Европа пак е покорена от Италия! След Евро 2020 - Евроволей 2021 също е за Ботуша


Европа пак е покорена от Италия! След Евро 2020 - Евроволей 2021 също е за Ботуша
Снимка: Getty Images

2164 0

Спортна Италия продължава да се радва на една от най-силните си години в модерната история. Седмици след спечеленото Евро 2020 и след отличното представяне на Олимпийските игри в Токио, сега Италия спечели и Европейското първенство по волейбол.

"Адзурите" победиха във финалния двубой Словения след драматична развръзка с тайбрек и победа с 3:2 сета (25:22, 20:25, 25:20, 20:25, 15:11 в отделните части). Това е първи успех за страната на този формат от цели 16 години, след като през 2005 година бе последният им триумф.

През 2013 година Италия отново игра финал, но той бе загубен от Русия. А като говорим за загубени финали няма как да не споменем Словения, която губи втори пореден финален двубой след поражението на Евроволей 2019 от Сърбия. През 2015 година страната също стигна до последната среща, но я загуби.

Най-резултатен в срещата бе Даниеле Лавия, който се отчете с 21 точки (включително 3 аса и 2 блокади), като младият Алесандро Микелето също бе на висота със 17-те си точки, към които Юри Романо прибави още 11. При словенците пък най-резултатни бяха Ален Пайенк (16 точки), Клемен Чебул и Тончек Щерн (14 точки).

Двубоят бе изпълнен с напрегнати моменти, а двата отбора на паркета определено демонстрираха как и защо са стигнали до този двубой. Въпреки това рутината, опитът и класата си казаха думата и Италия напълно заслужено стигна до успеха.

В решаващия пети гейм двата тима тръгнаха все така оспорвано и точка за точка, но "скуадрата" дръпна в правилния момент и задържа преднината си, като го стори по доста убедителен начин и в крайна сметка грабна трофея.

Припомняме, че националният отбор по волейбол на България също взе участие на турнира и премери сили с двата финалиста още в груповата фаза, но записа две поражения с по 0:3 гейма.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички