Световният шампион Полша не остави никакви шансове на България на старта на Мондиала по волейбол


Световният шампион Полша не остави никакви шансове на България на старта на Мондиала по волейбол
Снимка: Getty Images

20315 0

Националният отбор на България по волейбол не успя да се противопостави на мощта на Полша и загуби първия си мач на Световното първенство по волейбол. Домакините, които са и актуалният световен шампион, ни победиха категорично с 3:0 гейма (25:12, 25:20, 25:20)  за по-малко от час и половина.

Окрилени и от препълнената зала „Сподек“ в Катовице селекцията на Никола Гърбич не остави никакви шансове на „лъвовете“ на Николай Желязков. „Дружина полска“ започна изключително мощно срещата и зарадва своите фенове с бързо спечелен първи гейм. Домакините  го затвориха с категоричното 25:12.

През втория гейм нашите дадоха малко по-сериозен отпор. Дори в един момент поведохме в резултата с 12:10. В крайна сметка обаче световният шампион затвори частта с 25:20.

Безпощадното представяне на поляците във всички компоненти на играта продължи и през третия гейм. "Лъвовете" притесниха повече домакините в тази част. До изненада обаче нямаше как да се стигне и „Дружина полска“ спечели гейма отново с 25:20, с което респективно и мача.

Следващата среща на България в групата е срещу САЩ в неделя.

ПЪРВИ ГЕЙМ

Домакините започнаха мощно мача. Те набързо дръпнаха сериозно в резултата. Николай Желязков взе първо прекъсване при 10:5 за поляците.

Мощната игра на домакините продължи. Курек направи 14:7. Преди това той направи и два аса. Резултатът набъбна до 16:7. След блокада на Светослав Гоцев резултатът стана 16:8.

Убедителната игра на домакините продължи и след пайп на Семенюк те поведоха с 20:8. Цветанов и Николов доведоха до 20:10. След това обаче стана 23:10. Домакините стигнаха до геймбол при 24:11. Те спечелиха гейма с 25:12.

ВТОРИ ГЕЙМ

Поляците отново започнаха по-добре. Алекс Николов направи блокада за 3:3. След това се стигна и до 6:6. Полша поведе с 10:8. След това Цветан Соколов изригна с две поредни точки за 10:10 – една след диагонален удар, а след това и след сервис. За първи път България поведе, при това с 2 точки – 12:10.

След прекъсването, поискано от Никола Гърбич, поляците изравниха – 12:12. Домакини набързо отново излязоха напред с 13:12. Последва и ас за 14:12.

Успешна атака на Алекс Николов за 14:16. „Дружина полска“ дръпна 21:17 след отлична атака на Курек.

След блокада на Гоцев стигнахме до 18:21. Аспарух Аспарухов направи 19:22. Поляците затвориха втория гейм при 25:20 след атака в аут на Цветан Соколов.

ТРЕТИ ГЕЙМ

Поляците започнаха мощно третата част. В рамките на минута те дръпнаха с 3:0. Стигнахме до 6:3 в полза на домакините. Семенюк реализира точка за 7:3.

В следващите минути „лъвовете“ на Желязков изненадващо обърнаха резултата до 10:9 след три поредни точки.

След прекъсването обаче Семенюк доведе резултата до 12:10, като направи и уникален ас. След блок-аут на Цветан Соколов стигнахме до 14:15. Изравнихме след ас на дебютанта Светослав Иванов.

Домакините отново дръпнаха напред. Ас на Курек доведе нещата до 22:18. Мачболът дойде при 24:19. Сервисът на Семенюк излезе в аут и стана 20:24. След това обаче нямаше прошка и геймът отново приключи при 25:20, а Полша тръгна с победа защитата си на титлата.

Полша-България 3:0 (25:12, 25:20, 25:20)

СЪСТАВИ

Полша: Марчин Януш, Бартош Курек, Камил Семенюк, Александер Сливка, Якуб Кохановски, Карол Клос - Павел Заторски-либеро

Старши треньор: НИКОЛА ГЪРБИЧ

България: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Мартин Атанасов, Александър Николов, Алекс Грозданов, Светослав Гоцев - Владислав Иванов-либеро

Старши треньор: НИКОЛАЙ ЖЕЛЯЗКОВ

ПРЕДИ МАЧА

"Лъвовете" не успяха да постигнат добри резултати в изминалото издание на Лигата на нациите, но спечелиха двете си контроли с Канада преди Световното и сега се очаква да влязат в надпреварата с добро настроение. За съжаление, в първата среща старши треньорът Николай Желязков няма да може да разчита на опитния Тодор Скримов, който е контузен!

"Дружина полска" също има проблеми и ще трябва да се справя без своя талисман Вилфредо Леон. Роденият в Куба волейболист не е възстановен напълно след претърпяната операция на коляното през месец юни. Поляците все пак ще влязат в Световното със самочувствие, след като триумфираха на мемориалния турнир "Хуберт Йежи Вагнер" миналата седмица, печелейки и трите си мача.

Другите два отбора в нашата група са САЩ и Мексико - България играе срещу американците на 28 август (неделя) от 18:30 ч., а сблъсъкът с мексиканците е насрочен за 30 август, вторник, от 18:30 часа.

*Към следващата фаза на Мондиал 2022 продължават първите два отбора от всяка група + четирите най-добри тима, класирали се на трето място!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички