Григор Димитров преживя "стрелбата" с финландец и очаква съперник от топ 10 в Ролан Гарос (ВИДЕО)


Григор Димитров преживя "стрелбата" с финландец и очаква съперник от топ 10 в Ролан Гарос (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

21600 0

Най-добрият български тенисист - Григор Димитров, записа победа и във втория си мач на Ролан Гарос, като този път сломи Емил Руусувуори. Успехът дойде в три сета (7:6(4), 6:3, 6:4), но далеч не бе толкова лесно за хасковлията да сломи съпротивата му. Мачът продължи 2 часа и 44 минути, като изобилстваше от пробиви. Финландецът демонстрира агресия при нападенията си, което често затрудняваше първата ракета на България, но и често му помагаше, тъй като водеше до грешки!

На 1/16-финалите Григор Димитров ще се изправи срещу победителя от мача между деветия в света Яник Синер и намиращия се под номер 79 в световната ранглиста Даниел Алтмайер. Двамата ще играят пети сет, след като италианецът на два пъти повеждаше, но германецът съумяваше да изравни при сетовете. Три от частите приключиха след тайбрек, а след четирите сета до момента двамата са играли вече над 4 часа и 10 минути.

Малко бяха геймовете в срещата, които не бяха оспорвани и напрегнати. Първата част видя четири пробива, а с последния от тях Емил Руусувуори не позволи на Григор да затвори сета. Последва тайбрек, в който изобилстваха... минипробивите. Все пак след размяната на полетата Димитров спечели ключовите точки и си осигури три точки за спечелване на частта при 6:3 и два свои сервиса.

И вторият сет започна с размяна на пробиви, като българинът записа нов такъв в четвъртия гейм. Този път Гришо задържа преднината си до края и удържа натиска на съперника, който отнов не остана далеч от това да се върне в сета.

След края на частта пък Емил Руусувуори поиска медицински таймаут, като имаше проблеми в областта на адукторите. Все пак финландецът се завърна на корта и за последния сет, в който отново имаше три пробива. За щастие, два от тях на сметката на българина. Вижте как се рази целият мач:

 

ПЪРВИ СЕТ

1:0 (пробив) - Григор започна отлично и стабилно и след първото по-дълго разиграване стигна до цели три точки за пробив при 0:40. Първата бе неутрализирана след неуспешно излизане на мрежата и минаващ удар по правата. Втората също бе пропиляна след пресилен удар и непредизвикана грешка в аут. При третата българинът игра срещу втория сервис на Руусувуори, но финландецът отново се справи. Стигна се и до четвърти брейкпойнт след топка в аут от съперника, като този път възможността бе грабната след по-дълго разиграване и топка в мрежата от финландеца в гейм, продължил над 6 минути.

2:0 - при подаването на Григор първият му сервис не влизаше и финландецът успяваше да се задържи в разиграванията, за да поведе с 30:15, но точно тогава последва и директна точка от сервис на Гришо за 30:30. След отличен сечен бекхенд, но и мощна атака с форхенд по диагонала се стигна и до дюс. Хасковлията стигна и до точка за затвърждаване на пробива, но нацели горната част на филето на мрежата от много изгодна позиция и позволи атака на опонента, която доведе до нов дюс. В крайна сметка Димитров затвори нов дълъг гейм, продължил над 7 минути, след грешки от финландеца.

2:1 - Руусувуори спечели първия си гейм след напрегнатите две подавания на старта на мача. И тук имаше моменти на напрежение, но този път ръката на финландеца бе по-стабилна в ключовите моменти.

2:2 (пробив) - първата двойна грешка в мача бе на сметката на Григор и дойде в четвъртия гейм. С два стабилни сервиса българинът стигна до 30:15, но в последвалото дълго разиграване пресили сечен бекхенд за 30:30. Последва и геймпойнт за Димитров, но финландецът го неутрализира с отличен къс ретур, при който Димитров нямаше какво да стори. След дълго разиграване, при което опонентът имаше и късмет с филето на мрежата, Руусувуори стигна и до първа точка за пробив. Тя бе реализирана след отлично пласирани удари и резултатът бе изравнен.

3:2 (пробив) - въпреки че финландецът поведе с 30:0 и този гейм не мина без драма. Стабилна игра на българина и отлично проведено нападение, с което постепенно заслужи точката за 40:30 и нов шанс за пробив. Руусувуори игра на втори сервис и след продължително разиграване прати топката в мрежата.

4:2 - още на старта на гейма Григор блесна със страхотен бекхенд по правата за 15:0. Директна точка от сервис, а след това и топка в аут след поредното по-дълго разиграване осигуриха три шанса за затвърждаване на пробива пред българина. Нова топка в аут по широчината на корта и първи сервис-гейм на 0 в мача.

4:3 - Григор поведе и в този гейм, но няколко ретура в аут улесниха финландеца да спечели подаването си и да се задържи в частта, като българинът не записа нова точка.

5:3 - българинът намери първия си сервис в правилния момент и се видя разликата - само една точка за Руусувуори, който ще сервира за оставането в сета.

5:4 - убедителен сервис-гейм на 0 за финландеца и Григор ще има сервира за спечелването на първия сет.

5:5 (пробив) - Руусувуори продължи да залага на доста агресивна игра и въпреки една непредизвикана грешка в аут стигна до две точки за пробив при 15:40 (след доза късмет и удар на Гришо във филето, след който топката излезе в аут). Още първата бе оползотворена след сечен бекхенд в аут от българина.

5:6 - ас и ретури в аут направиха гейма лесен за финландеца и пробивът бе затвърден на 0. Ситуацията се обърна и Григор ще сервира за оставането в сета.

6:6 - Гришо започна с непредизвикана грешка в аут, но съперникът "върна жеста", а след това сервисите на българина му осигуряваха преимущество в разиграванията, от което се възползва за 40:15. Въпреки още една непредизвикана грешка в мрежата Григор спечели подаването си от втория път и доведе сета до тайбрек.

Тайбрек: двамата си размениха по един минипробив за 1:1 след непредизвикана грешка и малшанс за Григор, при който филето на мрежата върна топката в неговото поле. Руусувуори обаче натисна Димитров на втория му сервис и записа още един минипробив за 2:1 след форхенд в мрежата от българина. И четвъртата точка в тайбрека се оказа минипробив след разиграване от 20 удара, в което хасковлията си служеше предимно със сечени бекхенди - 2:2.

Размяната на полетата дойде при 3:3, след като двамата този път спечелиха подаванията си - Григор чрез директна точка от сервис. Българинът съумя да измъкне и следващата точка на собствен сервис, а след това да запише нови два минипробива след две топки в аут по дължината от финландеца. Григор поведе с 6:3 при два сервиса на разположение.

Григор не се възползва от първия шанс след опит за къса топка, с която да прекрати дългото разиграване - тя обаче не беше добра. Поредна топка в аут по дължината на корта от финландеца обаче доведе до спечелен първи сет за българина след 7:4. В ситуацията Григор първоначално оцеля на добрия ретур по диагонала от съперника и се задържа в разиграването, за да заслужи успеха.

ВТОРИ СЕТ

0:1 (пробив) - и вторият сет започна в духа на първия - труден сервис-гейм още в началото, а Григор се измъкна от неприятна ситуация с отличен първи сервис за 30:30. Все пак Руусувуори влезе в дълго разиграване и диктуваше темпото, карайки българина да бяга по широчина из целия корт, а накрая завърши с убедителен уинър от форхенд, за да стигне до първа точка за пробив, която бе реализирана след топка в аут от Димитров.

1:1 (пробив) - Григор поведе с 30:0 при подаването на Руусувуори и се задържа в следващото разиграване със страхотна защита, преди тя да рухне и финландецът да вземе така важната точка за 15:30. Следващото разиграване обаче бе за българина, който натисна към форхенд страната на финландеца, който на няколко пъти съумя да върне, но при последния случай вдигна топката твърде много и хасковлията го наказа с безупречен удар към бекхенд страната му, за да си осигури две точки за връщане на пробива. Още първата бе оползотворена след ново дълго разиграване.

2:1 - и в този гейм сервиращият бе изправен пред трудна ситуация, след като Руусувуори поведе с 30:0. Въпреки че игра на втори сервис на българина финландецът допусна лековата грешка с удар в мрежата и не съумя да си осигури две точки за пробив, като се стигна до 30:30. Надстрелването между двамата продължи, но след топка в мрежата от съперника и отличен ас Григор спечели подаването си. Той затвърди и тенденцията да печели повечето разигравания, които са с над 8 удара (12 от 18 спечелени).

3:1 (пробив) - куриозна размяна на удари от неудобни позиции и за двамата в крайна сметка завърши с топка в мрежата от финландеца и 30:15 за Григор. Изумителен бекхенд по правата от наглед безнадеждна ситуация осигури още една точка за пробив в този сет пред българина при 40:30 - тя бе спечелена след топка в аут от сервиращия.

4:1 - Руусувуори продължи да вкарва много сила в ударите си, но този път съвсем не успя да ги задържи в очертанията на корта и след последвала директна точка от ас Димитров поведе с 40:0. При последната точка Димитров прекрати разиграването, след като видя, че топката е излязла отново в аут - въпреки че съдиите не се намесиха. В крайна сметка това се потвърди и геймът отиде на 0 за хасковлията.

4:2 - финландецът потегли убедително, но позволи да бъде изравнен за 30:30. Все пак след директна точка от сервис и последвал ретур в аут от Гришо спечели подаването си.

5:2 - и след доза късмет с филето на мрежата, което обърка Григор и той прати топка в аут, Руусувуори постави българина в трудна позиция и поведе с 30:15. Димитров изравни, но последва нова агресивна атака от финландеца, с която си заслужи точка за връщане на пробива при 30:40. Тя бе неутрализирана след добър втори сервис и отлична комбинация. Последваха два ретура в аут и подаването бе спечелено, като Руусувуори ще сервира за оставането в сета.

5:3 - този път филето на мрежата "намигна" на българина, като върна топка на съперника обратно в полето му и по този начин осигури две точки за пробив пред Димитров. И двете обаче бяха неутрализирани - втората след майсторска къса топка. Слад маратонско разиграване финландецът прати топка в аут по дължината и това осигури нов такъв шанс за Гришо, който обаче прати ретура си в аут. Отличен завършек за финландеца с къси топки, чрез които се задържа в частта след над 7-минутен гейм.

6:3 - съперникът стигна до две точки за връщане на пробива, след като Димитров допусна някои неточности в играта си. Първата бе неутрализирана с директна точка от сервис, а при втората ключов бе красив сечен бекхенд по правата, след който последва удар в аут от опонента. Последва и точка за спечелване на сета, обаче опонентът намери по чудесен начин линията, за да се задържи в частта. Впоследствие си заслужи нова такава с отличен сервис, но и тя остана неоползотворена. Ретур се получи твърде къс и принуди хасковлията да излезе на мрежата, след което бе надигран с минаващ удар, за да му се наложи да спасява нова точка за пробив - отново директно чрез сервиса си. В крайна сметка сетът бе спечелен след още един отличен сервис.

*След края на сета Руусувуори поиска медицински таймаут заради проблем в областта на адукторите.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - и този първи сервис-гейм за сета не мина без проблеми за подаващия, като се стигна до дюс. С два убедителни сервиса обаче Руусувуори се измъкна от трудната ситуация и взе гейма.

1:1 - атлетичен удар от клекнало положение и последвали две директни точки от сервис бяха в основата на безпроблемно подаване на българина, в което даде само точка на съперника.

2:1 (пробив) - страхотен уинър по правата от много трудна позиция осигури аванс от 30:0 за българина, но той бе заличен след ретур в мрежата и отлична къса топка от съперника. Все пак пресилена топка в аут му осигури първа точка за пробив в сета, която бе неутрализирана с нова изящна къса. При следващото разиграване обаче късата не се получи и това доведе до нов брейкпойнт, която този път бе грабната след непредизвикана грешка в аут от финландеца.

3:1 - и този път филето на мрежата помогна на Григор, след като негов удар се отклони и стана напълно невъзможен за съперника. Последва и къса топка от българина, която бе достигната, но пратен с малко в аут по широчината от Руусувуори. Топка в аут и от ретур и Димитров затвърди пробива.

3:2 - силен сервис-гейм за финландеца, в който Григор стигна само до една точка въпреки борбеността си.

3:3 (пробив) - след агресивна игра на опонента и неточности от Гришо финландецът стигна до точка за връщане на пробива, но тя бе неутрализирана с отлично пласиране удари от българина, преди да изкара нова топка в аут и да осигури още един шанс за Руусувуори. Този път агресията на съперника принуди Димитров да сбърка въпреки добрата му защита - пробивът бе върнат.

4:3 (пробив) - Димитров пак натисна съперника и след грешки и доза късмет с филето на мрежата стигна до точка за рибрейк. Последваха обаче два поредни ретура в мрежата и шанс за спечелване на гейма пред Руусувуори, който обаче пресили удара си в аут. Последва грешка от непростима ситуация - пред мрежата и с шанс за лесна точка. И този път бе неутрализиран със сервис, а след размяна на удари в мрежата се стигна и до нов дюс. Изправен пред нов шанс за спечелване на подаването си финландецът записа втората си двойна грешка в мача (дюс). Последваха впечатляващи удари от Григор в защитна позиция, най-вече уинърът от много трудна позиция, с който си заслужи поредна точка за пробив, която този път бе реализирана след топка в мрежата от опонента. Геймът продължи над 8 минути!

5:3 - безпроблемен сервис-гейм за българина, който бе улеснен от своя съперник, направил грешка във всяко възможно разиграване.

5:4 - още едно подаване, спечелено на 0, като и този път посрещачът допусна грешки, с които улесни сервиращия. Григор ще подава за спечелването на мача.

6:4 - два отлична сервиса, довели до ретури в аут, след което и изкарана по дължината топка в аут от Руусувуори осигуриха три точки за спечелване на мача пред българин. Той грабна още първата след нов ретур в аут.

ПРЕДИ СБЛЪСЪКА

Гришо, който е номер 29 в ранглистата на ATP, стартира по идеален начин участието си на турнира от Големия шлем, побеждавайки чисто 147-ия в света - Тимофей Скатов (Казахстан). В отделните сетове - 6:0, 6:3, 6:2. Мачът продължи 1 час и 56 минути!

Днешният му съперник пък, който е №46, имаше трудна задача срещу представителя на домакините Грегоар Барер (№58), но го срази драматично в пет сета - 6:2, 6:7 (7), 5:7, 6:1, 6:4. Тази среща бе от т.нар. 'маратонски' и продължи 4 часа и 17 минути...

*Победителят от Димитров - Руусувуори ще играе на 1/16-финалите на Ролан Гарос срещу победителя от двойката Яник Синер (Италия, №9) - Даниел Алтмайер (Германия, №79). 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички