България пречупи Сърбия и ще има шанс за финалната фаза на Световната лига


България пречупи Сърбия и ще има шанс за финалната фаза на Световната лига
Снимка: FIVB.ch

1964 0

България продължава да мечтае да играе във финалната фаза на тазгодишната Световна лига по волейбол, след като успяхме да се справим с 3:2 гейма (25:18, 20:25, 25:23, 24:26, 15:12) с класиралия се вече отбор на Сърбия. Така утрешният мач с Аржентина се очертава волейболният ни Рубикон.

Първият гейм беше спечелен безепелационно от нашите с 25:18, след като успяхме да обърнем нещата от 6:8, благодарение на силно представяне на Ники Пенчев от сервис, а оттам насетне особено ефективен в атака беше Цветан Соколов, който заби цели 8 точки в полето на противника. Впечатление направи слабата игра на сърбите в защита и на блокада. За сметка на това нашият блок беше много ефективен – 6:1 за нас в този елемент.

Във втория гейм тръгнахме много лошо на сервис – пропиляхме цели четири сервиса в началото, което отново доведе до резултат 6:8 на първо техническо прекъсване. Успяхме да излезем напред при 13:12, след коварен сервис на Георги Братоев, но сърбите отново поведоха, на второ техническо прекъсване, с 16:15, а коварен флот сервис на западните ни съседи кацна точно на крайната линия за 18:16 в тяхна полза, а нещата станаха още по-лоши след две поредни блокади – 21:17. В крайна сметка загубихме този гейм с 20:25.

Третият гейм тръгна точка за точка, като чак при 14:12 единият отбор излезе с повече от точка напред и това бяхме ние, след уникално спасяване на Теодор Салпаров и хубава атака по обратен диагонал на Ники Пенчев. За съжаление много бързо точно Пенчев сбърка на посрещане и сърбите обърнаха до 15:14. Точно Ники Пенчев обаче направи ас с уж лек сервис и поведохме с 16:15. И пак Ники Пенчев завърши успешно за 18:16, но сърбите го хванаха на блокада за 20:20. При 22:22 Ники Пенчев се оказа големият грешник, след като сръбската звезда Урош Ковачевич му закова ефектна блокада. Ники, обаче, изпълни коварен флот сервис, който не беше добре посрещнат от сърбите и братът на Ники – Розалин, завърши лесно на мрежата за 24:23! А Ковачевич ни направи най-големият подарък с атака в мрежата за 25:23 в наша полза!

В четвъртия гейм тръгнахме със серия от 3:0 точки, благодарение на хитри сервиси на Цецо Соколов и точна игра на блокада. Увеличихме разликата на 8:4, след като забихме зверска блокада на Ковачевич. Нова блокада като от камък ни даде аванс от 9:4, а още една подобна вече значеше 10:4! Нова, този път технична блокада, направи резултата 11:4 и чак тогава сърбите успяха да направят успешна атака през центъра. И точно тогава направихме три поредни глупости, които ни костваха половината от аванса, но Розалин Пенчев все пак завърши най-после за 12:8. Дръпнахме с 19:14, преди отново да се отпуснем и да позволим на почти резервния състав на Сърбия да смъкне разликата до 19:16. Бързо обаче Цветан Соколов завърши за 20:16, а след това добри сервиси на Тодор Скримов и Ники Николов вдигнаха разликата до 22:17.

И когато нещата изглеждаха решени, стана най-лошото – абсурдни отигравания, особено на Георги Братоев, както и невероятно представяне на сърбите в защита доведоха нещата до 23:23! В този момент Розалин Пенчев направи страхотна атака срещу тройна блокада, а на мачбола сърбите се спасиха, след като топката обърса пръстите на Светослав Гоцев. Последва и блокада в центъра, за 25:24, а страхлива атака на Цветан Соколов означаваше 26:24 за Сърбия.

В тайбрека стартирахме силно, както и в четвъртия гейм – преднина от 3 точки при 5:2, като грешно решение на Братоев да атакува с Ники Николов в центъра ни коства и по-голяма разлика, от 4 точки. Все пак точно Николов донесе тази разлика след хитър съсен сервис, който се превърна в ас. Абсолютно немислимо сърбите някак спасиха зверска атака при 9:7 в наша полза и нещата пак увиснаха на тънък косъм. В тези минути Розалин Пенчев поведе отбора, като направи две впечатляващи забивки и докара нещата до 14:12! И още от първия опит в тайбрека затворихме мача, след грешка на сърбите при опит за атака в центъра.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички