След 5 часа, 5 сета, 3 тайбрека и 3 спасени мачбола: Григор Димитров оцеля на US Open


След 5 часа, 5 сета, 3 тайбрека и 3 спасени мачбола: Григор Димитров оцеля на US Open
Снимка: GettyImages

29801 0

Първата ракета на България Григор Димитров успя да започне успешно, но много, много трудно своето участие на Откритото първенство на САЩ. Родният представител пред стотици български фенове успя да стигне до първия обрат в кариерата си от 0:2 до 3:2, печелейки срещу Алекс Молчан в 5-часова драма на корт №7.  

Димитров трябваше да премине през 9-те кръга на Ада, за да се добере до изстраданата победа. Нещо повече - за пръв път в кариерата си Димитров печели мач, в който е изоставал с 0:2 в сетовете. 

Първите два сета българинът загуби с тайбрек, след като и в двата сета не се стигна до пробиви. Най-големият проблем за Димитров в тези две части бяха непредизвиканите грешки, след като в сет №1 те бяха цели 21, а в следващия - 14! 

Веднага след загубата във втория сет, Димитров се върна към стола за почивка, хвърляйки ракетата си в публиката. След като седна, той хвърли още две ракети към феновете, които го окуражаваха, а този момент и надъхването от публиката явно свършиха работа. 

В следващия сет Димитров беше преобразен, като го взе с 6:1 и допусна едва 4 непредизвикани грешки и записа цели 13 уинъра. В тактическо надиграване в сет №4 Гришо стигна до късен пробив в 11-ия гейм, за да си осигури решаващ сет №5. 

В него предимството беше видимо за Гришо, който имаше цели 6 точки за пробив в ранните геймове, но не успя да ги реализира. За сметка на това, само една точка беше достатъчна за Молчан да пробие българина за втори път в мача - така се стигна до 2:5 и Димитров изглеждаше обречен. 

За щастие обаче, Гришо успя да се събере психически и стигна до равенството след шеметна игра и малко късмет, след като съперникът му получи крампи при 30:40 и точка за пробив в полза на Димитров. 

В крайна сметка, всичко се реши така, както започна - с тайбрек, но до 10 точки. В него Димитров изостана със 7:9, но отрази и двата мачбола в полза на съперника, за да реализира единствената такава точка в своя полза - 11:9 и труимф за българина след 5 часа игра на корт №7. 

Определено роля за победата изигра и публиката, която беше изцяло на страната на българина. Тъй като и мачовете на съседните кортове приключиха, корт №7 се напълни, а тайбрекът в 5-ия сет се превърна в истинска класика, а трибуните едва побраха всички, които искаха да гледат зрелището. 

Димитров обаче едва ли ще е доволен от играта си. Въпреки че записа 20 аса, той допусна и 8 двойни грешки. Най-притеснителен бе броят непредизвикани грешки - цели 63, по-голямата част от които в първите 2 сета (както и в последния). Все пак той завърши с 81 уинъра, което беше почти двойно повече в сравнение с неговия опонент. 

За "награда", Димитров ще играе в следващия кръг с Анди Мъри, който в момента е №37 в света и имаше далеч по-лек първи кръг. Двубоят все още няма начален час, но трябва да се изиграе в четвъртък вечер. 

Развой на двубоя 

Сет №1 

1:0 - Димитров откри мача с ас по правата, последван от добра защита, атака при мрежата и аут при опит за минаващ удар на Молчан - 30:0. Третата точка в гейма беше брилянтно драйв воле от бекхенд - 40:0, а след аут от ретур на опонента Гришо взе безпроблемно първия си сервис гейм. 

1:1 - С двойна грешка започна серията от севиси на словака. В следващото разиграване Димитров влезе добре, но допусна грешка от форхенд (топка в мрежата). Той позволи ас от втори сервис на опонента след неразумно решение да се премести в последния момент но мощна атака с форхенди доведе резултата до ново реми - 30:30. Ас на Молчан и ретур в мрежата на Григор изравниха геймовете. 

2:1 - Смач откри сметката на Димитров в гейм №3, последван от нова грешка от форхенд за 15:15. Последваща грешка, този път от бекхенд с подсичане, доведе до 30:30. Димитров не трепна и реагира с начален удар по диагонала в комбинация с атака по другия диагонал и Молчан сбърка, но отново форхендът изневери на Димитров за първи "дюс" в мача (40:40). Атака при мрежата от форхенд се оказа губеща за Гришо (нова непредизвикана грешка) и се стигна до първа точка за пробив в срещата. След най-дългото разиграване в дуела до момента Димитров оцеля при размяна на удари от основната линия, след като Молчан прати топка от бекхенд по диагонала в аут. Брилянтен ретур от форхенд обаче даде на словака ново предимство. Упражнението от по-предната точка бе повторено - дълга размяна на удари, при която Молчан сбърка - 3-то равенство в гейма. В следващата точка Димитров взе с отличен "поправителния" при атака на мрежата за предимство в своя полза, а след това с брилянтен минаващ удар от бекхенд успя да затвори тежкия гейм в своя полза. 

2:2 - При размяна на атаки към мрежата Молчан показа, че може да играе успешно не само от основната линия за 15:0, а нов силен втори сервис му осигури спокойно водачество - 30:0. Силното начало беше затвърдено от силен край след грешка на Гришо при атака на мрежата и уинър на Молчан - гейм на 0 в полза на словака. 

3:2 - Димитров определено не можеше да се нагоди добре към играта на левичаря и с нови две грешки даде аванс от 0:30 на своя опонент. Уверен начален удар "върна" Гришо в гейма, но нов форхенд в аут даде два шанса на Молчан за пробив. С два поредни аса Димитров се спаси от тежката ситуация, а бекхенд в мрежата на Молчан му даде и предимство, а минаващ удар даде 3-ти гейм на сметката на 19-ия в схемата. 

3:3 - Втори пореден гейм на 0 в полза на Молчан. 

4:3 - И Димитров записа втория си гейм на 0 в мача и втората почивка дойде при негово предимство. 

4:4 - Нов бърз гейм, но този път на 15 - ново равенство. 

5:4 - Димитров определено успя да влезе по-добре в мача след колебливото начало и взе още един гейм на 0. 

5:5 - Гейм на 15, в който единствената точка за Димитров дойде след двойна грешка на Молчан. 

6:5 - В този гейм дойде и втората двойна грешка от сервис на Димитров, но той се справи, вземайки частта на 30. 

6:6 - Димитров поведе с 0:15, но допусна две нетипични за играта му неточности от бекхенд слайс. Ретур в краката обаче изненада Молчан и отново се стигна до равенство, но словакът "отвърна" на предизвикателството с мощна атака от основната линия и захождане към мрежата, което принуди Димитров да търси минаващ удар - топка в мрежата. Аут от бекхенд сложи край на гейма и прати сета в тайбрек. 

6:7 (тайбрек) - Димитров започна на сервис и имаше предимство преди Молчан да обърне развоя с уникална права от форхенд, последвана от контрапие и нов "изстрел" по правата за първи минипробив. С двойна грешка обаче Молчан изгуби трудно придобитото предимство. Все пак в следващото разиграване Димитров "върна услугата", пращайки форхенд в аут.

Още един форхенд в аут даде нов мини пробив аванс на Молчан (1:3). С добър втори начален удар Димитров не позволи на изоставането да стане по-сериозно (2:3). 

Молчан спечели и двете си разигравания, с което авансът му стана сериозен - 2:5. Димитров намали изоставането си след два поредни аута на Молчан, въпреки че и при двете точки в своето подаване, Димитров трябваше да разчита на втори начален удар - 4:5. Брилянтна атака при мрежата осигури на Молчан сетбол, но при втория опит Димитров беше готов - много по-добър минаващ удар и аут на Молчан - 5:6. С ас Димитров неутрализира и този сетбол - 6:6. 

След изключително трудно извоюваното равенство Димитров допусна нова нелепа грешка - драйв воле в мрежата при наглед  лесна за неговата класа ситуация. И той обаче получи подарък - двойна грешка на словака за 7:7. В следващото разиграване при опит да обърне форхендите си към бекхенд страната на Молчан, Димитров прати топката в аут - 4-ти сетбол за Молчан. Гришо отрази с отличен първи сервис и атака от форхенд по бекхенд страната на словака (8:8). Нов форхенд в мрежата обаче даде сетбол №5 на словака - този път на негов сервис. 

Молчан този път не сбърка началния си удар, но направи това от бекхенд - 9:9. Бекхенд в аут на Димитров и 6-та точка за пробив. След двойна грешка на Димитров, сетът беше загубен. 

Сет №2 

1:1 - Въпреки колебанията в своя начален удар, Димитров успя да стигне до равенство в геймовете след гейм на 30. 

1:2 - Труден сервис гейм за Молчан, но при 40:40 се отчете  с два добри начални удара и след грешки на Димитров, словакът спечели. 

3:3 - След 6 гейма, мачът продължи да е без пробив. 

3:4 - Нов гейм на 0 за Молчан. 

5:5 - Все още без пробиви и от двете страни, а и шансове за такива отсъстваха в първите 10 рунда на сета. 

6:5 - Ситуация 30:30 след страхотна атака на Григор. Последва и добра защита, но Молчан изненада със захождане към мрежата и Димитров прати бекхенда си в мрежата. Последва аут и от ретур и нов гейм без пробив. 

6:6 - Димитров започна ударно в последния си сервис гейм за втория сет, но допусна двойна грешка за 30:15. С две атаки от форхенд, между които и още една двойна грешка, Гришо прати сета в нов тайбрек. 

6:7 (тайбрек) - Мочан влезе в тайбрека с отличен сервис и ретур в мрежата от ракетата на Димитров. Аут от форхенд за поредна непредизвикана грешка даде първия мини пробив за словака. Нова грешка означаваше 0:3 с два мини пробива. 

Нови две грешки на Димитров, едната от които от драйв воле - 0:5 и ужасяващо изоставане. Гришо все пак не се отказа и с много агресивна игра стигна до 4:6. Само 1 точка стана разликата след нова невероятна атака - този път при мрежата. Наваксването на целия пасив обаче се оказа мисия невъзможна и Димитров загуби и този тайбрек - 5:7, като последната точка дойде от непредизвикана грешка. 

Сет №3 

1:0 - Димитров с впечатляващи удари лесно взе първото си подаване на 15. 

2:0 (пробив- Ситуация 0:30 след отлични изяви на Димитров. Това постави Молчан под напражение и това веднага си пролича - бекхенд в мрежата и 3 шанса за пробив в полза на Димитров. Последва и двойна грешка и първи пробив в мача! 

2:1 (пробив- Молчан не позволи на Димитров бързо да затвърди пробива, достигайки до 30:30. Последва и фантастичен минаващ удар от форхенд за 30:40. С нов минаващ удар Молчан си осигури предимство и от форхенд довърши съпротивата на Димитров. 

3:1 (пробив) - Нови две точки за пробив в полза на Димитров след фантастична защита и грешка на Молчан - 15:40. С три поредни отлични форхенда Димитров си осигури предимство и, макар и от неудобна позиция, завърши атаката си със смач - нов пробив.

4:1 - Нови проблеми за Гришо в началото на гейма, като изостана с 0:30 след свои грешки, но след това се добра до пълен обрат след фантастична игра от основната линия и разнообразен арсенал от удари - 40:30. Геймът беше затворен със зловещ сервис. 

6:1 - След още един пробив, Григор прегази съпротивата на Молчан и вкара мача в сет №4, бурно аплодиран от солидната българска агитка, която подкрепяше Димитров през цялото време. 

Сет №4

Битката се поднови след поне 20 минути медицински таймаут за Молчан. Това определено изнерви Гришо, който изрази и гласно недоволството си за прекалено дългата пауза, която е позволена. 

1:2 - Без пробиви и интрига в първите геймове.

2:2 - С леки затруднения, Димитров изостана с 15:30, но първият му сервис заработи на пълни обороти и той успя да обърне развоя бързо. 

2:3 - При 30:30 Григор успя да се добере до точка за пробив, като последва фантастично разиграване, в което обаче Гришо сбърка от бекхенд - равенство. Нова атака от форхенд доведе до грешка на Молчан, но последва страхотен сервис за равенство №2. Нов форхенд в мрежата на словата осигури точка за пробив №3, но силен сервис и отлична къса отново спасиха Молчан. Последва нов ас за първо предимство за Молчан, а с феноменален минаващ удар словакът успя да затвори гейма. 

3:3 - Гейм на 0 в полза на Димитров. 

3:4 - Бърз гейм и за Молчан, който реализира 12-тия си уинър в седмия гейм. 

4:4 - След шеметни комбинации, Димитров лесно изравни резултата в геймовете. 

4:5 - Гейм копие на предишния - първата точка беше за Гришо, но след това Молчан беше безгрешен за гейм на 15. 

5:5 - Димитров поведе с 15:0, но допусна две поредни неточности, едната от които двойна грешка за 15:30. С добър сервис обаче Димитров изравни, а след това с прекрасен диагонал от форхенд стигна до точка за спечелване на гейма. С великолепна игра при мрежата бившият №3 в света затвори гейма. 

6:5 (пробив) - С брилянтна защита Димитров поведе с 0:30, принуждавайки Молчан да направи две грешки. Последва и бомбен форхенд за 0:40 - три поредни точки за пробив! В следващата точка той не трепна, като връщаше отлично атаките на словака и в крайна сметка опонентът му сбърка - пробив в решаващ момент! 

7:5 - Димитров поведе с 40:0, но последваха грешка на Гришо и уинър от ретур за 40:30. В решаващия момент ръката на Молчан трепна и той прати топката в аут от форхенд. 

Сет №5 - решаващата битка

0:1 - Сравнително лесен сервис гейм за Молчан. 

1:1 - Уверени начални удари и много стабилна игра от основната линия осигуриха на Димитров гейм на 15. Немалко помогнаха и 3-те непредизвикани грешки на Молчан. 

1:2 - При 15:30 Молчан прати бекхенд в мрежата и даде 2 шанса на Димитров за пробив. Последва фантастичен бекхенд по правата от Молчан за 30:40, а след това и бомбен сервис за равенство. Трета поредна точка записа словака след мощни удари и форхенд в аут на Гришо, а с четвърта поредна след сбъркан ретур на Димитров геймът приключи. 

2:2 - Бърз гейм на 15 за Димитров, в който сервисът работеше на много високо ниво. 

2:3 - 0:30 за начало на гейма, но Молчан отново успя да пласира добър начален удар, за да не направи изоставането си по-сериозно. Димитров показа страхотна защита в следващото разиграване, но Молчан някак оцеля и в крайна сметка минаващият удар на Димитров излезе с 30-ина сантиметра в аут - 30:30. Разиграването беше повторено, но с обратна роля - Димитров излезе към мрежата и минаващият удар на Молчан излезе в аут - точка за пробив, но бързо неутрализирана от Молчан. Брилятна защитна игра на Гришо и коварен прехвърлящ удар доведоха до нова грешка на словака - 2-ра точка за пробив. За съжаление, форхендът на Григор изневери и топката излезе в аут за поредно равенство. 

Молчан стигна до точка за гейма, но направи двойна грешка, а след това Димитров направи силна защита превърнала се в контраатака при мрежата - нова точка за пробив, но отново не беше реализирана след грешка от бекхенд - вече 10 минути игра в гейма. Последваха обаче още две грешки на Гришо и Молчан оцеля и в този гейм. 

2:4 (пробив) - С две непредизвикани грешки Димитров даде водачеството на Молчан - 15:30. Трета поредна грешка (този път от форхенд) даде два шанса за пробив за словака. Ръката на Димитров отново трепна и след 5 изпуснати шанса за пробив самият Гришо беше пробит, и то при първия шанс. 

2:5 - гейм на 0 в полза на Молчан след нова порция абсурдни грешки на Димитров. 

3:5 - Димитров остана в мача с отличен сервис гейм. 

4:5 (пробив) - Дълго първо разиграване приключи с грешка от бекхенд на Димитров - 15:0. В следващото разиграване непредизвиканата грешка дойде от форхенд - 30:0. Гришо обаче не се предаде - стигна до 30:30 след отлична защита и много умела игра при мрежата. Димитров едва хвана първия сервис на Молчан, но все пак влезе в разиграване, което в крайна сметка спечели с форхенд по правата! 

В това разиграване Молчан падна и получи тежки крампи в бедрото на десния крак. Едва изпълни следващия сервис, но допусна непредизвикана грешка след това - пробив. 

5:5 - Геймът започна с неочаквана грешка от Димитров при воле за 0:15, но с две мощни атаки се стигна до 30:15. Две грешки на Гришо обаче пратиха сета на пътя на Молчан - 30:40. С брилянтен сервис Димитров успя да изравни и да оцелее отново в мача. Няколко удара по-късно отново изравни резултата в геймовете. 

5:6 - С огромна доза късмет Молчан, който вече се движеше по-нормално по корта, поведе с 30:0, благодарение на къса топка, превърнала се в неспасяема заради контакт с мрежата. Две грешки на Димитров дадоха гейма на словака за 5:6. 

6:6 - Бърз гейм за Димитров и мачът влезе в тайбрек. 

Тайбрекът започна с надмощие на Григор, но при 2:0 допусна грешка, с която мини пробивите бяха поравно - 1:1. Втора поредна грешка от ракетата на българина доведе тайбрека до пълен паритет - 2:2, а след това и 2:3 след успешна атака с форхенди на едва ходещия атлет от Словакия. 

4-та поредна точка записа Молчан, отново благодарение на мрежата, която "спаси" топка, летяща в аут и попречи на Димитров да я отиграе нормално - 2:4. Димитров натисна от форхенд в следващото разиграване за 3:4, а равенството беше върнато след добър ретур на българина и топка в аут от Молчан. Ретурът му обаче изневери и отново Молчан взе лидерската позиция в тайбрека. 

Аут от бекхенд възстанови равенството при 5:5, а бомбен сервис върна водачеството на Димитров - 6:5 и равен брой мини пробиви. 

Последва невероятно разиграване, при което Димитров спаси две невъзможни топки, но в Молчан издържа и с бекхенд по правата успя да пробие фантастичната защита в това разиграване на българина - 6:6. Последва ново дълго разиграване и бекхенд в мрежата на българина - 6:7 и нови два сервиса в полза на българина. 

Брилянтна акция от форхенд по обратния диагонал на хасковлията отново върна паритета при 7:7, но в следващото разиграване Димитров сбърка къса топка - 7:8 и мини пробив аванс на неговия съперник. 

Молчан отново изпитваше ужасни трудности, но Димитров сбърка за пореден път - форхенд поне метър в аут - два мачбола за словака. 

Първата беше спасена след невероятна атака на Димитров - Молчан върна 3 поредни тежки удара, но с финалния си форхенд Гришо взе разиграването - 8:9 и още един мачпойнт за Молчан. С брилянтна къса при мрежата Димитров изравни, спасявайки 3-ти мачбол в дуела - 9:9. При следващото разиграване Димитров избра атака при мрежата и не сбърка - 10:9 и мачбол в негова полза. 

В следващото разиграване Димитров избра отбранителна позиция, но изненада със смяна на посоката в последния момент на своя форхенд, а Молчан прати своя удар в аут - победа за Димитров! 

ПРЕДИ СТАРТА НА ГРИГОР ДИМИТРОВ НА US OPEN

Григор Димитров - Алекс Молчан по ТВ: Къде да гледаме старта за Гришо на US Open?

Срещата между българина и словака ще се състои на корт номер 17, като програмата започва в 18:00 часа българско време. Преди тях на корта ще излязат Ашлин Крюгер и Мари Боузкова, а веднага след края на този двубой идва ред на Димитров.

Победителят от този сблъсък ще се изправи срещу един измежду Анди Мъри и Корентен Муте. Британският тенисист е трикратен шампион от Шлема. В потенциален трети кръг Димитров може да срещне Александър Зверев.

До този момент именно US Open е един от турнирите от Големия шлем, на които Димитров е правил паметно класиране. През 2019 година той достига до полуфиналите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички