грешка.

Трета стрелба – и Макарайнен отвори вратата за Домрачова, допускайки две грешки на първия прав. Беларускинята отвърна с нула, а Лаура Далмайер и Франциска Пройс също направиха нули, като Пройс беше направо светкавична. Така Далмайер поведе с 5,8 секунди пред Домрачова, а Макарайнен беше чак четвърта, на 29,8 секунди зад Далмайер и 24 секунди зад Домрачова.

Финална стрелба – и там Домрачова беше невероятна, забивайки ново пет от пет. Същото направиха и Далмайер, и Пройс, но белорускинята излезе осем секунди пред Далмайер. А Макарайнен направи още една грешка и така остана четвърта.

Фуркад е кралят на мъжкия биатлон

По-рано днес, в мъжкото преследване водачът в генералното класиране Мартен Фуркад узакони смазващото си превъзходство. Той взе четвърта поред световна купа и стана първият биатлонист с такова постижение. Французинът завърши четвърти, а победител изненадващо стана канадецът Нейтън Смит.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички