Позор! Срамна загуба от аутсайдера Мексико изхвърли България от Световното по волейбол


Позор! Срамна загуба от аутсайдера Мексико изхвърли България от Световното по волейбол
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

8349 0

Националният отбор на България по волейбол допусна срамна загуба от Мексико с 2:3 (25:20, 20:25, 23:25, 25:23, 16:18) гейма в третия мач от групата си на Световното първенство в Полша и Словения. Така „лъвовете“ са аут Мондиала след 3 поражения.

Хората на Николай Желязков трябваше да постигнат категорична победа с 3:0, за да запазят минимални шансове да продължат сред най-добрите трети в групите. Вместо това националите регистрираха загуба срещу „ацтеките“, които се смятаха за аутсайдер в групата.

Играта на нашите не спореше в нито един от компонентите, а като че ли липсваха и желанието, и спортният хъс у състезателите. Мексиканците обаче се възползваха и стигнаха до победата, а България записа нова срамна страница в историята на родния волейбол.

„Лъвовете“ изиграха безумно слаб мач в зала „Сподек“ в Катовице и напускат Световното първенство като последни в групата. Преди това хората на Николай Желязков загубиха с по 0:3 от световния шампион Полша и от САЩ.

Първи гейм:

Възпитаниците на Николай Желязков влязоха в срещата по чудесен начин, след като направиха четири поредни точки. Първо Аспарухов откри след чудесен забив, Соколов на блок и непредизвикана грешка утроиха разликата, а Алекс Николов осигури и четвъртата грешка. Първата почивка дойде при 7:1 за България.

Символичните домакини се разиграха в следващите подавания и успяха да намалят до 15:18, въпреки че второто прекъсване дойде при аванс от 16:10 за "трикольорите". С пайп на Аспарух Аспарухов резултатът набъбна до 18:10, след което дойде и въпросната почивка, след която дойде и най-близката разлика между двата тима. 

"Лъвовете" в крайна сметка съумяха да затворят първата част при 25:20. В играта им направиха лошо впечатление големият брой непредизвикани грешки, който бе напът да вдъхнови "ацтеките".

Втори гейм:

Мексико успя да поведе чрез атака и блок до 2:0, но със същите елементи отговориха и българите за равен резултат. Срещата продължи да се движи по подобен начин и се стигна до 4:4.

След силни изяви на Диего Гонсалес Мексико поведе с 11:8, но Ас на Сеганов бе достатъчен за 15:15. "Трикольорите" обаче отново допуснаха разлика в точките, тъй като се стигна до 23:19. Последните разигравания доведоха до елементарни грешки сред възпитаниците на Желязков.

Именно неразбирателствата сред българските спортисти доведоха до загуба във втората част с 25:20, какъвто бе резултатът и в първия гейм.

Трети гейм:

Тази част започна по подобие на втората, в която двете селекции си разменяха точки. Мексико имаше леко предимство и поведе, но българите изравниха до 6:6.

Първото техническо прекъсване в тази част дойде при 8:7 за България. Хосе Лопес обаче изведе съотборниците си до 13:16, който пък "лъвовете" обърнаха при 18:17. "Ацтеките" продължиха да натискат и стигнаха до 21:22.

Символичните домакини можеха да затворят третия гейм при 24:22, но българите съумяха да спасят първия опит на нацията зад Океана. Така "трикольорите" получиха право на сервис, който се превърна в поредната непредизвикана грешка - 25:23 за Мексико.

Четвърти гейм:

България започна решаващата част с пасив от 3 точки, които за момент намали, но "ацтеките" оформиха резултат от 4:1.

След това нашите успяха да обърнат до 6:5. Мексиканците обаче набързо отново си върнаха преднината и стигнаха до 11:14. Успешна атака на Николов доведе нещата но 13:14.

Ас на Гоцев доведе нещата до 20:21 за мексиканците. След това стигнахме и до равенство 21:21. Дори обърнахме резултата до 22:21. След четвърта поредна точка направихме 23:21. Стигнахме до геймбол при 24:22. Затворихме гейма при 25:23.

ТАЙБРЕК

Тайбрекът започна равностойно. Така резултатът стана 4:4. Постепенно нашите овладяха нещата. „Лъвовете“ успеха да стигнат до три мачбола  - 14:11. Мексиканците обаче се докопаха до 14:13. "Ацтеките" стигнаха до 14:14, след като оспорваха.

В крайна сметка при четири пропуснати мачбола се стигна до 15:15. Пропуснатите мачбола станаха 5, а мексиканците обърнаха нещата до 17:16. И след блокада на мексиканците се стигна до победа за тях след 18:16.

Преди мача: 

Българската селекция е определяна за огромен фаворит преди мача, въпреки че не успя да се противопостави в първите две срещи с Полша и САЩ. Възпитаниците на Николай Желязков записаха две загуби с по 3:0.

Подобна бе съдбата и на мексиканския тим, който обаче първо срещна САЩ. Така България взе участие в откриващия двубой, преди който "трикольорите" говореха за евентуална изненада, но до такава не се стигна.

Днес в срещата нашите възпитаници ще търсят категорична победа, която с доза огромен късмет да им осигури място в класирането на "третите" отбори, от които най-добрите четири ще продължат участието си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички