Пламен Константинов след предпоследното място в Лигата: Изпълнихме три основни цели


Пламен Константинов след предпоследното място в Лигата: Изпълнихме три основни цели
Снимка: Българска федерация по волейбол

1431 0

Националният селекционер по волейбол Пламен Константинов говори при пристигането на "лъвовете" от Анахайм, където отборът игра в последната седмица от турнира Лига на нациите. Отборът ни завърши на предпоследно място, но според Константинов са изпълнени няколко важни цели.

Какво бе изпълнено в Лигата на нациите?

"Изпълнихме три основни цели, които бяхме заложили преди започването на Лигата на нациите. Да останем в Лигата бе първо като задача. Второто нещо бе колкото се може повече състезатели да вземат участие. Да ги извъртим, за да видим и преценим горе-долу кой на какво ниво е. От какво има нужда и колко време ще му трябва, за да може да се разчита на него.

И третото нещо беше да не закачаме младежките гарнитури, да не пипаме хора от тях, за да не им спънем участията на световните първенства. Те в момента имат по-голям шанс да спечелят медали, отколкото ние да се борим за нещо, което не ни трябва в тази Лига на нациите. Така че, тези три неща сме ги спазили", заяви той.

В подготовка за Европейското първенство

"Не разполагаме с много време, но трябва да съчетаем това да подобрим малко физическото си състояние в началото на подготовката и след това вече да обърнем внимание на отборната игра. Имаме 40 дни до Европейското първенство. Ще има почивка от 7-9 дена, повече не мога да им дам на състезателите. Започваме след това веднага подготовка, защото наистина няма време. С три големи турнира през лятото е много сложно да се води подготовка", допълни той.

Ситуацията с Матей Казийски

Отново бе повдигната темата за Матей Казийски, като селеционерът ни сподели, че волейболът ни има нужда от един такъв живец като него. "Матей е ценен не само като игра, не е въпросът играта му. Самото му присъствие ще повлияе. Мисля си, че волейболът ни има нужда от един такъв живец, но пак казвам - не искам да го коментирам без него. Ако е взел крайното си решение, или той ще го обяви, или аз ще го кажа, но искам да проведем последен разговор с него".

Гибона потвърди, че Цветан Соколов вече е започнал тренировки в началото на месеца с кондиционния треньор, както и че ще проведе последен разговор с Матей Казийски относно евентуалното му завръщане в националния отбор. „Естествено ще се добавят състезатели. Ще има 2-3 имена от младежките отбори, които са в полезрението и в плановете ни. Имаме и Цветан Соколов, който е започнал тренировки в началото на месеца тук с кондиционния треньор. И, естествено, ще проведа и последен разговор с Матей, за да чуя лично от него последното му решение. Там няма никаква индикация "Да/Не", докато със Соколов всичко е ясно. Цецо ще участва на Европейското и на олимпийската квалификация. Аз ще чуя решението от Матей, защото преди да го чуя от него, нищо няма да обявявам. Ако Матей изяви желание аз да обявя неговото решение, аз ще го кажа.

Какво липсва на младите играчи

Той говори и потенциала на младите играчи: "С голяма част от момчетата не съм работил, това ми е първи допир с тях. Определено много от тях имат потенциал, но не са готови да играят на най-високото ниво, най-вече защото това не се изгражда от днес за утре, а това са години и сезони, в които те трябва да играят на постоянно добро ниво. Най-вече се забелязва, че нямаме постоянство. Имаме епизодични моменти, в които показваме потенциал, но това нещо трябва да се държи цял мач. Не успяваме да го задържаме засега, повече моментни са тези хубави неща, но за това нещо се изисква време. Особено с млади момчета. Това е най-големият проблем - единият ден отлично, на другият ден катастрофално. Тези големи амплитуди са абсолютно нормални за по-младите състезатели". А отборът ни до 21 години остава непобеден на Световното след 4 двубоя.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички