Много драма в пет гейма донесе ценна победа на България в Лигата на нациите по волейбол


Много драма в пет гейма донесе ценна победа на България в Лигата на нациите по волейбол
Снимка: VNL / Bvf.bg

3050 0

Мъжкият ни национален отбор по волейбол победи Иран с 3:2 (21:25, 25:21, 22:25, 25:22, 15:11) гейма в решаващата среща за оставане в Лигата на нациите. Успехът не дойде никак лесно като отборът ни два пъти изпставаше в двубоя, но показа характер и успя да стигне до победата.

От последно 16-о място нашите вече са на 12-о място и с огромен шанс да запази мястото си в турнира. До края ни остават мачове срещу Сърбия (събота) и САЩ (понеделник). Най-резултатен за България на мача в Анахайм бе Аспарух Аспарухов 23 точки.

На отбора бе необходима задължителна победа в оставащите срещи с иранците, Сърбия и САЩ. В противен случай тимът на Пламен Константинов трябваше да играе на Чалъндж турнира в Доха, който започва в Доха на 27 юли.

Развитието на двубоя

Началото на първия гейм беше равностойно с размяна на точки. Първо ние поведохме, след това персите обърнаха резултата. Най-голямата разлика стана при 10:7 за България. Държахме преднината си до 17:13, когато обаче играта ни изведнъж рухна. Така се стигна до затваряне на гейма с 4 точки разлика.

Втората част отново стартира с наш превес. И пак стигнахме до преднина от 10:7. Съперникът ни изравни при 11:11. Това беше и последното равенство в гейма. България натрупа крехък аванс, но този път го държеше умело най-вече благодарение на успешните атаки на Аспарух Аспарухов.  България изравни резултата с огледалното на първата част 25:21.

В третия гейм взехме аванс от четири точки в самото начало – 6:2 и 7:3. Иранците се доближиха до нас – 9:8. В крайна сметка стигнаха и до равенство – 11:11.  За съжаление се стигна до обратът при 18:19. А две точки разлика в полза на Иран се случиха при 21:19. Дори и равни 21 не ни помогнаха в частта, която отиде в сметката на иранците.

В четвъртия гейм момчетата ни държеха инициативата през цялото време и запазваха предимството в точките, за да се затвори при 25:22. Така се стигна до тайбрека, който е първият спечелен от България от началото на турнира.

Както целият мач, така и тайбрекът беше напълно равностоен. Дълго никой не можеше да вземе преднина от повече от точка. Пробивът беше за нас при 8:6 след отлична атака на Атанасов. Късметът на петия гейм изглеждаше преобърнат – 10:7.  Страхотна блокада за България на Денис Карягин и великолепен блок на Николай Колев направиха 14:11. Карягин, който влезе само в последните пет минути, и направи втора блокада за крайното 15:11.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички