България изпусна отличен шанс в първия гейм, но и далеч от най-добрата си форма европейският шампион Полша се оказа непреодолим


България изпусна отличен шанс в първия гейм, но и далеч от най-добрата си форма европейският шампион Полша се оказа непреодолим
Снимка: Aleksandar Stoyanov / LAP.bg

6787 0

Националният отбор по волейбол на България не се справи с предизвикателството от европейския шампион Полша и загуби с 3:0 (26:24, 25:20, 25:21) в среща  от група "C" на Олимпийските квалификации.

България започна ударно квалификациите за Париж 2024 с победа над Китай в събота, но днес не успя да се възползва дори и от грешките, които Полша правеше. Най-добър шанс за нашия тим се откри в края на първия гейм, когато стигнаха до точка за спечелването му. Поляците обаче се възползваха грешка, когато Мартин Атанасов атакува в аут при 24:23 в наша полза. След това бързо спечелиха две точки, за да затворят частта.

В следващите два гейма без особено напрежение и без да покажат най-добрата си игра отново стигнаха до спечелването им за втора победа в олимпийските квалификации. В следващия си двубой от квалификациите за Игрите в Париж националите ни ще се изправят срещу Аржентина на 3 октомври от 5:00 часа сутринта.

ПЪРВИ ГЕЙМ

Срещата започна равностойно, като при 2:2 наша блокада излезе в аут. Ново разминаване на блокада осигури преднина от 2 точки за поляците - 2:4. Грешка от сервис и 3:4, но след това и Цветан Соколов сгреши на начален удар, който бе прекалено силен - 3:5. При този резултат Пламен Константинов поиска видеоповторение заради докосване на мрежата, но се видя, че Алекс Николов е извършил нарушение.

Последваха няколко грешки на блокада и от двата отбора, но след добра атака на Грозданов и единична блокада на Цецо Соколов точките се изравниха - 8:8. При равни 10 българския тим излезе напред след отлично отиграване на Алекс Николов.

При 13:11 дойде и първото техническо прекъсване за Полша. След подновяването на играта България не успя да удържи преднината си, като Лукаш Качмарек  изравни за 14:14 с отлична атака. Веднага след това добра контраатака на Полша чрез Камил Семенюк доведе до 14:15. Цветан Соколов атакува безмилостно от зона 2 с блокада за равни 16.

Блокада на Хубер и наша грешка осигуриха две точки преднина за поляците - 20:18. Следващата точка бе за България, но селекционерът на Полша поиска видеоповторение за докосване на мрежата от страна на Алекс Колев. То показа, че е извън антената, а съдията реши да даде спорна топка.

Последва супер атака на Ники Колев, а Цецо Соколов с ас изравни - 20:20. Блокада в аут осигури отново лека преднина за съперника ни, след което Константинов поиска таймаут. Добра игра в защита и атака на Алекс Николов за равни 21. И след това продължи равенството при точките, като ас на Симеон Николов осигури геймбол с 24:23. Вместо обаче да се възползваме Мартин Атанасов сгреши при атака , а троен блок след това спя атака на Цецо Соколов за 24:25. И след това блокада спря Мартин Атанасов, с което Полша взе първия гейм, след като нашият тим изпусна страхотния шанс при геймбол.

ВТОРИ ГЕЙМ

Алекс Николов отигра добре в атака за 2:2. След единична блокада на Бартош Беднож срещу атака на Цветан Соколов се стигна до 2:4. Грешка в атака на Цецо Соколов и при 2:5 Пламен Константинов взе прекъсване за България. Последва сервис на Соколов, но в в мрежата за 3:7. Блокади на Цветан Соколов и на Николай Колев намалиха изоставането до 2 точки - 5:7. Грешка от блокада и само точка преднина за поляците.

С пайп националите ни изненадаха за 9:11, а Алекс Николов атакува отлично за 10:12. Качмарек сгреши от сервис, но след това се поправи с мощна атака за 11:14. След две грешки на блокада Полша увеличи преднината си на 4 точки - 14:18. Това принуди Константинов да вземе прекъсване.

След него атака на Мартин Атанасов затрудни поляците - 15:18. Бартош Беднож записа две поредни точки за 20:16. България също стигна до две поредни точки след атака на Цецо Соколов и блокада на Ники Колев - 18:21. След това Никола Гърбич взе прекъсване за Полша, а след него Семенюк направи резултата 23:18. България не успя да се противопостави до края на гейм и с пайп на Бартош Беднож Полша взе и втората част - 20:25.

ТРЕТИ ГЕЙМ

В началото на гейма с третия си ас Цецо Соколов осигури преднина от 4:2, но при следващото изпълнение от начален удар сгреши. Атака на Ники Колев за 5:3, но Алекс Николов сгреши след това от сервис. Блокада срещу атака на Цецо Соколов осигури равенство 5:5.

Полша атакува, а топката мина между блокадата за 5:6, но след това Кохановски сгреши от сервис. Ники Пенчев не успя да осъществи успешна атака и преднината за Полша отново стана две точки - 6:8.

За Полша геймът вървеше отлично, като без да се налага да показва най-добрата си игра поддържаше отлична за тях преднина. Блокаут на Семенюк осигури преднина от 5 точки за 10:15, което принуди Пламен Константинов да поиска прекъсване.

То даде резултат и "лъвовете" намалиха изоставането и дори изравниха, като направиха 5 поредни точки. Успешни атаки на Цецо Соколов и грешки на поляците направиха резултата 16:16. Донър сервис на Чавдаров осигури предимство в разиграването за нашия тим, което бе завършено с атака на Колев за 20:19. В края на гейма обаче Полша показа по-концентрирана игра и затвори и тази част.

ПРЕДИ МАЧА

"Лъвовете" стартираха квалификациите за Париж 2024 със страхотна победа с 3:0 гейма над домакина Китай. Момчетата на Пламен Константинов изглеждаха доста амбицирани и показаха добра игра, с която си осигуриха победата в Сиан.

Един от фаворитите - Полша, обаче не бе толкова убедителен срещу Белгия. "Дружината" се наложи над "червените дяволи" с 3:2 след драматичен тайбрек. Припомняме, че момчетата на Никола Гърбич спечелиха Евроволей 2023, на което България бе сред домакините.

Към момента България води в група "C". "Лъвовете" са с 3 точки и без допуснат гейм в актива си. Същото се отнася и за Аржентина. Полша заема третата позиция с 3 пункта, но е с два допуснати гейма, заедно с четвъртия Канада.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички