Вавринка не позволи на Димитров да НЕ спечели след куп грешки: Гришо чака Джокович в Рим (ВИДЕО)


Вавринка не позволи на Димитров да НЕ спечели след куп грешки: Гришо чака Джокович в Рим (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / колаж: SportLive

7852 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна с победа на Мастърс 1000 турнира в Рим. Хасковлията сломи Станислас Вавринка в два сета за 1 час и 38 минути игра - 6:4, 7:6(3) в отделните части.

Гришо показа добра форма и на няколко пъти демонстрира и отличната си игра в защита. Няма как да не отбележим факта обаче, че бе сериозно подпомогнат от швейцарския си съперник, който се отличи с куп непредизвикани грешки в неправилните от негова гледна точка моменти.

В първия сет Димитров бе категоричен и не даде нито една точка за пробив на Станислас Вавринка. Гришо проби в първия гейм, а след това имаше цели три бейкпойнта при друго подаване на швейцареца - но не успя да се възползва (както и от още един завързан сервис-гейм за Стан).

Втората част също започна с пробив за българина, но впоследствие се разви различно. Вавринка имаше своя подем и в два поредни гейма при сервис на Димитров имаше точки за пробив, като се възползва при втория случай. В крайна сметка се стигна до тайбрек, но и там Станислас не спря да прави непредизвикани грешки, с което не си даде шанс за нещо повече.

В следващия кръг Григор по всяка вероятност ще срещне световния номер 1 Новак Джокович. Сърбинът първо трябва да се справи с Томас Мартин Ечевери, за да си осигури мач с Димитров на 1/16-финалите от състезанието.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 ПРОБИВ! - Мачът започна на ракетата на Вавринка, а швейцарецът допусна две грешки за 0:30, но Димитров бързо му върна услугата за 30 равни. При петото разиграване Стан отново пресили форхенд и пред Григор се откри първа точка за пробив, а след това и мрежата помогна на българина за неговото осъществяване.

2:0 - С много силни и добре насочени сервиси Гришо затвърди брейка и то на 0!

2:1 - Вавринка се разигра и набързо поведе с 40:0, а след това, макар и да допусна две непредизвикани грешки, успя да го затвори на 30.

3:1 - Гейм на 15 за Димитров, в който се отчете със страхотен уинър със 150км/ч.!

3:2 - При 15:15 швейцарецът опита да притисне българина, излизайки на мрежата, но хасковлията успя по прекрасен начин да свали топката в краката му за 30:15 в своя полза. При 40:40 Григор изпрати ретур в аут, а след това Стан сгреши за ново равенство. Последваха нови две топки в аут от страна на Димитров и така Вавринка спечели подаването си.

4:2 - Нов гейм на 15 за Гришо. Този път изпъкна с една къса и един уинър по правата от форхенд.

4:3 - Грешка след грешка от 38-годишния швейцарец позволи на Григор да дръпне с 40:0, но след това противникът му се съвзе, спечели 6 поредни точки и не позволи да бъде пробит за втори път в първия сет.

5:3 - Първата ракета на България сервираше с нов комплект топки и се възползва от този факт, печелейки бързо подаването си на 15 (2 директни точки).

5:4 - Гейм на 15 и за Вавринка.

6:4 - Гришо получи два сетбола при 40:15 и реализира още първия от тях!

ВТОРИ СЕТ

1:0 ПРОБИВ! И вторият сет започна по същия начин - Димитров показа силна и стабилна игра, като сгреши непредизвикано само веднъж - за разлика от своя съперник. Имаше нужда от точно една точка за пробив, която грабна веднага.

2:0 - Пробивът бе затвърден безпроблемно със силен сервис и стабилна игра - нито една точка за Вавринка в частта.

2:1 - Вавринка спечели подаването си, но отново изпита затруднения срещу българина, стигайки се до 30:30.

3:1 - Гришо започна убедително, но удар с рамката доведе до 30:30 и моменти на напрежение. Впоследствие това се оказа и най-трудният сервис-гейм пред Димитров до момента. След две равенства (дюс) швейцарецът стигна и до първа точка за пробив в мача, която обаче пропиля след бекхенд по правата в аут. След това последваха две безкомпромисни точки за Димитров, в които бе агресивен и ръководеше разиграването, без да позволи на Стан да запише нова точка.

3:2 - Този път Варинка бе безапелационен при подаването си и не даде и точка на Димитров - вкараният първи сервис направи разликата.

3:3 ПРОБИВ! Димитров се отличи с много добра игра в защита при една от точките, но накрая прати топка в аут след поредния смаш от Вавринка за 30:15 в полза на българина, след което се стигна и до 30:30. След маратонско разиграване от 21 удара Вавринка стигна и до нова точка за пробив - във втори пореден сервис-гейм за опонента. Този път тя бе реализирана, след като българинът направи непредизвикана грешка в аут.

3:4 - Подемът за Стан продължи и той спечели нов сервис-гейм на 0.

4:4 - След серията от три поредни гейма за швейцареца Димитров най-сетне бе убедителен и спечели подаването си безпроблемно.

4:5 - След много спорна точка съдията от стола слезе да провери и въпреки че първоначално бе отсъдена добра, впоследствие се оказа, че Вавринка я е пратил в аут. Това осигури две точки за пробив пред Димитров. И двете обаче бяха неутрализирани след отличен първи сервис и ретур в аут. Стан продължи със стабилното подаване и не даде повече точки на българина. Гришо ще сервира за оставането в частта.

5:5 - В неособено подходящ гейм българинът допусна и втората си двойка грешка в мача, за да се стигне до 15:15. Впоследствие обаче Стан не записа нова точка, а геймът завърши с неуспешен опит за прехвърлящ удар от швейцареца.

5:6 - равностоен тенис и минимизиране на непредизвиканите грешки доведе до равенство 30:30, а след това и до геймпойнт след ретур на втори сервис в аут. Той бе пропилян след непредизвикана грешка в аут. След 13-ата си непредизвикана грешка (отново ретур в аут) Гришо подари нова точка за спечелване на гейма за сервиращия. Последва хубаво разиграване и добра игра в защита на Димитров, но и стабилни атаки от Стан - гейм за него.

6:6 - Вавринка се върна към непредизвиканите грешки, а Гришо блесна с красив бекхенд по правата, за да поведе с 40:0. След нова непредизвикана грешка Стан не успя да се закачи в гейма на Димитров и прати ретур в мрежата - следва тайбрек.

ТАЙБРЕК

Гришо започна с минипробив и след нови непредизвикани грешки на Вавринка поведе с 3:0. Швейцарецът продължи с тези грешки и подари аванс от 4:1 на Григор при две предстоящи точки на сервиса на българина. Авансът бързо набъбна до 6:1 след две топки в аут от Вавринка - пет мачбола за Димитров.

Първите два бяха пропиляни с лека ръка - два ретура в аут за 6:3. Още при следващото разиграване обаче Вавринка отново се отличи с непредизвикана грешка в аут и Григор грабна третата си точка за спечелване на мача.

ПРЕДИ БИТКАТА

За последно Гришо взе участие на турнира в Мадрид, където победи французина Грегоар Барер със 7:6 (6), 7:6 (2), но след това загуби 1/16-финала срещу суперзвездата Карлос Алкарас - 2:6, 5:7 (30 април).

38-годишният Вавринка пък стартира от първия кръг в столицата на Италия и на 10 май победи чисто Иля Ивашка от Беларус с 6:2, 6:4.

*Димитров и Вавринка имат богата история помежду си и днес ще премерят сили за 13-и път! До момента предимството е на страната на швейцареца - 7:5 успеха.

Ето и всички мачове между тях:

2011 г. Вавринка 7:5, 6:3, 6:3 Димитров (Australian Open)

2013 г. Вавринка 3:6, 6:4, 6:1 Димитров (Мадрид)

2014 г. Димитров 6:2, 6:4 Вавринка (Лондон)

2015 г. Димитров 6:1, 6:2 Вавринка (Монте Карло)

2015 г. Димитров 7:6 (5), 3:6, 6:3 Вавринка (Мадрид)

2016 г. Димитров 6:4, 6:4 Вавринка (Синсинати)

2018 г. Вавринка 1:6, 7:6 (3), 7:6 (5), 6:4 Димитров (Wimbledon)

2018 г. Вавринка 6:2, 6:2, 7:5 Димитров (US Open)

2019 г. Вавринка 7:6 (5), 7:6 (4), 7:6 (8) Димитров (Roland-Garros)

2019 г. Вавринка 6:4, 6:4 Димитров (Монреал)

2019 г. Вавринка 5:7, 6:4, 7:6 (4) Димитров (Синсинати)

2020 г. Димитров 6:4, 6:4 Вавринка (Акапулко)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички