Теодор Салпаров пак размисли: С Виктор ще играем до квалификацията в Берлин


Теодор Салпаров пак размисли: С Виктор ще играем до квалификацията в Берлин

5103 0

Либерото на националния отбор Теодор Салпаров промени решението си, което обяви снощи. Тогава най-опитният в тима на България обяви, че повече няма да облече екипа на родината си, след като "лъвовете" отпаднаха в 1/8-финалите на Европейското първенство. Тимът на Силвано Пранди бе надигран от домакина Словения в Любляна.

Сега обаче Салапров обяви, че той и капитанът Виктор Йосифов ще играят и на олимпийската квалификация в Берлин в началото на 2020 година, но след това ще приключат кариерата си в представителния тим.

"Специално на Европейско първенство това беше последния ми мач, тъй като съм поел ангажименти да играя и на олимпийската квалификация през януари и след нея, ако не се класираме за Олимпиадата, приключвам. Беше ми последно 6-о европейско, 4 световни, 2 Олимпиади, смятам, че националният отбор ми даде много и аз дадох много на него. Всяко начало си има край в крайна сметка. Дано да имаме някакъв късмет на тази олимпийска квалификация, поне да оставим нещо на по-младите след нас, те да поемат щафетата и Дай Боже, да успеят да се представят достойно в предстоящите им големи състезания".

"Какво се случи в Словения ли? Това е реалността, ако трябва да бъдем честни. С този отбор, това което показахме и тренирахме, и с тези загуби в контролите от по-посредствени отбори, аз го очаквах донякъде. Просто имах надежди и мечтаех, че можем да стигнем до 1/4-финал, тъй като Словения сме я побеждавали, но те бяха много по-добри от нас в последните три гейма, докато първия го спечелихме малко и с късмет. Но отборът на Словения ни надигра категорично и заслужено продължи напред. За причините си има треньорски щаб, те да си ги анализират, аз не искам да коментирам тези неща", обяви Теодор Салпаров.

"Определено точно това ни е нивото в момента. След като съумяваме да загубим в контролна среща от Македония, след като и Португалия ни беше била преди няколко месеца, и Китай, започнахме да падаме от много посредствени отбори. Това говори от една страна лошо за нас, че отстъпваме от тези позиции, които имахме преди години. Но ако трябва да бъдем честни, волейболът от колективните спортове с топка, се класира на всички големи форуми като Световно и Европейско и достига до 1/8-финали, така че и от тази гледна точка трябва да помислим, че волейболът дава много на българските фенове, но безспорно отстъпваме вече надолу в сравнение с годините назад", сподели Салпаров пред колегите от Спортал.

"Сега е наложителна, дори закъсняла е смяната на поколенията. Колкото по-бързо се случи, толкова по-добре за националния отбор. Отдолу има кадети, които се представят добре, играха финал на Европейско тук, спечелиха Балканиада. Волейбола е раждал таланти и ще продължава да ги ражда в годините напред. Една смяна на генерациите ще бъде много положителна за отбора като цяло".

Относно климата в отбора и дали е имало проблеми в съблекалнята, както и как би коментирал критиките на братя Братоеви в социалните мрежи, Салпаров отговори: "Специално сред хората, които бяхме там на това Европейско първенство, не е имало никакви търкания. И това, което показахме, се дължи на възможностите на отбора, който беше там. Няма смисъл да се търси друго, като проблеми между отделни състезатели, това е реалността. Дадохме максимума от себе си. Може да се е получила на някой играта, а на друг не, но в крайна сметка ние сме един колектив и сме заедно и когато побеждаваш и когато падаш. Пак ще се повторя. Ако трябва да бъда честен и с ръка на сърце казвам, че това са възможностите на този отбор в момента и реалността е тази".

"Със сигурност аз и Виктор (Йосифов) спираме с националния отбор, това е ясно. Вики не ви го е казал, но ние си го говорим отдавна. Бяхме обещали да помогнем на България в този олимпийски цикъл и ще го направим и в последния турнир, който е олимпийската квалификация в Берлин. Не смятам, че ще е трагедия, ако аз и Виктор не сме в националния отбор. Това не означава, че няма да има волейбол в България. Има много млади момчета на нашите постове, които ще ни заместят достойно. А и означава, че за следващият олимпийски цикъл е наложително да сме с нов отбор".

"А за януари в Берлин, надежди винаги трябва да имаме за класиране. Ако ги нямаме, няма смисъл да ходим. Но виждате, че наистина сме далече от топ отборите. Сърбия и Франция ще бъдат там, много трудно бихме се класирали, но няма невъзможни неща. Трябва да бъдем оптимисти и да вярваме, че можем да покажем по-стойностна игра. Може да има други момчета в отбора за зимата, които не бяха сега с нас и те да дадат повече. Трябва да излезем с най-доброто, да имаме равностойни смени. Сега на това Европейско, каквото е станало, е станало вече.”, заяви Теодор Салпаров.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от На фокус


"Искам да видя Гуардиола да тренира Роналдо в Юве" - историята на Стефано Белтраме

ЦСКА изглежда направи трансферен удар, привличайки италианеца Стефано Белтраме от Ювентус. Талантливият...

Реклама
Реклама