С убедителна игра България стигна до безпроблемна победа срещу Китай за успешен старт в олимпийската квалификация


С убедителна игра България стигна до безпроблемна победа срещу Китай за успешен старт в олимпийската квалификация
Снимка: Hristo Rusev / LAP.bg

4147 0

Българският национален отбор по волейбол стартира успешно квалификациите за Олимпиадата в Париж 2024 днес (30 септември). "Лъвовете" победиха с 3:0 (25:18,25:19, 25:14) Китай в града Сиан.

Възпитаниците на Пламен Константинов изиграха отличен мач срещу китайския отбор, като напълно необезпокоявано стигнаха до крайния успех след малко над час игра. Китай така и не успя да стигне до 20 спечелени точки в някой от трите гейма. 

Първият гейм мина отлично за българския отбор, като убедителната игра на блокада ни помогна за успеха. Освен това записахме 3 аса и 4 грешки от начален сервис. Отлична бе и ефективността в атака - 39%, като заслужено "лъвовете" взеха частта, като почти през цялото време имаха солидна преднина.

Вторият гейм тръгна по-добре за Китай, но с напредването българите успяха да върнат ритъма си и бързо си осигуриха отново предимство. В третата част бързо стана ясно, че срещата просто се доиграва, като в нито един момент нямаше съмнение кой ще бъде крайният победител.

Цветан Соколов бе най-резултатен за "трикольорите" с 20 точки (15 от атака, 2 от блокада и 3 от сервис). С 11 завърши Мартин Атанасов, който направи два аса. По 7 пункта записаха Николай Колев и Алекс Грозданов, а с 6 завърши Александър Николов. За домакините капитанът капитанът Чуан Дзян бе над всички с 11 точки, а с 9 приключи Циняо Дай.

ПЪРВИ ГЕЙМ

България започна отлично двубоя и стартира с пет поредни и безответни точки. Мартин Атанасов впечатли с отличен сервис, а и две грешки от страна на китайците помогнаха за това. Така се стигна до първото прекъсване, поискано от селекционера на Китай.

"Лъвовете" дълго време задържаха преднина от 6 точки, като с единична блокада на Георги Сеганов се стигна до 8:2. Трябва да се отбележи обаче, че съперникът ни допускаше и не малко грешки, които улеснява състава на Пламен Константинов.

Единична блокада на Георги Сеганов осигури 8:2 за България. При 13:9 Пламен Константинов взе прекъсване за България след добра серия на Китай. Дори и след това обаче не се стига до край на серията, като спечелиха общо 6 поредни точки за 13:11. Цецо Соколов обаче направи страхотна атака за 14:11, а след това последва нов ас на Мартин Атанасов, общо 3-ти двубоя.

Следващата точка бе за Китай, но и Алекс Грозданов впечатли с добър сервис и с атака от Алекс Николов отново се стигна до добра преднина за нашия тим - 18:13. До края на гейма "лъвовете" задържаха добрата игра, като с отличен сервис на Стефан Чавдаров преднината стана отново 6 точки - 21:15. С добри атаки до края на Цецо Соколов и Мартин Атанасов резултатът стана 24:16, а грешка от сервис на китайците донесе първи гейм в полза на България.

ВТОРИ ГЕЙМ

Вторият гейм започна по-добре за Китай, като си осигуриха преднина от три точки за 2:5. Постепенно обаче България успя да влезе добър ритъм и с единина блокада на Мартин Атанасов се стигна до равни 9 точки. Добрата серия на българите продължи и с атака на Мартин Атанасов се стигна до обрат и предимство за нашия състав. Единична блокада на Алекс Грозданов, последвана от тройна се стигна до 13:9.

Недобра блокада на Грозданов, последвана от атака на китайците и след това грешка на Цецо Соколов се стигна до 14:13. Грешка от сервис на Пенг и 15:13.

След грешка от блокада на Ники Колев се стигна до равни 15, но след това Цецо Соколов направи разликата. Първо с негова атака се стигна до леко предимство, а след това на негов сервис преднината стана по-осезаема до 19:16. Добър сервис на Алекс Николов за 20:16, като серията бе прекъсната при следващото разиграване след наша грешка.

До края на гейма китайците взеха само още две точки и не успяха отново да стигнат до спечелени 20 пункта. Те дойдоха след грешка от блокада на Мартин Атанасов и добра атака на китайския тим. Силната игра на Цветан Соколов продължи и края на гейма, за да се подпечата и неговото спечелване.

ТРЕТИ ГЕЙМ

Отборът на Пламен Константинов започна тази част точно, както трябваше. Да покаже на Китай, че иска бързо да приключи двубоя и да не им оставя шанс за обрат.  С добра атака на Ники Колев и грешка от блокада се стигна до 5:3. При последвал сервис на Цецо Соколов се стигна до още две поредни точки, но греша при третото изпълнение доведе до 7:4.

Грешка на китайците и атака на Ники Колев осигури 9:4. С успешна атака на Цецо Соколов и нов грешка на опонента преднината се увеличи до 6 точки за 13:7.

Видно бе, че България просто доиграва мача и няма никакво напрежение. При 18:9 се стигна до прекъсване, а след него Цецо Соколов сбърка от сервис за 18:10, но Ники Колев отново впечатли с добра атака за 20:10. Грешка на Алекс Николов за 20:11, последвана от точки на успешни атаки от Цецо Соколов и Мартин Атанасов за 22:11. С още две спечелени точки за Китай нашият тим бързо затвори и този гейм за успешен старт на олимпийската квалификация.

Състави:

България: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Мартин Атанасов, Александър Николов, Николай Колев, Алекс Грозданов - Мартин Божилов-либеро

ПРЕДИ МАЧА

Волейболистите на България са на 30-то място в световната ранглиста преди старта на олимпийската квалификация. "Лъвовете" са амбицирани за по-добро представяне в Сиан. Националният ни отбор пропусна последните 2 олимпиади, като за последно игра на Олимпийския турнир в Лондон 2012, където финишира четвърти.

В квалификации България ще се изправи още срещу европейските шампиони от Полша, бронзовите медалисти от Токио 2020 Аржентина, Нидерландия, Канада, Мексико и Белгия. Първите два тима от крайното класиране получават квоти за Олимпиадата в Париж 2024.

Съперникът ни в стартовия двубой се намира непосредствено преди нас в световната ранглиста, като 29-ата позиция в таблицата. Само до преди дни националите на Китай играха финал на Азиатските игри.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички