Кошмар! Поредна загуба, но още по-болезнена: Националите по волейбол изпадат от елита?


Кошмар! Поредна загуба, но още по-болезнена: Националите по волейбол изпадат от елита?
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

4995 0

Националният отбор по волейбол на България записа поредно поражение в Лигата на нациите. Този път "лъвовете" бяха сломени от Куба с 2:3 сета (25:23, 19:25, 20:25, 25:16, 16:18).

Мачът бе много важен и за двете страни, тъй като се сблъскаха два от така наречените "чалъндж" отбори. Още преди срещата бе ясно, че победа за "лъвовете" ще им подсигури оставане в световния елит.

След поражението Куба се изстреля с цели 4 позиции до 12-о място с 5 точки. България има 6 пункта, но 1 победа, заради което остава предпоследна. На изпадащото 16-о място към момента е Германия, която е с идентични на "лъвовете" показатели (1 победа, 7 загуби, но и 2 точки по-малко). Няма друг тима с едва 1 успех през този сезон.

Първият гейм в мача тръгна равностойно, като постепенно дори успяхме да се откъснем за 14:11 след ас на Алекс Грозданов. Преднината ни обаче бързо бе заличена, след което до края на гейма само в три случая имаше разлика от две точки или повече за някой от двата тима. Първите два бяха при 16:14 и 17:15 в наша полза, а последният дойде за успеха с 25:23 в гейма.

Втората част също бе равностойна, като отново си осигурихме преднина от 3 точки, която бе поддържава до средата на гейма. След това ситуацията се обърна, кубинците натрупаха преднина, която дори увеличаваха, за да останем на едва 19 точки.

Повратен момент в третия гейм настъпи при 11:11. Тогава последваха четири поредни точки за опонентите, които така и не позволиха на България да се доближи на повече от две точки до края на частта, която приключи при 20:25.

Началото на четвъртата част бе силно за "лъвовете", които при 9:9 записаха пет поредни точки. Постепенно продължиха да развиват преднината, която имат, за да може частта да бъде разгромно спечелена на 16.

И петият сет започна равностойно, но България успя да се откъсне за 9:7, а след това и да увеличи постепенно преднината си до 14:11. Въпреки това мачът не бе затворен веднага, стигна се до равенство, а възпитаниците на Пламен Константинов пропиляха още няколко геймбола (общо 5), за да бъдат обърнати и да загубят с 16:18.

В последната своеобразна група (с която приключва Лигата на нациите за България през този сезон) ще се изправим срещу Германия (06.07), Иран (07.07), Сърбия (08.07) и САЩ (10.07). В края на август пък започва дългоочакваното Европейско първенство по волейбол, което всъщност е голямата цел на всички страни.

БЪЛГАРИЯ: Георги Сеганов, Димитър Димитров, Александър Николов, Мартин Атанасов, Николай Колев, Алекс Грозданов - Теодор Салпаров-либеро.

КУБА: Ливан Табоада, Хесус Ерера, Марлон Янт Ерера, Мигел Анхел Лопес, Хоса Масо, Хавиер Консепсион - Алаин Гергут-либеро.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички