Българските "лъвове" разкъсаха "лалетата" и чакат сблъсъка със Сърбия


Българските "лъвове" разкъсаха "лалетата" и чакат сблъсъка със Сърбия
Снимка: cev.eu

11493 0

Българският национален отбор по волейбол се справи без никакви проблеми срещу аутсайдера на група В за олимпийските квалификации - Нидерландия. Момчетата на Силвано Пранди сваляха постепенно нивото с всеки изминал гейм, но в точково отношение картината изглежда точно обратно - 3:0 след 25:19, 25:16 и 25:15 в отделните геймове.

По този начин тимът на България е първи в своята група с две победи от два мача и 5 точки. Втори е Франция - с победа и загуба (4т.), а трети са сърбите - отново с поражение и победа, но с точка по-малко от "петлите". При така създалата се ситуация, два гейма в мача срещу Сърбия ще осигури класиране на полуфиналите за нашия тим. 

Във всеки от 3-те гейма "лъвовете" си осигуряваха комфортна преднина още от самото начало, която поддържаха и дори увеличаваха в течение на частта. Единствено в първата "лалетата" се оказаха напред в резултата, но Виктор Йосифов със страхотна проява, както и престъпване на линията от противников играч обърнаха необратимо развоя.

ПЪРВИ ГЕЙМ

Холандците поведоха с две точки, след като откриха резултата с атака през центъра, а при следващата точка демонстрираха страхотна игра в защита. Българите възстановиха паритета след добра атака и последвал добър блок - 2:2. Наблюдава се размяна на точки, а "оранжевите" отново съумяваха да повеждат с минимална разлика след брейк точки, но отново я изпуснаха след добри прояви в защита на "лъвовете". След доза шанс - 8:7 за Нидерландия. Страхотна българска блокада на няколко пъти, България излиза напред в резултата след прекрасна проява на Виктор Йосифов и последвало престъпване на линията от противников играч - 10:8 за България! Таймаут за Нидерландия.

Той обаче не помогна след феноменална серия на Мартин Атанасов - три поредни точки от сервиз и резултат от 13:8. Нов таймаут. "Оранжевите" най-сетне превъртяха началния удар на Атанасов след спечелена точка след истинска борба и добра завършваща атака. Двата отбора си размениха по два блокаута - 14:10. Холандците се съвзеха след сбъркан сервиз и сбъркана атака, за да запишат две поредни точки - 2-рата от които, след удар на Цветан Соколов в мрежата от неудобна позиция. 19:14 след нови два сбъркани сервиза за Нидерландия. Отново страхотна игра на Виктор Йосифов - нова брейк точка и 21:14.

Устремът на Нидерландия бързо бе спрян след страхотна атака на Йосифов - 22:16. Размяна на точки и преднината на националите ни се запазва - 23:18. Атака в аут на Скримов лишава "лъвовете" от геймбол, но още в следващата атака се реваншира - 24:19. Страхотен сервиз на Йосифов и последвала атака в аут. След по-малко от половин час игра -  гейм за България - 25:19!

ВТОРИ ГЕЙМ

Вторият гейм започна с това, което най-често се наблюдаваше през първия - грешка от сервиз за Холандия и родните ни национали излизат напред в резултата след добра атака, а в следващата комбинация и блок на Теодор Тодоров. Атака по диагонала на Соколов и страхотно начало за България - 4:0. Прекъсване, поискано от Пиаца.

"Оранжевите" най-сетне записаха точка, но Соколов се отчете с безпощадна атака. Нова размяна на точки и една от малкото грешки от сервиз за нашите - 6:3. Спокойна и уверена игра за България, отборът поддържа преднината си, а двубоят се движи точка за точка след успешни атаки и за двата тима, преди да последва нова грешка от сервиз за Нидерландия - 10:5. Мартин Атанасов върна жеста с грешката от начален удар. Нова размяна на точки и най-сетне брейк точка след страхотен сервиз по правата на Йосифов - 12:6 и ново прекъсване за Пиаца.

Отново добър сервиз на Виктор принуждава атаката на "оранжевите" да изпрати топката в аут, а серията му от начален удар ще продължи след блокаут на Скримов и хитра игра на Сеганов - 15:6 след серия от брейк точки. Престъпване на Атанасов слага край на серията за Йосифов. Отборът Нидерландия успява да запише точка на собствен сервиз, но Соколов отговаря с прекрасен сервиз - 17:10. Класическата комбинация - сбъркан сервиз и последвала атака в аут - 19:10 за България. 

Страхотни сервизи на Скримов - ас, а след това поредна атака в аут за "оранжевите" - 21:10. Грешки в атака на Тодоров и Атанасов, както и блокаут донесоха 3 брейк точки за Нидерландия - 21:14. Очаквано - прекъсване, поискано от Силвано Пранди. Българите се съвзеха, а опонентът спомага за това с поредна грешка в атака - 23:14. Нова мини серия за "оранжевите" след добър начален удар на Азис. Соколов обаче отговаря и осигурява геймпойнт - 24:14. Невероятна игра в защита на Теди Салпаров и последвал техничен блокаут на Цветан Соколов носят победата и във втория гейм - 25:16!

ТРЕТИ ГЕЙМ

Появилият се Грозданов открива резултата с добра единична блокада. Добър начален удар и слаба игра в защита за "оранжевите" осигуряват нова брейк точка - 3:1. Размяна на грешки от начални удари от страна на Скримов и Азис и резултатът става 5:3. Именно играчът на Нидерландия е най-добрият за своя отбор и го "влачи", колкото може с добрите си атаки, но съотборниците му продължават с грешките от сервиз - 8:5. Феноменален отскок и прекрасна атака от 2-ра линия за Мартин Атанасов, който продължава да мъчи противника и със сервиз - 9:5. Таймаут за Нидерландия.

Йосифов сякаш се състезава с Атанасов по показателя асове. Точка от начален удар, а след нея още един брейк точка след нов добър сервиз - 12:7. Страхотна техника от Цветан Соколов, но след това бърка от начален удар. Разконцентриране в половината на България - цели три грешки, довели до точки за Нидерландия на собствен сервиз - 13:11. Третият най-добър сервиращ в двубоя за "лъвовете" - Тодор Скримов, се включва в предизвикателството на Йосифов и Атанасов, като се отчита с два аса, а грешка в атака на Азис продължава серията на Скримов и прави резултата 17:11. Ново прекъсване, поискано от Пиаца.

Нидерландия съвсем капитулира - много непредизвикани грешки и след нов бомбастичен сервиз, а след това блокада на Сеганов - 22:12. Размяна на точки и България поддържа комфортната преднина - 23:13. Поредна брейк точка осигурява мач пойнт за "лъвовете". Нидерландия отлага неизбежното с две поредни точки, но в крайна сметка сервиз в аут на противников играч ни носи победата - 25:15 в третия гейм!

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Вчера националите ни се справиха с първото си препятствие, като след 5 гейма успяха да победят отбора на Франция. Днес България ще трябва да направи и втората си стъпка към Токио 2020 - задължителна победа и срещу Нидерландия, за да се стигне и до сблъсъка с европейския шампион Сърбия в сряда.

Нидерландия стартира на турнира със загуба от "плавите" с 0:3 гейма, но въпреки това играчите на Роберто Пиаца показват сериозно израстване. България е с положителен баланс в срещите си с Нидерландия, както е и срещу Франция , като имат 23 победи и 14 загуби.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички