България с втора победа в Лигата на нациите, неочакван герой в 5-геймов сблъсък с Нидерландия


България с втора победа в Лигата на нациите, неочакван герой в 5-геймов сблъсък с Нидерландия
Снимка: volleyballworld.com

9036 0

Българският национален отбор по волейбол записа втора победа от 9-те си мача до момента в Лигата на нациите през тази година, след като надделя с 3:2 гейма срещу Нидерландия. Сблъсъкът бе изпълнен с обрати и размяна на инициативата, но в крайна сметка "лъвовете" успяха да измъкнат успеха след 25:18, 18:25, 17:25, 25:22 и 15:13 в отделните части. По великолепен начин пък се включи Денис Карягин, който допринесе сериозно за обрата и направи много важни точки в края.

Първият гейм бе учудващо лесно взет от нашите волейболисти, които започнаха да доминират от самото начало и така и не изпуснаха инициативата. В него направи впечатление фактът, че "оранжевите" рискуваха изключително много на сервис, което доведе до доста грешки в актива им и се оказа решаващо.

От втората част натам обаче нещата се обърнаха. Грешките от начален удар за Нидерландия се изчистиха и вместо тях дойдоха асовете. Посрещачите ни бяха силно затруднявани от повечето сервиси, което доведе до грешки и неудобни топки за атака, както и съответно повече блокади срещу нас. По този начин съвсем закономерно противниците ни взеха следващите два гейма и се доближиха до победата.

В третата част "оранжевите" натрупаха комфортна преднина от 6:2 и изглеждаше сякаш са твърде стабилни, за да я изпуснат срещу разконцентрирания ни състав. При 14:11 в тяхна полза обаче на сервис дойде Карягин, който се включи по отличен начин и със сервис и добри отигравания спомогна за обрата и поведохме в гейма с 15:14. След това мачът вървеше точка за точка, но при 18:18 направихме три поредни, а до края на частта не изпуснахме аванса си.

В тайбрека дръпнахме с две точки още в самото начало. Авансът на България бе заличен, но последното равенство дойде при 4:4, а след него отново натрупахме преднина първо от две, а след това и от три точки, която не изпуснахме до края. Точката за 15:13 пък дойде след отличен блок-аут.

Следващата серия от мачове за България е на 15,16 и 17 юни срещу съответно Аржентина, Сърбия и Русия - изключително тежка серия от мачове, в които националите ни ще са аутсайдери.

ПЕТИ ГЕЙМ

Тайбрекът започна с грешка от сервис на Нидерландия и ас на Сеганов Минималното ни предимство обаче бързо бе заличено, след добър противников блок и отлична защита - 2:2. След отлична блокада на Сеганов и супер сервис на Карягин поведохме с 6:4.

Нов блок и увеличаване на преднината ни до 9:6 принуди селекционера на Нидерландия да поиска прекъсване. Той обаче не свърши работа и България продължи да играе стабилно и да поддържа разликата в точките. Последният таймаут бе взет при резултат 13:10 за "лъвовете".

Неразбирателство между нашите 4-ки - Иванов и Аспарухов, доведе до неприятно и слабо посрещане и смаляване на преднината за 13:12. Тогава обаче Карягин отново излезе на преден план и отигра трудна топка за 14:12.

"Лалетата" записаха добра атака, но след нея Аспарухов осъществи трудно нападение и след блок-аут донесе победата за нашия отбор с 15:13 в тайбрека.

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ

Тази част също не започна никак добре. Силвано Пранди започна от рано с указанията поради силните противникови сервиси, заради които се стигна до ранен аванс от 6:2 в полза на Нидерландия. Последваха обаче добра работа в защита, тактически сервиси и отлична блокада, които намалиха изоставането ни до само една точка - 7:6 в полза на "лалетата". След размяна на точки и блок-аут се стигна до първото техническо прекъсване в тази част при 8:7 за противника.

Денис Карягин се включи по отличен начин със своя сервис и спомогна значително за 4-те поредни точки в полза на България, дошли директно след сервис, блокади и добра защита. Така дори поведохме в резултата за 15:14 в частта. Прекъсване дойде при 16:15 в наша полза.

Впоследствие дори си отворихме преднина от 3 точки, които поддържахме и в заключителната фаза от гейма, за да се стигне до 24:21 и да имаме 3 точки за спечелване на частта. От втория опит успяхме и чрез Карягин затворихме гейма.

ТРЕТИ ГЕЙМ

"Лалетата" продължиха с темпото от втората част и поведоха с 5:2 в третата, което породи ранно прекъсване от Силвано Пранди. Това оказа частичен ефект и скъсихме изоставането си до 4:5. За съжаление, това бе временно и техническото прекъсване дойде при 8:5 за противника. 

Пропадането за България продължи и се стигна до изоставане от цели 7 точки при 17:10 в полза на Нидерландия. Самият Пранди призна на едно от прекъсванията, че момчетата му играят по-слабо от опонента. Преднината за "оранжевите" дори се увеличи и се стигна до 19:11 след блок-аут.

Ситуацията до края на гейма не се промени, неточностите в нашето поле не стихнаха, а "лалетата" бяха все така мотивирани и настървени. В крайна сметка частта завърши с грешка от сервис на Владимир Станков, който заби топката в мрежата за крайното 17:25.

ВТОРИ ГЕЙМ

Втората част тръгна по различен начин, като никой от двата тима не успяваше да се откъсне напред в резултата и да поведе с повече от една точка, а отличните атаки се редяха една след друга. Двата отбора сменяха водачеството, а в крайна сметка първото техническо прекъсване в този гейм дойде при 8:7 за Нидерландия.

"Лалетата" успяха да се откъснат за 12:9 след добри сервиси Абдел Азис и грешки в нашето поле. Серията му обаче спря след топка в аут. Пасивът ни бе допълнително от нова отлична пусната топка от Сеганов и от престъпване на втора линия при атака на Нидерландия, за да се стигне до 14:13 в полза на противника.

Сервисът на "оранжевите" потръгна много добре и грешките от началото се изчистиха и вместо тях дойдоха опасните топки и асовете. Това се оказа ключово и постепенно се стигна до 20:17 в полза на Нидерландия. Въпреки прекъсването от Силва Пранди серията продължи до 21:17, а след това и до 22:17 след нов убийствен сервис, добра защита за "лалетата" и не добри отигравания от нашите волейболисти. Интригата сякаш бе напълно приключена след нов ас и блокада - 24:17. Грешка на Парапунов от сервис и частта приключи при същия резултат от първия гейм, но този път в полза на Нидерландия - 18:25.

ПЪРВИ ГЕЙМ

Мачът започна със сервис в мрежата от отбора на Нидерландия. След това срещата влезе в темпо на точка за точка, преди сервис на Къртев, при който имахме и доза късмет. Той повтори техничното си изпълнение и поведохме с 5:3 след добра атака на Колев. Задържахме преднината си и до първото техническо прекъсване, което дойде при резултат 8:5 за нашия отбор. А веднага след него дойде и нова почивка, поискана от наставника на "лалетата", тъй като Светослав Иванов записа ас. Той бе последван от отлична блокада, а след това и нов ас, за да се отвори и най-голямата разлика до момента при 11:5.

"Лъвовете" добре поддържаха тази преднина и двата отбора разменяха точка след точка с добри нападения. Нидерландия записа точка на собствен сервис за 17:13 и имаше заплаха за по-значително стопяване на аванса ни, но това Сеганов добре и неочаквано пусна топка в противниковото поле за 18:13.

Именно Сеганов продължи с добрата си игра и дори записа ас, за да се стигне до комфортното 22:16 в заключителната фаза от гейма. Частта бе завършена по този категоричен начин, по който бе и проведена. Аспарухов осигури няколко точки за затваряне на гейма след ас за 24:17. Нидерландия отрази първата ни възможност, но след това предаде гейма след топка в мрежата - така, както започна.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

България е в търсене на втора победа в Лигата на нациите, след като в досегашните си осем срещи записа само един успех - срещу Австралия. За тази цел се изправяме срещу един от двата отбора по-назад от нас в класирането - този на Нидерландия, който също може да се похвали с една-единствена победа.

В днешния мач се очаква да видим в игра Цветан Соколов и Мартин Атанасов, които пропуснаха няколко мача от турнира заради травми. Двубоят за Соколов вероятно ще бъде последен на турнира заради възпален нерв на гърба. В отбора на Нидерландия играе реализатор №1 в Лигата - Нимир Абдел-Азис.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички