Официално: Елитните отбори поискаха смяна на властта във волейбола


Официално: Елитните отбори поискаха смяна на властта във волейбола
Снимка: БГНЕС

1949 0

Клубовете от елита на българския волейбол официално поискаха смяната на президента на федерацията Данчо Лазаров. Това съобщи новосъздаден инициативен комитет на специална пресконференция днес.

Елитът на българския волейбол официално поиска смяната на президента на федерацията Данчо Лазаров. Инициативата бе оповестена на специална пресконференция днес. Тя е подкрепена от 10 от водещите клубове в страната. Това са ЦСКА, Левски, Хебър, Добруджа, Марек, Дунав, Пирин (Разлог), Черно море и Славия при мъжете и шампионът при жените Марица. Всички те настояват за свикване на извънредно общо изборно събрание, на което да се гласува оставка на 76-годишния Лазаров. Съгласен с тяхното искане за край на ерата “Данчо Лазаров” е и втородивизионният Виктория Волей.
"Поканихме ви да обявим създаването на инициативен комитет, целящ да предизвика извънредно общо събрание на БФВ и на него да се избере нов председател на Управителния съвет, както и нови членове. Смятаме, че е крайно време да имаме една работеща федерация, която да спре спускането по нанадолнището на българския волейбол. В общи линии, ние вярваме, че имаме нужда от федерация, която се грижи за клубовете, която подпомага адекватно работещите клубове. И една федерация, която да насочи усилията си към ДЮШ, защото всички виждаме резултатите на представителните отбори, но тези резултати бяха заложени в миналото”, заяви президентът на ВК Левски Владо Николов.
Атаката срещу Лазаров идва точно когато възникна ново високо напрежение между него и вицепрезидента на БФВ Любомир Ганев. В началото на седмицата легендарният волейболист обяви публично, че УС на федерацията е насрочил за 20 декември в Казанлък заседание, на което той ще бъде изваден от управата като неудобен. Целта на това действие според Ганев е той да не може да се кандидатира за президент на централата, защото по устав може да бъдат избирани само членове на УС.Клубовете от елита на българския волейбол официално поискаха смяната на президента на федерацията Данчо Лазаров. Това съобщи новосъздаден инициативен комитет на специална пресконференция днес.

Инициативата е подкрепена от 10 от водещите клубове в страната - ЦСКА, Левски, Хебър, Добруджа, Марек, Дунав, Пирин (Разлог), Черно море и Славия при мъжете и шампионът при жените Марица.

Инициативният комитет настоява за свикване на извънредно общо изборно събрание, на което да се гласува оставка на 76-годишния Лазаров. Владимир Николов обяви, че подписите вече са събрани и предстои да бъдат внесени през идната седмица.

Клубовете настояват за генерални промени в управлението на федерацията - ограничена мандатност на президента (до два мандата) и поставянето на акцент върху развитието на детско-юношеските школи. Според инициативния комитет трябва да бъде сформиран Управителен съвет от активни членове, всеки от които да е ангажиран с конкретни проекти и комисии.

Освен това да има изпълнително бюро от професионалисти със заложени конкретни цели за подобряване работата на федерацията, както и развитието на волейбола в страната. Инициативният комитет предлага да бъдат създадени нови реално работещи комисии към Управителния съвет - треньорска, комисия на делегатите, маркетингова и т.н., които да бъдат подпомагани от един обществен съвет от известни личности във волейбола.

Освен нов президент, комитетът настоява и за подмяна на всички членове на Управителния съвет. "Поканихме ви да обявим създаването на инициативен комитет, целящ да предизвика извънредно общо събрание на БФВ и на него да се избере нов председател на Управителния съвет, както и нови членове", започна Николов.

"Смятаме, че е крайно време да имаме една работеща федерация, която да спре спускането по нанадолнището на българския волейбол. В общи линии, ние вярваме, че имаме нужда от федерация, която се грижи за клубовете, която подпомага адекватно работещите клубове. И една федерация, която да насочи усилията си към ДЮШ, защото всички виждаме резултатите на представителните отбори, но тези резултати бяха заложени в миналото”, добави още президентът на ВК Левски.

"Очевидно е, че Данчо Лазаров не се справя с управлението на финансите", заяви Николов. Той обяви, че вече се водят преговори с трима потенциални кандидати, зад които инициативният комитет да застане при избора на нов президент на БФВ. В рамките на десет дни ще стане ясен техният фаворит, посочи още Николов.

Припомняме, че в началото на седмицата се повиши напрежението между президента Данчо Лазаров и вицепрезидента Любомир Ганев. Тогава Любо Ганев публично обяви, че се подготвя атака срещу него и изхвърлянето му от УС, за да не може да се кандидатира за президент на БФВ.

 

 

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички