В инфарктен тайбрек психиката на Григор Димитров го предаде за злополучно отпадане още на старта в Стокхолм


В инфарктен тайбрек психиката на Григор Димитров го предаде за злополучно отпадане още на старта в Стокхолм
Снимка: Ivo Pinev / LAP.bg

8102 0

Звездата на българския тенис Григор Димитров злополучно отпадна още на старта на участието си на турнира от сериите ATP 250 в Стокхолм. Българинът загуби от 77-ия в света чех Иржи Лехечка с 1:2 сета (4:6, 6:1, 7:6) след инфарктен тайбрек, в който Гришо имаше аванс до последно, но се срина психически и отстъпи на далеч по-слабия му опопент.

Григор, който спечели първата си титла на ниво ATP в Стокхолм през 2013-а, започна тазгодишното си участие в надпреварата срещу опонент, който победи на Australian Open. Сега обаче българинът, който за последния месец и половина има един официален мач (загуба в първия си мач на Sofia Open), претърпя неприятна загуба пред погледа на новия си стар треньор Дани Валверду.

Първият сет протече равностойно между Гришо и 20-годишния Лехечка, който също отпадна в първия си мач на Sofia Open (след загуба от Александър Лазаров). При 4:4 обаче Григор се пропука във възможно най-неподходящия момент, за да позволи на Лехечка да го пробие, а след това и да затвори частта с 4:6 в своя полза.

Във втората част Григор категорично се наложи над Лехечка, като особено важно бе началото на сета, когато българинът стигна до труден пробив, а след това спаси брейкбол, за да го затвърди. До края на сета Гришо властваше на корта и едва не записа "геврек", побеждавайки с 6:1.

В решаващия трети сет Лехечка успя да пробие за 1:3, но след това Гришо възстанови равенството за 4:4. Двамата не се пробиха до края и влязоха в тайбрек, в който Григор поведе с 3:0 точки. Българинът държеше минипробив аванс до самия край, водейки с 5:4 точки. Лехечка обаче успя да запише две точки на сервис на българина, а след това още една точка на свой сервис, за да затвори тайбрека при 5:7.

Така Григор Димитров отново отпадна още в първия кръг, както се случи и в София. Българинът се очаква да вземе участие и в турнирите във Виена и в Париж. За Лехечка пък предстои мач срещу финландеца Емил Руусувуори в следващия кръг в Стокхолм.

РАЗВОЙ НА МАЧА ГРИГОР ДИМИТРОВ - ИРЖИ ЛЕХЕЧКА

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор Димитров започна мощно и затвори гейма на свой сервис с 40:15.

1:1 - Лехечка успя да спечели първото си подаване в срещата.

2:1 - Гришо взе подаването си.

2:2 - Българинът поведе с 30:0, но вместо да се стигне до пробив Лехечка реализира четири поредни точки и спечели гейма.

3:2 - Чехът поведе с 40:0, но не успя да пробие. Григор Димитров спаси четири точки за пробив и в крайна сметка спечели най-дългия гейм от началото на мача.

3:3 - Гейм на 30 за Лехечка.

4:3 - В седмия гейм на мача дойде и първото перфектно подаване за Гришо. Българинът успя да спечели сервис гейма си на нула, без да даде точка на опонента си.

4:4 - Иржи Лехечка също бе напът да спечели гейм на нула, повеждайки с 0:40, но Гришо успя да отрази първите два геймбола. От третия опит чехът успя да затвори гейма и да изравни резултата в сета.

4:5 (пробив) - Григор бе пробит в най-неподходящия момент. Той изостана с 15:40, което даде два брейкбола на Лехечка. От първия опит чехът успя да спечели скрития сетбол и да пробие. 

4:6 - Григор Димитров опита да се върне в сета, но без успех. Българинът успя да отрази сетбол, за да стигне до равенство 40:40, но след това Лехечка отново се добра до точка за затваряне на сета, която този път бе оползотворена.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Гришо започна успешно втория сет, макар и Лехечка да стигна до равенство 40:40. Българинът успя с втория си геймбол да спечели подаването си и да открие резултата в сета.

2:0 (пробив) - Григор не чака дълго, преди да опита да пробие своя опонент. Още във втория гейм на втория сет българинът поведе с 15:40, осигурявайки си два брейкбола. Те обаче бяха отразени от Лехечка, а след това Гришо стигна до нови две точки за пробив. Едва от четвъртия опит българинът все пак успя да пробие съперника си.

3:0 - Лехечка веднага опита да върне пробива и дори стигна до брейкбол, който обаче бе отразен от Гришо. След по-продължителен гейм българинът успя да затвърди пробива и да поведе с три гейма.

4:0 (пробив- Григор продължи добрата си игра в сета и стигна до нов пробив. Българинът се добра до равенство 30:30, а след това си осигури брейкбол, който обаче бе отразен от Лехечка. Гришо стигна до нова точка за пробив, която този път бе реализирана за втори пробив в сета.

5:0 - Гришо затвърди и втория пробив безпроблемно, като спечели подаването си на нула.

5:1 - Иржи Лехечка все пак не позволи да стане за резил и се размина с "геврека" във втория сет, спечелвайки почетен сервис гейм на нула.

6:1 - Димитров нямаше проблеми в затварянето на сета, като спечели подаването си на 15.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Иржи Лехечка се отърси от трагичния втори сет и откри резултата в решаващия трети сет с гейм на 30. 

1:1 - Григор отвърна подобаващо на предизвикателството и също спечели подаването си на 30, за да изравни резултата в сета.

1:2 - Лехечка отново взе превес в третия сет, като даде само точка на българина.

1:3 (пробив) - Гришо изостана с 15:40 на свой сервис и се постави в трудна ситуация. Първата точка за пробив бе отразена, но от втория път Лехечка успя да стигне до ключов пробив.

1:4 - Лехечка спечели подаването си на нула и затвърди пробива, записвайки четвърти пореден гейм в сета.

2:4 - Григор все пак показа реакция на случващото се и спечели подаване на нула, за да запази шансовете си за обрат в мача.

3:4 (пробив- Българският тенисист успя да се върне в двубоя, връщайки допуснатия пробив. Гриши стигна до равенство 30:30, а след това си осигури брейкбол, който веднага успя да оползотвори.

4:4 - Григор успя да спечели подаването си на 30 и да изравни резултата в сета.

4:5 - Сервис гейм на 30 за Лехечка.

5:5 - Още един гейм за Гришо, спечелен на 30.

5:6 - Лехечка спечели с лекота подаването си, осигурявайки си поне тайбрек. Чехът поведе с 0:40, като си позволи да загуби първия геймбол, но от втория опит успя да затвори гейма в своя полза.

6:6 - Григор спечели подаването си на нула и вкара мача в тайбрек.

7:6(5) - Гришо започна много силно тайбрека, като записа минипробив още в първата точка, а след това спечели две последователни точки на свой сервис, за да поведе с 0:3. Лехечка отвърна с две точки на свой сервис, но след това Григор отново бе безгрешен на свой сервис, за да добави нови две точки и да поведе с 2:5. Чехът отвърна с още две точки на свой сервис за 4:5, но продължи да изостава с един минипробив. Лехечка върна минипробива в следващата точка, а след това взе още една точка на сервиса на Гришо, за да си осигури мачбол на свой сервис. Ръката на чеха не трепна и той затвори тайбрека със 7:5, а с това и мача.

ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА МАЧА

Единственият българин в световния тенис елит Григор Димитров започва днес участието си на турнира от сериите ATP 250 в Стокхолм. След известна пауза извън кортовете Гришо отново е устремен да побеждава, а първото препятствие в шведската столица е познато за българина.

На старта в Стокхолм Григор ще премери сили с чешкия тенисист Иржи Лехечка, който е 77-и в световната ранглиста. Двамата се срещнаха на Откритото първенство на Австралия, където чехът измъкна сет срещу българина, но отстъпи с 1:3 (6:4, 4:6, 6:3, 7:5).

Григор Димитров спечели първата си титла на ниво ATP тъкмо в Стокхолм през 2013-а. Ако успее да победи Лехечка, във втория кръг българинът ще се изправи срещу Емил Руусвуори или Жоао Соуса. Коефициенти за мача на Григор Димитров - вижте в линка!

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ГРИГОР ДИМИТРОВ - ИРЖИ ЛЕХЕЧКА

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички