СуперГришо шампион! Перфектен Димитров сломи Руне в Бризбън за първа титла от 2017-а (ВИДЕО)


СуперГришо шампион! Перфектен Димитров сломи Руне в Бризбън за първа титла от 2017-а (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

24656 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров спечели първа титла от 2017 година насам! 32-годишният хасковлия триумфира с трофея в Бризбън, част от сериите ATP 250, след като сломи във финала световния номер 8 Холгер Руне. Гришо, който е 14-и в света, не даде и сет на съперника, като изигра много силен двубой и заслужено надделя със 7:6(5), 6:4 в отделните части за малко над 2 часа и 15 минути.

ТРИУМФЪТ НА ГРИГОР В БРИЗБЪН В СНИМКИ

Холгер Руне тъжен след загубения финал от Григор Димитров в Бризбън

Това е девети трофей в кариерата на Григор, който има загубени и точно девет финала. За да се поздрави с титлата, той преодоля последователно Анди Мъри, Даниел Алтмайер, Ринки Хиджиката, Джордан Томпсън и Холгер Руне. Българинът загуби само първия сет в турнира, когато обърна Мъри, а след това така и не бе победен в нито една част.

В днешния сблъсък Димитров записа 8 аса срещу 9 за опонента му, докато двойните грешки също бяха повече за датчанина - три срещу две. Процентът вкаран първи сервис за Гришо бе 70 (от които 77% спечелени точки), докато за 20-годишния Руне - 61 (от които 76% спечелени точки).

Изненадващо или не, но Руне имаше повече уинъри в двубоя, и то с осезаема разлика - 35 срещу 27. Той обаче допусна и повече двойни грешки - 15 срещу 8. Григор успя да пробие опонента веднъж от цели 9 опита, като в същото време отрази и трите брейкточки, открили се пред датчанина.

Първият сет бе гладиаторска битка между двамата, а пробив така и не падна, въпреки че българинът имаше два шанса, а съперникът му - три. Логичната развръзка бе тайбрек, в който имаше напрежение до последно, въпреки че Димитров поведе с 3:0 и два минипробива аванс.

Григор Димитров във финала в Бризбън

Вторият сет също бе оспорван, но сякаш през цялото време се усещаше предимството за Григор. Двамата минаха през маратонски 16-минутен трети гейм, в който Руне оцеля, като отрази три брейкточки, но и пропиля шест геймбола, преди да спечели подаването си.

Единственият пробив в мача дойде в седмия гейм, когато Григор поведе с 15:40 и от втория опит проби. В деветия гейм Григор стигна до два мачбола при сервис на Руне, но не се възползва. Все пак спечели подаването си на 0, когато сервираше за мача, като заслужено се поздрави с титлата.

И в този двубои Димитров блестеше с някои изключителни отигравания, които взривиха публиката. Неговият съперник обаче също се отличи с такива. Можете да видите ВИДЕО от тях, както и подробно описание на ФИНАЛА - по-долу в материала.

Първи сет

1:0 - Григор бе първият сервираш. При първата точка се стигна до кратко разиграване на втори сервис, спечелено от Руне с бекхенд удар, попаднал на линията. Гришо излезе към мрежата, но не се справи със стоп-волето и го прати в мрежата (0:30). При 15:30 Димитров пресили форхенда си и това осигури две точки за пробив пред датчанина. Гришо обаче неутрализира и двете с вкарани първи сервиси и водеща позиция при кратките разигравания. Димитров стигна и до геймпойнт след неуспешен опит за атака на плитка топка от Руне, който впоследствие прати и ретура си в аут. Димитров се измъкна от тежката ситуация.

1:1 - Руне започна ударно подаването си с ас. Дълбок и остър ретур с бекхенд на втори сервис затрудни Холгер и го принуди да сбърка в мрежата за 15:15, но веднага след това последва нова лесна точка след ретур в аут (30:15). Сервисите на датчанина бяха добри и в следващите два случая и след неособено успешни ретури той безпроблемно спечели подаването си.

2:1 - Димитров сломи отличната защита на Руне със смач от основната линия, който датчанинът дори почти хвана. Последва ново излизане на мрежата и дроп-воле, но Холгер го стигна и изравни (15:15). При 30:15 отново излезе на мрежата и публиката бе вдигната на крака след размяна между двамата току на мрежата, спечелена от Григор със страхотен бекхенд по правата от неособено удобна позиция след опит за минаващ удар от Руне. Първият геймпойнт бе неутрализиран със стряскащо мощен бекхенд по правата, който Димитров нямаше шанс да стигне. Все пак подаването бе спечелено след бекхенд в мрежата от Руне.

2:2 - подаването започна с ретур в аут от Григор. При 30:0 се стигна до разиграване, в което Димитров принуди Руне да сбърка след отлично пласиран дълбок бекхенд. След това се стигна и до първа двойна грешка за 30:30. Последва втора поредна такава, която осигури и първа точка за пробив пред Димитров. При нея се стигна до най-дългото разиграване в мача, в което Григор бе във водеща позиция, но накрая сбърка със сечен бекхенд в мрежата. Последваха два аса и Руне спечели подаването си.

3:2 - българинът намери сервиса си и започна с два аса за 30:0, но веднага след това последва и двойна грешка. Все пак дойде и нова директна точка от сервис за 40:15. При последната точка се стигна до "надстрелване", а Григор качи топката на основната линия и това затрудни Руне, който прати форхенда си в аут.

3:3 - страхотен форхенд уинър по правата на първи сервис за 0:15, но в следващото разиграване последва сечен бекхенд в мрежата. Непредизвикана грешка от форхенда на Руне в аут, но след това и ретур в мрежата - 30:30. Последва излизане на мрежата за датчанина, но и красив минаващ удар с форхнед по правата от трудна позиция за Димитров - нова точка за пробив, но тя бе неутрализирана с ас. Нова директна точка от сервис, но след това и Гришо пак блесна с минаващ удар по правата с форхенд, за да се стигне до нов дюс. Ас и нов мощен сервис и Руне се измъкна от коварната ситуация.

4:3 - Руне опита хотдог след перфектен прехвърлящ удар от Димитров, но го прати в аут. При 15:15 датчанинът пусна перфектна къса топка, която българинът не успя да стигне. Първият сервис се получи и Григор бе призован на мрежата, за да играе воле, което Руне почти не спаси по изумителен начин (30:30). Последва ас, но след това и чудовищен дълбок ретур, който осигури лесна точка за съперника - дюс. Димитров си осигури отлична позиция за контра-пие уинър, но прати топката в мрежата от форхенд и даде точка за пробив на опонента. Тя обаче бе неутрализирана с добър сервис и излизане на мрежата за безпощаден смач - дюс. Григор стигна и до геймпойнт, който бе грабнат след агресивен ретур на втория му сервис, попаднал в мрежата.

4:4 - подаването на датчанина започна с директна точка от сервис, а след това и ретур от Димитров в мрежата на втори сервис - 30:0. Бекхенд ретурът на втори сервис се получи след това и дълбокият удар принуди Руне да прати топката в мрежата за 30:15. Последва и великолепен бекхенд минаващ удар по диагонала за равенство (30:30). Прехвърлящ удар на Григор не се получи и със смач Руне стигна до геймпойнт, който бе оползотворен след ретур в аут.

5:4 - Димитров започна подаването си с двойна грешка, но веднага след това последва и ретур в мрежата за 15:15. Нова директна точка от сервис, а след това и разиграване, приключило с пресилен форхенд удар от Руне - 40:15. Безпроблемен сервис-гейм за българина, завършил с ас.

5:5 - геймът започна с ретур в аут от Григор, но след това и прекрасен бекхенд по правата от трудна позиция, принудил Руне да прати дроп-волето си в аут - 15:15. Датчанинът отново изпълни изящна къса, с която Димитров не съумя да се справи, а след това Гришо пак блесна с чудесен бекхенд по правата, принудил Руне да сбърка - 30:30. Ретур в мрежата, а след това и сечен бекхенд в мрежата от Димитров и подаването бе спечелено от Холгер.

 

6:5 - Григор излезе на мрежата, но Руне пласира изумителен прехвърлящ удар, попаднал точно в ъгъла на корта - 0:15. С добри сервиси Димитров обърна за 30:15, а след това Григор блесна с прехвърлящия удар, като Руне стигна топката и опита хотдог, но неуспешно - 40:15. Плитък ретур задължи Григор да излезе на мрежата, но датчанинът блесна с красив минаващ удар по правата. Трудно разиграване при 40:30 бе спечелено от българина, който качи на няколко пъти топката на аутлинията, преди Руне да сбърка в мрежата.

6:6 - Руне започна с два аса, а след това се стигна и до разиграване, което обаче отново бе за датчанина след перфектен минаващ удар срещу излезлия на мрежата Григор - 40:0. Перфектен ретур се превърна в уинър, но след това дойде и ретур в мрежата за край на гейма.

ТАЙБРЕК (7:5)

Гришо започна с ас, а след това дойде и първи минипробив след разиграване, приключило с удар в мрежата от Руне (2:0). Последва и пресилен форхенд от датчанина в аут за 3:0. Първият минипробив бе върнат след дълбок ретур, затруднил Гришо, но впоследствие Руне отново се отличи с непредизвикана грешка в мрежата за 4:1. Размяната на полетата дойде при 4:2 след напрегнато разиграване, приключило със сечен бекхенд в мрежата от българина.

Директна точка от сервис за 4:3, но Григор отвърна с ас за 5:3. При следващия му сервис се стигна до напрегнато разиграване, завършило с форхенд в аут от Руне, който го вбеси (6:3). Първият сетбол бе неутрализиран с мощен сервис, плитък ретур и излизане на мрежата за безпощаден уинър. При втория Гришо излезе на мрежата, но Руне пласира топката твърде ниско и встрани от него и дроп-волето бе невъзможно.

Димитров вкара страхотен сервис, с който Руне не се справи, но се оказа, че топката е закачила филето на мрежата и той бе повторен. Все пак първият сервис отново влезе, плитък ретур, излизане на мрежата, а след това и безпроблемен смач срещу прехвърлящия удар от датчанина.

Втори сет

*Получи се малко по-голяма пауза между сетовете, тъй като Руне се прибра в съблекалнята.

0:1 - именно Руне бе първият подаващ за втория сет. Геймът започна с ретур в мрежата на втори сервис, а след това и сечен бекхенд в мрежата от Григор (30:0). Двамата се надстрелваха с мощни удари от основната линия, а датчанинът рязко смени темпото с къса, която Димитров нямаше как да стигне. Подаването бе спечелено на 0 след ретур в аут.

1:1 - Руне бе агресивен при ретура на втори сервис и записа бекхенд уинър за 0:15. Първият сервис отново не влезе и датчанинът бе във водеща позиция в разиграването, което отново спечели и притисна Гришо при 0:30. Димитров излезе на мрежата след дълбок бекхенд удар и записа първа точка за сета със стоп-воле. Следващото разиграване възпламени публиката, след като Гришо първо отигра сечена топка, почти паднал на земята, а след това вкара страхотен бекхенд за 30:30. За първи път в мача късата от Руне бе стигната и Григор си заслужи геймпойнт, който бе неутрализиран в нова зрелищна точка, при която Гришо почти стигна впечатляващо дроп-воле (дюс). Впоследствие подаването бе спечелено след агресивен ретур на втори сервис от Руне, завършил в мрежата.

1:2 - при 15:0 Руне допусна непредизвикана грешка от форхенд. При 30:15 от водеща позиция датчанинът опита мощен форхенд, но той завърши в мрежата за ново равенство. Стигна се и до дюс след зрелищна размяна на удари на мрежата между двамата, спечелена от Григор. Българинът опита агресивен ретур на втори сервис, но го изкара в аут. След това Димитров показа прекрасна защита, преди да избухне с бекхенд по правата, превърнал се в уинър - за нов дюс. Гришо стигна и до брейкпойнт след безупречно пласирани удари по широчината на корта и излизане на мрежата за смач, но Руне го неутрализира с ас. Българинът стигна до нова точка за пробив след продължително разиграване, но и тя бе неутрализирана с ас. Впоследствие и датчанинът пропиля геймпойнт, а пред Григор се откри трети шанс за пробив след неуспешно излизане на мрежата от съперника, но и при него Руне се справи. Маратонският гейм продължи и след нови ТРИ пропуснати геймбола от датчанина с непредизвикани грешки, преди да спечели подаването си в гейм, продължил около 16 минути!

2:2 - при 0:15 Руне пласира ретур в аут, а след това ретурът му се получи плитък и Григор бе призован на мрежата, където отигра неспасяемо воле. При 40:15 Димитров бе преодолян на мрежата с бекхенд минаващ удар по правата. Все пак подаването бе спечелено без повече точки за съперника след ретур в аут.

2:3 - геймът започна с агресивен ретур в аут от Григор, а след това надстрелване между двамата от основната линия завърши с грешка от форхенда на Руне по правата (15:15). При 30:15 се стигна до ретур в аут, като последва нов такъв и при следващата точка - на втори сервис, с което датчанинът спечели безпроблемно подаването си.

3:3 - Димитров започна с добър първи сервис и набързо поведе с 30:0, след което последва и грешка в мрежата от ретура на Руне на втори сервис за 40:0. Подаването бе спечелено на 0 въпреки дълбокия ретур от Руне, който бе коварен.

4:3 (ПРОБИВ) - Гришо отново си заслужи аплодисменти след сечен бекхенд по правата от много трудна позиция, с който принуди Руне да сбърка (0:15). Датчанинът излезе на мрежата, но бе преодолян с бекхенд минаващ удар по диагонала (0:30). Ретур в аут, но и форхенд в аут от Руне при следващото разиграване - 15:40 и две поредни точки за пробив пред българина. Първата бе пропиляна след продължително разиграване, приключило със сечен бекхенд в аут от Григор. Втората обаче бе оползотворена след непредизвикана грешка в аут от датчанина, което го вбеси още повече.

5:3 - подаването на Григор започна с ас. При 15:15 отново пласира отличен начален удар и с второто си отиграване спечели точката. След дълбок ретур Димитров не успя да отиграе и филето на мрежата го спря за равенство 30:30. Последва директна точка от сервис, а при следващото разиграване двамата пласираха топки на аутлинията, преди Руне да сбърка.

5:4 - при 0:15 двамата се събраха на мрежата, а Руне показа впечатляващ рефлекс за стоп-воле и се поздрави с точката. Филето на мрежата помогна на датчанина при следващото разиграване за 30:15, но след това Григор пласира дълбок ретур, който принуди Руне да сбърка в мрежата за равенство. Последва двойна грешка, която осигури първи мачбол за Димитров. Руне го неутрализира след страхотен тенис и от двамата и дроп-воле, което възпламени публиката. Гришо стигна до нов мачбол, след като филето на мрежата повдигна топка от датчанина и улесни българина. Вторият също бе неутрализиран, а успешната комбинация след добър сервис, изкарващ Гришо встрани, бе повторена от Руне, за да стигне и до собствен геймбол. Датчанинът спечели подаването си с ас.

6:4 - Руне демонстрира страхотна защита, но бе пречупен със смач (15:0). И втората точка бе за Гришо, след като съперникът му не устои на атаката и отговори с топка в аут. Последва ас за 40:0 и три поредни мачбола. Още първият бе грабнат след продължително разиграване, приключило с перфектен дроп-шот.

Преди финала Григор Димитров - Холгер Руне

Финалът на сингъл при мъжете е трети от програмата на Pat Rafter Arena. Тя започва в 03:00 часа българско време с мача на двойки Кравиц/Пютц - Гласпол/Ройер, след което е финалът при дамите между Арина Сабаленка и Елена Рибакина (не преди 06:30 часа българско време). Чак след него, но и не преди 08:30 часа, идва ред на Гришо и Руне.

Още: Кой е фаворит във финала и какъв е шансът на Григор Димитров за първи трофей от 7 години?

Това е трети мач между тях, след като през 2023-та се срещнаха два пъти. Тогава първият дуел бе на трева, като на Уимбълдън младият датчанин надделя с обрат и успех с 3:1. След това в края на годината се срещнаха на хард, където Димитров победи с 2:0 (в Пекин).

Любопитен факт е, че Гришо ще играе във финала на надпреварата в Бризбън за трети път в кариерата си. Първият случай бе през 2013 година, когато загуби от Анди Мъри, а вторият - през 2017-а, когато сломи Кей Нишикори.

Още: "Поезия в движение": Григор Димитров плени тенис света с отигравания (ВИДЕО)

За да стигне до финала Димитров победи последователно именно Анди Мъри (2:1), а след това и Даниел Алтмайер (2:0), Ринки Хиджиката (2:0) и Джордан Томпсън (2:0). Руне пък отстрани Марк Пърсел (2:1), Александър Шевченко (2:1), Джеймс Дъкуърт (2:0) и Роман Сафиулин (2:0).

Григор Димитров се разчувства след големия момент: Говори емоционално по важни теми (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички