Впечатляващо: Безупречен Григор Димитров разби четвъртия в света Холгер Руне в Пекин - следва 1/4-финал с №7 (ВИДЕО)


Впечатляващо: Безупречен Григор Димитров разби четвъртия в света Холгер Руне в Пекин - следва 1/4-финал с №7 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

9992 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира в Пекин, част от сериите ATP 500. Гришо изигра много силен двубой и победи със значително по-добра игра световния номер 4 Холгер Руне с 2:0 сета (6:2, 7:5 в отделните части за малко над 1 час и половина игра).

В следващата фаза намиращият се под номер 19 в света българин ще се изправи срещу световния номер 7 Яник Синер. Италианецът бе още по-категоричен срещу Йошихито Нишиока, като му даде само два гейма. Синер надделя с 6:2, 6:0 след малко над час игра.

За разлика от мача с Макензи Макдоналд, в който Димитров започна да показва добър тенис чак в края на втория сет, то днес хасковлията започна ударно и спечели първите 4 гейма в мача. До края на частта двамата си размениха по още един пробив и сетът бе за Димитров.

Втората част бе по-оспорвана, но отново повече напрежение и шансове за посрещача имаше при подаванията на Холгер Руне. Той в крайна сметка се пропука току преди тайбрека и единственият пробив дойде в 12-ия гейм.

20-годишният датчанин нямаше силен ден. Той записа едва 3 аса (срещу 5 за Димитров) и допусна 3 двойни грешки (срещу 1 за Гришо). Вкара 65% от първия си сервис (60% при българина) и спечели 67% от точките. При Димитров този процент бе далеч по-внушителен - 79.

Откриха се цели 11 точки за пробив пред Димитров, като той се възползва от едва 4 (36%). По-важното обаче е, че даде само две точки за пробив на съперника, който се възползва от една от тях.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 (пробив) - в първия гейм сервиращ бе Руне, който започна мощно, но след това допусна две грешки за 15:30. Все пак след ас възстанови равенството. Димитров закачи топка от външната страна на линията, което заблуди Руне и последва удар от датчанина в аут, за да се открие първа точка за пробив пред българина, която обаче бе неутрализирана. Аут от форхенд осигури нов брейкпойнт, който вече бе грабнат след грешка от бекхенд в мрежата на съперника.

2:0 - разиграването за втората точка бе дълго и разнообразно, но всичко приключи със смач от хасковлията за 30:0. Руне можеше да постави Григор под напрежение, но сбърка ретур в мрежата за 40:15. Геймът приключи на 30 след нов неуспешен ретур.

3:0 (пробив) - втората точка и в този гейм бе зрелищна и възпламени публиката. Руне натискаше на бекхенд страната на Гришо, но българинът бе безгрешен, а накрая бе привикан на мрежата и завърши разиграването за 15:15. Веднага след това последва и двойна грешка (15:30). Последва надстрелване от основната линия, при което датчанинът пресили топка в аут, което осигури две точки за пробив пред Димитров. И двете бяха неутрализирани със силни сервиси, с които Руне взимаше предимството и пласираше топката прецизно и със сила. Бекхенд в мрежата обаче даде на българина трета точка за пробив в гейма. Коварен сечен бекхенд и свалена ниска топка, която бе отиграна в мрежата от Руне.

4:0 - Димитров също допусна своята първа грешка, като тя дойде за 15:15. Повече точки за Руне в гейма обаче нямаше, като всичко приключи с ретур в аут.

4:1 - второто разиграване бе същинска наслада, а Гришо отново се отличи с повече от впечатляващи отигравания. Накрая бекхендът на съперника поддаде и той сбърка в мрежата (15:15). Последва директна точка от сервис, но и аут от форхенд за ново равенство - 30:30. След перфектно пласирана топка от Гришо на аутлинията Руне отново бе изненадан и сбърка в аут - дюс. Последва излизане до "Т"-то и агресивна атака по правата, а след това и ново излизане - още по-дълбоко (до мрежата), с което Руне агресивно приключи гейма за първи спечелен на сметката си в мача.

4:2 (пробив) - геймът започна с агресивна атака от Григор, в края на която обаче той сбърка воле от добра позиция (0:15). Димитров игра на втори сервис в този гейм и това позволи на Руне да отвръща по-агресивно. Резултатът бе налице и се откриха първи две точки за пробив пред датчанина. Още първата бе грабната след зрелищна размяна на удари между двамата на мрежата.

4:3 - Руне поведе с 40:15, но геймът бе много оспорван и имаше здрава борба за почти всяка точка. При следващата точка Димитров се възползва от факта, че съперникът играе на втори сервис, вкара остър ретур от бекхенд, а след това завърши с форхенд уинър. Всичко приключи с малшанас - атака на Гришо дълбоко навътре в корта, но топката отскочи от филето на мрежата и излезе в аут.

5:3 - Гришо поведе набързо с 30:0, но следващите две точки бяха за съперника, като при втората показа изключителна скорост, за да стигне стоп-воле и да го прати неспасяемо по правата. Веднага след това последва и форхенд в мрежата и точка за пробив пред Руне, която обаче бе неутрализирана с ас. Последва нов такъв и геймпойнт за Димитров, който бе грабнат. Руне ще сервира за оставането в сета.

6:3 (пробив) - Димитров пропиля великолепен шанс да поведе с 30:0, след като пресили по дължина бекхенд по права при празна половина. Въпреки това следващите две точки бяха за българина и той получи две точки за пробив и за спечелването на сета. И двете бяха неутрализирани директно със сервис и неуспешни ретури. След аут от Руне се откри и трети шанс, който вече бе оползотворен след удар с рамката от датчанина и топка, излязла с много в аут.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Григор набързо поведе с 40:0, след което завърши подаването си с изящен уинър по правата от бекхенд.

1:1 - Руне вкарваше първия си сервис и това се оказа ключово, за да спечели и той подаването си без да дава и точка на опонента.

2:1 - Гришо трябваше да дочака грешка от датчанина за първата си точка, но при следващите две сервисът бе налице. След ас поведе с 40:0, а при следващата точка излезе на мрежата и със стоп-воле отново приключи гейма на 0.

2:2 - геймът започна с двойна грешка, а след това и бекхенд в мрежата, за да поведе Григор с 0:30. Авансът му бе заличен и с директна точка от сервис Руне изравни. Последва излизане на мрежата и безупречно стоп-воле за 40:30, след което и агресивно разиграване, завършило с пресилен форхенд от Димитров.

3:2 - първата точка бе за Руне, но след това Димитров закачи топка от външната страна на линията. Последваха два аса и нова точка, дошла след отличен първи сервис.

3:3 - въпреки изкючителната защита от Григор в целия гейм Руне бе стабилен и не допусна изненада, като взе подаването си със стабилен първи сервис, осигурил му водеща позиция във всяко от разиграванията.

4:3 - бекхендът на Руне не издържа на няколко пъти и запращаше ударите си в мрежата. Това позволи на Димитров да спечели и този сервис-гейм без напрежение и без особени трудности.

4:4 - силни сервиси и последвали ретури в аут и в мрежата позволиха на Руне да поведе с 40:15. Последва обаче дълбок ретур от бекхенд от Димитров, който му осигури чудесна позиция за атака, след която последва и уинър от форхенд. В гейма дори се стигна до дюс след опит за къса, спрял се в мрежата. Въпреки добрата защита на българина геймът приключи със смач и форхенд уинър по правата.

5:4 - сбъркан сечен бекхенд даде предимство в гейма за Руне, но веднага след това последва директна точка от сервис за 15:15. Руне опита агресивен ретур на втори сервис при 30:30, но уцели филето на мрежата и топката излезе в аут. Геймпойнтът обаче не бе оползотворен от Димитров след мощен уинър от форхенд по правата за датчанина. След директна точка от сервис, а след това и убедително разиграване след нов мощен сервис - подаването бе спечелно.

5:5 - след два аута Димитров поведе с 0:30 и се доближи на две точки от спечелването мача. Въпреки че игра на втори сервис, датчанинът излезе на мрежата и това се оказа печелившо за него - 15:30. Следващото разиграване възпламени публиката. Гришо хвана къса, след това последва прехвърлящ удар от датчанина, смаш от българина и уинър от Руне по правата за 30:30. Ретур в мрежата и нов убедителен сервис допринесоха за безпроблемен край на гейма за датчанина.

6:5 - при 15:15 Руне опита много агресивен ретур по острия диагонал, но го запрати в мрежата. Последва и ретур в аут за 40:15. Геймът завърши подобаващо с ас.

7:5 (пробив) - след фамозен бекхенд по правата Гришо си осигури шанс да излезе на мрежата, след което завърши със смач за 0:30. Последва двойна грешка, която даде на Димитров три мачбола. Със здрав сервис и здрави нерви - Руне отрази първите две, като във втория случай дойде след красива къса. Третата обаче бе грабната - мачът приключи с излизане на мрежата и перфектно стоп-воле.

ПРЕДИ МАЧА

Родният тенисист направи шеметен обрат, за да срещне Руне на осминафинала. 32-годишният Григор изгуби първия сет срещу Макензи Макдоналд, а във втория изоставаше с 1:5, преди да го спечели със 7:5 и да си осигури среща с Руне в следващата фаза на надпреварата.

Холгер Руне си осигури среща с Григор, след като сложи край на серия от седем поредни поражения, побеждавайки Феликс Ожер-Алиасим с 2:0 (6-4, 6-4) след час и 25 минути игра. 

Гришо и Руне са се срещали само веднъж и това се случи на Уимбълдън тази година. Датчанинът загуби първия сет с 3:6, но след това бе безапелационен, затваряйки мача от осминафиналите със 7:6(6), 7:6(4), 6:3.

Победителят от днешния сблъсък пък ще се изправи срещу спечелилия срещата между японеца Йошихито Нишиока и италианския представител Яник Синер.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички