Александра Жекова прекратява кариерата си

Най-силно представилият се български спортист в последните две зимни олимпийски игри - Александра Жекова, слага край на състезателната си кариерата. Това разкри вицепрезидентът на федерацията по ски Георги Бобев по време на закриването на ски сезона.

31-годишната Жекова приключва активната си състезателна дейност с три победи за Световната купа в сноубордкроса и общо 17 подиума. Тя е първата българка с медал от зимните Екстремни игри в Аспен (САЩ), където през 2012 година взе сребро в коронната си дисциплина.

Сани Жекова: Нашата мисия е да произвеждаме повече спортисти за световни успехи

Александра Жекова изрази надежда, че след тези Олимпийски игри ще има промени в българското законодателства и спорта. "Много малки са нещата и де...

Жекова е и шампионка от Зимната Универсиада през 2015 година в Гранада (Испания). В Сочи 2014 тя записа най-добро представяне на Олимпийски игри с пето място в сноубордкроса, а в Пьончан 2018 се нареди шеста.

Преди около година самата Жекова също намекна, че ще се откаже: "Изправена съм пред различни възможности и трябва да взема важни решения в живота си. Трябва да избера дали да продължа да бъда състезател, дали да се насоча към треньорство, към семейство или към някое от десетките неща, които са ми интересни. Предстоят ми важни решения, но все още не знам дали съм готова за тях".

Още по темата

Please select answer!