След 2 пропуснати мачбола и без допуснат пробив: Димитров потегли с успех в основната схема в Куинс, среща 19-ия в света


След 2 пропуснати мачбола и без допуснат пробив: Димитров потегли с успех в основната схема в Куинс, среща 19-ия в света
Снимка: Getty Images

9305 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров спечели трети мач на турнира в Куинс и първи в основната схема на надпреварата. Хасковлията продължи без загубен сет и преодоля финландеца Емил Руусувуори с 2:0 (6:2, 6:4 в отделните части).

Двамата се срещнаха и по-рано през този месец, когато на Ролан Гарос Гришо отново надделя без да загуби сет (3:0). На осминафиналите в надпреварата българинът ще срещне Франсиско Черундоло. Аржентинецът, който е под номер 19 в света, отстрани Томи Пол с 2:1 сета, за да стигне до тази фаза (7:6(2), 4:6, 6:4 в отделните част).

Димитров заслужи победата в 1/16-финала, като безспорно бе по-добрият тенисист. Руусувуори допусна 5 двойни грешки, не реализира нито един ас, не се възползва от нито една точка за пробив (от общо 4 открили се такива), като имаше и повече непредизвикани грешки. Разликата при уинърите също бе значителна в полза на Димитров - 22 срещу 9.

В първия сет пробивът последва още в първия гейм, а в развитието на частта Димитров проби още веднъж и сервираше комфортно, като трудно можеше да изпусне победата в него. Финландецът имаше само една точка за пробив, която бе отразена, докато Григор се възползва и от двата си шанса за брейк.

Вторият сет бе малко по-равностоен. Руусувуори играеше с по-малко грешки, като имаше и повече възможности срещу опонента. Въпреки това допусна пробив в петия гейм, който така и не успя да върне.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 (пробив) - финландецът сервира първи, но дебютната точка бе за Григор след страхотен уинър от трудна позиция. След грешка в мрежата българинът записа и втора точка за 0:30. Пресилена топка в аут подари още една точка за Димитров, а с това и три шанса за пробив още в първия гейм. Бекхенд в аут още при първите удари в разиграването доведе до пробив на 0.

2:0 - остър форхенд по правата се превърна в първа точка за Руусувуори в мача за 15:15. Филето на мрежата забави удар на финландеца и даде водеща позиция за Григор, който пласира силен форхенд, след който съперника отговори с топка в аут. В последната точка се получи къс ретур, Димитров излезе на мрежата и умело затвори гейма и затвърди пробива.

2:1 - два доста дълбоко пласирани удара затрудниха Гришо и в първия случай сбърка в мрежата, а във втория прати топката в аут за 30:0. След това последва и първа директна точка от сервис за 40:0. Страхотен ретър с бекхенд, превърнал се в уинър, донесе първа точка в гейма за българина, след която последва и двойна грешка за 30:40. Непредизвикана грешка от бекхенд в мрежата заличи преднината за подаващия и се стигна до дюс. Руусувуори не допусна грешка по време на разиграването, стигна се до по-голяма размяна на удари, а в крайна сметка този път Димитров сбърка и даде четвърта точка за спечелването на първи гейм за опонента. Тя бе оползотворена след сечен бекхенд в аут от хасковлията.

3:1 - след дълбок ретур на втори сервис Гришо бе затруднен от траекторията на топката и отправи некачествен удар в аут за 0:30. Последва обаче убедителен първи сервис, с който си спечели преимущество и принуди съперника да сбърка с втория си удар. Директна точка от сервис изравни за 30:30. След по-дълдо разиграване от бекхенд страната на двамата се стигна до удар в аут от финландеца, след който обаче и Димитров сбърка, като не успя да затвори гейма. Ас му осигури нова такава възможност, която бе оползотворена - с нов ас.

4:1 (пробив) - добър сервис осигури преимущество за финландеца, но с втория си удар прати топката в аут по дължината на корта, а след това последва и двойна грешка - 0:30. След няколко сечени бекхенда Григор натисна с форхенд и принуди съперника да сбърка в мрежата - три шанса за втори пробив. След поредна двойна грешка пробивът на 0 бе факт.

5:1 - директна точка от сервис и след това ас доведоха до 30:0. При игра на втори сервис обаче последва дълбок ретур на аутлинията, който заблуди българина и последва грешка в мрежата за 30:15. Агресивен втори сервис, оставил съперника извън корта, осигури шанс за атака, който бе грабнат (40:15). Геймът приключи с нов ас и опонентът ще сервира за оставането си в мача.

5:2 - ретур в мрежата допринесе за добър аванс за подаващия от 30:0. Излизане на Димитров на мрежата сплаши Руусувуори, който прати минаващ удар по диагонала в аут за 30:15, преди да се стигне до нова директна точка от сервис - 40:15. След постепенно проведена атака българинът излезе на мрежата, където размени няколко удара с финландеца, но впоследствие бе преодолян и ще трябва да сервира за спечелването на сета.

6:2 - след размяна на удари Григор опита форхенд по правата, но топката бе паднала твърде ниско, не успя да я вдигне и я прати в мрежата за 0:15. Веднага след това последва директна точка от сервис, но и грешка от добра позиция за 15:30. Контра пие изравни резултата за 30:30, но агресивен ретур осигури първа точка за пробив пред Руусувуори в мача. След директна точка от сервис тя бе неутрализирана. Ретур в мрежата на втори сервис, а след това и непредизвикана грешка в мрежата сложиха край на частта.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - два аута от Димитров след изчистени от грешки разигравания за Руусувуори му донесоха два точки за 30:0. Силен сервис му даде преимущество в следващото разиграване, но постепенно го загуби и след добри удари от Гришо се стигна до грешка в мрежата за 30:15. Двойна грешка изравни за 30:30. Гришо влезе в по-дълго разиграване, в което в крайна сметка финландецът сбърка и даде първа точка за пробив пред съперника във втория сет. Удар от бекхенд по правата бе отсъден като аут и разиграването приключи, като изглеждаше сякаш българинът е пробил. Руусувуори обаче поиска намеса на "ястребово око" и то го остави в гейма, показвайки че ударът му е бил добър. Точката бе преиграна и спечелена от подаващия, който пласира много добри удари и предоля иначе чудесната защита на Григор. Отлично излизане на мрежата обърна нещата и сервиращият имаше точка за спечелване на гейма, която бе оползотворена след остър бекхенд по диагонала.

1:1 - при 0:15 Григор поиска намесата на "ястребово око" за отсъден в аут негов първи сервис, но "обжалването" не бе успешно. Все пак записа точка след ретур в мрежата на втори сервис - 15:15. Директна точка от сервис и последвал ас доведоха до 40:30, а след ретур в аут Димитров спечели подаването си.

1:2 - опонентът на Гришо бе принуден да излезе напред след удар във филето на мрежата от българина, който след това умело се справи с Руусувуори след минаващ удар - 15:30. След втория си ретур в мрежата за този гейм преднината на Димитров бе заличена за 30:30. Контра пие хвана Димитров недотам подготвен и изкара форхенд по правата в аут за 30:40. Геймпойнтът бе грабнат след по-агресивна игра и нов аут от българина.

2:2 - още един ас за хасковлията, след който обаче се стигна до разиграване и форхенд в аут за 15:15. Бекхенд в аут и топка в краката, с която Григор не се справи - две точки за първи пробив в мача в полза на финландеца. Първата бе неутрализирана след ас, а при втората Руусувуори прати ретура си на втори сервис в аут. Пред него се откри и трета точка за пробив след сечен бекхенд в мрежата, но и тя не бе оползотворена след ас. Още един такъв осигуриха геймпойнт и за Димитров, който получи дълбок ретур, а след това и чудесна къса, която не успя да стигне - пореден дюс. Бекхенд надстрелване между двамата завърши със сечено изпълнение по правата в аут от страна на финландеца, а след пореден ас геймът приключи.

3:2 (пробив) - след силна отбрана и добра къса, придружена с излизане на мрежата, Димитров успя да поведе с 0:30 при сервис на съперника. След двойна грешка пък се стигна и до три точки за пробив на сметката на българина. Първата бе пропиляна след ретур на втори сервис в мрежата, но втората бе реализирана след бекхенд в аут.

4:2 - Гришо изостана с 0:15, но последва серия от грешки още в началото на разигравания, получили се на втори сервис, като в крайна сметка Димитров стигна до 40:15 и затвърди пробива след ас.

4:3 - след мощен форхенд по правата и топка, която съперникът едва върна, Димитров имаше шанс за уинър, но прати топката в мрежата от изгодна позиция. Последва обаче майсторски бекхенд слайс ретур по диагонала, който стана твърде остър за Руусувуори. Директна точка от сервис направи резултата 30:15, а силна размяна на удари приключи с топка в мрежата от финландеца (30:30). Следващите две точки бяха за финландеца, който си ги заслужи с агресивна игра.

5:3 - първите две разигравания в гейма бяха по-продължителни на фона на останалите, като първото завърши с грешка на Руусувуори, а втората с уинър на Димитров след постепенно проведена атака. След още две бързи точки - аутове от Руусувуори, финландецът ще сервира за оставането си в мача.

5:4 - Димитров показа добра защита при дълго разиграване, което завърши с форхенд по правата в аут от Руусувуори - 0:15. Директна точка от сервис, а след това и сечен бекхенд в мрежата доведоха до обрат в резултата за 30:15. При ключовото 30:30 Руусувуори отигра форхенд по правата, който отново излезе в аут и даде първа точка за спечелването на мача преди Димитров. Тя бе пропиляна след удар на линията от финландеца, който заблуди българина, след което последва и аут - дюс. Агресивна атака след приканващ удар от Руусувуори пък осигури нов мачпойнт пред Димитров. И този път финландецът се измъкна след форхенд, попаднал от външната страна на линията - нов дюс. След добра форхенд атака защитата на българина бе постепенно преодоляна и Руусувуори стигна до точка за спечелване на гейма, която бе грабната след сечен бекхенд ретур в аут.

6:4 - две директни точки от сервис поставиха комфортно начало на гейма за Григор, който спечели и третата точка, след като отигра атрактивна бекхенд от земята в момент от разиграването - 40:0, а с това и нови три мачбола. Сервис в тялото и ретур в мрежата спечелиха гейма на 0 за българина, а с това и мача.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Финландецът е под номер 44 в световната ранглиста. Двамата имат само един мач помежду си до момента, като той бе по-рано през този месец. На Ролан Гарос Димитров сломи Руусувуори с 3:0 сета, въпреки че успехът не дойде никак лесно.

Вече е ясно, че победителят измежду българина и финландеца ще срещне на осминафиналите Франсиско Черундоло. Аржентинецът е под номер 19 в световната ранглиста и е номер 8 в схемата на турнира. Той сломи американеца Томи Пол в пътрвия кръг след успех с 2:1 сета.

Гришо се пусна в квалификациите, за да натрупа повече игрова практика преди Уимбълдън. Той записа победи в първите си два мача след смяната на настилката - над Александър Вукич (6:3, 6:4) и над Артур Риндеркнек (6:3, 7:5).

Адриан Манарино - Лиъм Броудли е първият мач от корта, като след тях един срещу друг излизат Франсис Тиафо и Ван де Залдсхулп. След тези две срещи е ред и на Григор Димитров срщеу Емил Руусувуори.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички