Шокиращ обрат изхвърли Рафаел Надал от Australian Open


Шокиращ обрат изхвърли Рафаел Надал от Australian Open
Снимка: Guliver/GettyImages

1594 0

Сензацията на Australian Open е факт и един от двамата големи фаворити - Рафаел Надал, се сбогува с мечтата си за нова титла от Големия шлем, след като допусна шокиращ обрат от 2:0 до 2:3 срещу Стефанос Циципас в четвъртфинален двубой на първия за годината турнир от голямата четворка. 

Испанецът поведе категорично след 6:3, 6;2 в негова полза, но гръцкият представител отказа да се предаде и, въпреки че първата му точка за пробив дойде в 4-ия сет, той спечели с тайбрек 3-ата част (7:6), а в 4-ия сет реализира единствения си брейкпойнт до момента - 6:4 и 2:2 в мача. В края на петия сет Циципас реализира пробив на 0 при 5:5 и не позволи на Надал да върне пробива - 7:5 и шокиращ триумф за Стефанос. 

Това беше едва 3-ият случай в кариерата на Надал, в който той губи двубой, когато води с 2:0 в сетовете. Първият случай беше в Маями през 2005 година, когато Федерер спечели двубоя им от сериите Мастърс (финалите се играеха в 5 сета по това време). Вторият обрат, претърпян от Рафа, е през 2015 година от Фонини на US Open. 

Матадора от Майорка се надяваше, че в Мелбърн може да се превърне в най-титулувания тенисист в ерата на "Големия шлем", като в момента той и Роджър Федерер имат по 20 титли от голямата четворка. Циципас от своя страна пък ще се изправи срещу Даниил Медведев на полуфиналите в спор за място на финала. В другата среща един срещу друг се изправят Новак Джокович срещу Каратсев, който от своя страна отстрани Григор Димитров след контузия на българина 

Началото на мача не предвещаваше битката за място на 1/2-финалите да се превърне в епичната драма, на която станаха свидетели феновете, които се насладиха на дуела. Рафаел Надал спечели лесно и двата първи сета, като реализира и трите си точки за пробив, които получи - една в първия сет и две във втория за 6:3, 6:2.

Въпреки че изглеждаше обречен, Циципас даде всичко от себе си, за да остане в битката. В 3-ия сет началният удар на Стефанос започна да работи по-добре и той вдигна сериозно процента на вкаран първи начален удар (от около 50% в първите два сета до 71% в третия). Въпреки че не затрудни Рафа в сервис геймовете на испанеца, той достигна до тайбрек, в който беше почти безпогрешен. Въпреки че допусна минипробив още в самото начало, гръкът веднага върна точката пасив и при 3:3 нанесе своята атака - минипробив след отлично построена атака и при 6:4 Надал сбърка и предаде сета на Циципас. 

В 4-ия сет Циципас спаси цели 3 точки за пробив в първия и 5-ия гейм, а при 4:4 нанесе своя удар. Той стигна до първата си брейк точка изобщо в мача и я реализира след непредизвикана грешка от Надал - 2:2 в сетовете и шанс за пълен обрат. 

Решаващият сет бе изключително тежък и за двамата, като изглеждаше така, че ще се стигне до тайбрек заради липсата на каквито и да е точки за пробив за който и да е от двамата. При 5:5 обаче последва необясним срив в играта на испанеца - пробив на 0 в полза на Циципас и само един гейм го делеше от полуфинал. 

Надал не се даде лесно и спаси цели две точки за спечелването на мача, възползвайки се от отлични ретури. На свой ред той се добра и до точка за връщане на пробива, но Стефанос се спаси с безупречен начален удар - 40:40 за 3-и път в гейма. Надал проведе отлична атака, с която дори си позволи да излезе при мрежата, но допусна нетипична грешка - воле в мрежата и 3-и мачбол за Циципас. Този път гръкът не трепна и с печеливш удар от бекхенд спечели точка, а с това гейма, сета и мача - 7:5 в решаващия сет. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички