След два тайбрека Григор Димитров започна успешно в Мадрид


След два тайбрека Григор Димитров започна успешно в Мадрид
Снимка: Getty Images

7322 0

Първата българска тенис ракета Григор Димитров победи французина Грегоар Барер в първия си мач в турнира от сериите Masters в испанската столица Мадрид. Победата дойде в два сета след два тайбрека 7:6 (6), 7:6 (2).

Победителят от мача между Димитров и Барер ще играе евентуално срещу номер 1 в схемата и действащ шампион Карлос Алкарас, който във втори кръг ще се изправи срещу финландеца Емил Руусувуори.

И Григор, и Барер показа добър тенис, като така и не се стигна до пробиви в двубоя. Освен това дълги разигравания почти липсваха. Най-критичният момент за българина бе в осмия гейм на втория сет. В него той трябваше да отрази 4 точки за пробив. Първите два, от които бяха последователни, но с добър начален удар се справи със ситуацията. Четвъртата възможност на Барер също беше неутрализирана с форхенд по правата на българина, а решителната точка в негова полза за 4:4 дойде след отличен форхенд.

Нашият играч завърши с десет аса и три двойни грешки, като именно такава реши първия сет. И двамата бяха силни в уинърите и непредизвиканите грешки – 23 на 7 за френския тенисист, и 35 на 9 за Григор.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор сервира първи в двубоя, кат допусна двойна грешка, но това не му попречи да вземе първия си гейм, затвърден с ас.

1:1 - От 40:0 Григор успя да се върне в гейма и с форхенд по обратния диагонал изравни точките. След това Барер обаче успя още на първи сервис да си осигури точките за изравняване на геймовете.

2:1 - Българинът бързо спелчли три точки, но след това даде 2 за опонента си. Благодарение на форхенда си по обратния диагонал успя да излезе напред в резултата.

2:2 - При равни 30 Григор успя да затрудни франзуцина с бекхенда си, но изненадващо върна по правата, а Григор след това изпрати топката в аут. След това Барер със сервиса си отново взе и този гейм.

3:2 - Непредизвикана грешка от форхенд на Григор даде шанс за пробив на Барер. С отличен сервис обаче отрази опасността за равни 40.  След това не срещна нови затруднения и след кратко разиграване и нов добър сервис взе подаването си.

3:3 - До 30 равни се стигна след двойна грешка на френския тенисист. Отново сервисът обаче му помогна , а след това и с прехвърлящ удар изравни геймовете.

4:3 - Въпреки че даде точки на съперника си, с уинър по диагонала от форхенд Григор повече с 40:30. След това нямаше напрежение в разиграването и пореден гейм за българина.

4:4 - Григор показа страхотна контра игра и с форхенд по правата успя да изравни за 15:15. И за пореден път след добро отиграване на българина последваха бързи и отлични сервиса за Берер, с които взе подаването си.

5:4 - Отличен гейм за Григор, в който бе едно от най-впечатляващите разигравания до този момент. Френският тенисист не успя да спечели точка този път.

5:5 - Страхотна къса топка на българина го изведе до 30:30, но отново оръжието на Барер - сервисите, го отдалечиха от евентуален шанс за пробив.

6:5 - Гейм на 0 за Димитров.

6:6 - Барер върна услугата на Гриши и записа също гейм на 0.

Тайбрек: Напрежението бе доста високо в тайбрека. Първи до сетбол стигна французина. Но първият сервис отново бе на страната на българина и успя да се измъкне от трудната ситуация. Освен това Барер направи и двойна грешка, с което се сложи край на оспорвания сет в полза на първата ни ракета.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Откриващият гейм във втория сет бе за французина и то без спечелена точка за Гришо.

1:1 - Най-добрият ни тенисист също се представи убедително, за да продължи традицията от първия сет с размяната на геймове.

1:2 - Все повече намалява възможността да се стигне до пробив, като и двамата поддържат нивото си на представяне на подаванията си.

2:2 - Григор изравнява след гейм на 0.

2:3 - И тук не се стигна до някакви по-дълги разигравания, като и двамата бяха доста агресивни на разиграванията си.

3:3 - Без напрежение Григор стигна до ново изравняване на геймовете.

3:4 - Само точка за Димитров и нов гейм за Барер.

4:4 - Това бе най-критичният гейм за първата ни ракета. В него той трябваше да отрази 4 точки за пробив. Първите два, от които бяха последователни, но с добър начален удар се справи със ситуацията. Четвъртата възможност на Барер също беше неутрализирана с форхенд по правата на българина, а решителната точка в негова полза за 4:4 дойде след отличен форхенд.

4:5 - Французинът държеше инициативата и се справи без проблем в подаването си.

5:5 - Гейм на 15 за Димитров.

5:6 - Пореден гейм без напрежение, който отиде в сметката на французина.

6:6 - Сценарият от първия сет се повтори, като така и не се стигна до пробив и всичко ще бъде решено от тайбрек.

Тайбрек: В него Григор бе изключително убедителен, като даде само две точки на съперника си.

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Григор Димитров се завръща на корта след участието си на Мастърса в Барселона. Там обаче той трябваше да прекъсне участието си преждевременно и бе принуден да се откаже поради заболяване преди сблъсъка си с австралиеца Алекс Де Минор.

Димитров и поставения под номер 56 Барер са се срещали помежду си два пъти, като са си разменяли по една победа. Барер победи Гришо в Монпелие на турнир в зала, а след това Димитров се справи с опонента си на Ролан Гарос. И двата им двубоя се проведоха през 2020 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички