България показа слабост, но наказа жестоко тима на Финландия


България показа слабост, но наказа жестоко тима на Финландия
Снимка: Cev.lu

5448 0

Българският национален отбор по волейбол се класира за 1/4-финалите на Европейското първенство по волейбол в Полша след като се наложи с 3:1 (23:25, 25:21, 25:11, 25:11) над Финландия в 1/8-финалите. Тимът на Пламен Константинов показа слабата си страна в първия гейм, като загуби девет сервиса, което помогна на "Суоми" да вземе частта. В следващите три обаче "лъвовете" бяха безапелационни и не оставиха шанс на противника.

В следващата фаза на надпреварата България ще играе с победителя от Група А - Сърбия, като срещата е утре от 18:30 часа.

Първи гейм

Преди първата техническа пауза отборът на България изпълни три грешни сервиса, което помогна и за равностойното начало. След два успешни блока "лъвовете" взеха техническата пауза - 8:6. Финландците обърнаха развоя на гейма и с добра игра в защита и на блок поведоха с 12:14, което доведе до почивка, искана от Пламен Константинов. Цветан Соколов успя да атакува успешно на два пъти и да изравни резултата при 14:14. След втората техническа пауза обаче диагоналът сбърка три топки и това доведе до 17:20 в полза на "Суоми" и нова почивка за Пламен Константинов. До края на гейма момчетата на Тумас Самелвио запазиха аванса си и спечелиха първата част след 23:25.

Втори гейм

Статистиката от първия гейм показа защо загубихме - тимът ни бе сбъркал цели девет сервиса срещу нито един за опонента ни.

Втората част започна равностойно, като това се запази до 5:5. Тогава успешна атака на Николай Пенчев от зона четири и добра блокада изведоха тима ни с две точки аванс. Първата техническа пауза дойде при резултат 8:7 за България след нова мощна атака на Пенчев. След почивката "лъвовете" записаха две поредни точки и това доведе до почивка за тима на Финландия. Подобрението в играта на тима ни си пролича в резултата, който при втората техническа пауза бе 16:12. След паузата Финландия записа три поредни точки, като се доближи максимално до изравняване в резултата. Сервисът на българите постепенно започна да намира очертанията на игрището, което позволи и на българската блокада да заработи. В края на частта момчетата на Тумас Самелвио също сгрешиха два поредни сервиса, което бе добре дошло за нашия тим. Докосване на мрежата от Цветан Соколов доведе до 21:20 и почивка за Пламен Константинов. Ас на Николай Николов успокои нещата в нашето поле, като разликата в наша полза стана 23:20 и финландският селекционер взе таймаут. Успешна атака на Йосифов през центъра спечели първи геймбол за България в срещата, а след успешна атака на Розалин Пенчев изравнихме резултата в геймовете.

Трети гейм

Третият гейм стартира по-добре за България, като Николай Николов направи добра серия на начален удар и тимът ни поведе с 4:1. Авансът на България се запази и при 6:2 последва таймаут за Финландия. Първата техническа пауза дойде при 8:2 в полза на България, като играта ни видимо се подобри. Три поредни бомбени сервиса на Тодор Скримов направиха аванса ни 12:3 и последва нова почивка за Финландия. Нов ас на посрещачът ни увеличи преднината на 10 точки. Авансът на България продължи да се увеличава и след успешен блок на Николов и Соколов той набъбна до 18:7. До края на гейма "лъвовете" нямаха проблем да затворят частта в своя полза и да поведат с 2:1 след 25:11.

Четвърти гейм

Гейм №4 стартира ударно за нашите, като с добра серия на начален удар на Николай Пенчев поведохме с 4:0, което доведе до първа пауза за Финландия. Добрата игра в нашата половина се запази и първата техническа пауза дойде при 8:3. Играчите на Пламен Константинов задържаха силната си игра и до второто прекъсване в гейма, което дойде при 16:9. Тимът ни демонстрира силна игра в защита, което помогна за запазването на актива ни от началото на частта. В края на гейма националният селекционер даде възможност и на най-младият ни състезател - Велизар Чернокожев да запише няколко минути. 21-годишният ни диагонал дори записа една точка, която бе и последната в мача за 25:11.

Преди мача

Българските "лъвове" продължават участието си на Евроволей 2017. Момчетата на Пламен Константинов останаха втори в Група С, като записаха едно поражение - 0:3 от Русия и две победи с по 3:0 срещу Испания и Словения. По този начин те си гарантираха мач на 1/8-финалите, където се изправят срещу тимът от Скандинавския полуостров.

Финландия бе в Група А, където спечели с 3:2 срещу Естония и допусна две поражения от Сърбия и Полша.

Състави:

България: Братоев, Соколов, Н. Пенчев, Скримов, Йосифор, Николов, Салпаров - либеро

Треньор: Пламен Константинов

Финландия: Тервапорти, Крастинс, Синконен, Вегнер, Сийле, Сепанен, Керминен - либеро

Треньор: Тумас Самелвио

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички