Григор Димитров пречупи Андрей Мартин за нова експресна победа на Ролан Гарос


Григор Димитров пречупи Андрей Мартин за нова експресна победа на Ролан Гарос
Снимка: Getty Images/Guliver

9068 0

Ракета номер 1 на България при мъжете Григор Димитров се класира за третия кръг на Ролан Гарос. Българинът отстрани словака Андрей Мартин след трисетова победа 6:4, 7:6(7-5), 6:1 за 2 часа и 15 минути игра.

Българинът започна колебливо двубоя, като допусна голям брой непредизвикани грешки. Григор отново имаше проблеми с нагаждането към условията на корта в Париж, но въпреки това успя да затвори първия сет в своя полза, пробивайки веднъж своя опонент.

Вторият сет се оказа най-труден за Димитров, след като още в началото допусна да изостане с пробив, но скоро след това успя да възстанови равенството. До края двамата тенисисти не успяха да се пробият и се стигна до тайбрек, в който Гришо надделя, макар и с известни затруднения (7:5 в тайбрека).

Третата част започна колебливо и за двамата тенисисти, като след четири гейма си бяха разменили три пробива. Все пак Григор успя да подобри играта си и да стигне до два пробива преднина и успя да затвори мача при 6:1 гейма. 

В следващия кръг Григор ще се изправи срещу победителя от срещата Денис Шаповалов - Роберто Карбайес Баена, които в момента играят решителен пети сет.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 - Въпреки че Григор стигна до три възможности за пробив, не успя да се възползва от нито една и съперникът му бързо обърна с 5 поредни точки.

1:1 - Гейм, продължил 8 минути, като Григор трябваше да отразява и две точки за пробив. Въпреки че допусна и първата си двойна грешка в двубоя, все пак успя да вземе първото си подаване в срещата.

1:2 - Бърз и убедителен гейм за словака, като Григор имаше два сбъркани бекхенда един неуспешен ретур.

2:2 - Григор този път изигра убедителен гейм, като за разлика от предния двубой и първият му сервис бе на ниво. Бързо напредна с 40:0, като даде само точка на Мартин, за да вземе гейма си.

2:3 -  Мартин реши да заложи на по-дълги разигравания и това му помогна за трети път да излезе напред в резултата. Словакът пък записа шестия си уинър от форхенд, като не спря с агресивната игра.

3:3 - Димитров разчиташе на първия си сервс и това му донесе сериозно предимство. Поредната размяна на бекхенди отново бе спечелена от Димитров при равни 30, а грешка на словака възстанови равенството.

4:3 (пробив) - Първият пробив в срещата е за Григор, като стори това от петата си възможност в срещата. Той не дойде никак лесно. Отново най-дългото разиграване бе спечелено от нашия тенисист след бекхенд уинър,  а след сбъркан форхенд от Мартин - Григор стигна и до пробив преднина.

5:3 - Димитров затвърди пробива си на 15.

5:4 - Първата ни ракета поведе с 30:0, но тотално загуби концентрация и позволи да изпусне да затвори двубоя още в деветия гейм.

6:4 - Българинът изпусна преднина от 30:15 и бе изправен пред точка за пробив, но показа характер и обърна, за да вземе първия сет.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Мартин бързо взе гейма на 0.

1:1 - И Григор му върна услугата с бърз гейм, без спечелена точка от словака.

1:2 - Продължи размяната на геймове на 0.

1:3 (пробив) - В гейма Григор направи втората си двойна грешка в двубоя, а форхенд в мрежата на българина доведе до 15:30. След добър форхенд словака стигна до два шанса за пробив, вторият от които бе материализиран след силен форхенд.

1:4 - Гейм на 15 и затвърден пробив за словака.

2:4 - Бързо спечелено подаване за Григор. Гейм на 0.

3:4 (пробив) - Григор стигна до две точки за пробив в гейма, като успя да оползотвори втория си шанс, връщайки пробива в сета.

4:4 - Димитров си върна самоувереността и успя бързо да затвърди пробива в предишния гейм, изравнявайки резултата в сета.

4:5 - Андрей Мартин успя да прекъсне серията на Григор от три поредни гейма, спечелвайки подаването си на 15.

5:5 - Безпроблемен гейм за Григор.

5:6 - Мартин успя да спечели подаването си, след като Григор допусна грешка от ретур при 30:40.

6:6 - Григор показа отличен подход при изграждането на атаките си и не остави шансове на Мартин, вкарвайки сета в тайбрек.

7:6 (тайбрек) - Тайбрекът започна с минипробив за Григор, който веднага след това го затвърди с добре изпълнено воле на мрежата. Мартин все пак направи рибрейк за 1:2 точки след изкаран удар на Григор в аут. Следващите две точки бяха спечелени от словака за 3:2, въпреки отличната защита на Григор при последното разиграване. В следващата точка Димитров бе подложен на голям натиск от своя съперник, но българинът вкара страхотен бекхенд по правата, превърнал се в уинър. Следващите две разигравания бяха спечелени от Григор, след като Мартин на два пъти не намери очертанията на корта. Българинът стигна до сетбол при 6:5 и успя да го оползотвори след едно от най-красивите разигравания в мача - 7:5.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Григор поведе с 30:0, но скоро след това допусна да бъде обърнат до 30:40. Все пак българинът издържа на напрежението и изравни резултата, а след това успя да спечели подаването си. 

2:0 (пробив) - Ракета №1 на България успя да стигне до ранен пробив след магическа къса топка, която се оказа повратна в гейма. 

2:1 (пробив) - След дълъг и много завързан трети гейм Мартин все пак успя да сломи съпротивата на Григор и да върне допуснатия пробив в предишния гейм.

3:1 (пробив) - Четвъртият гейм в третия сет се оказа дори по-завързан от предходния, като Григор се добра общо до три точки за пробив, преди да си върне преднината от два гейма. Решителната точка бе спечелена след 15 удара от двамата тенисисти и отлична отбрана от страна на българина.

4:1 - Сравнително лесно Григор се добра до 40:15 и след това от втория си опит успя да затвори гейма в своя полза, затвърждавайки пробива.

5:1 (пробив) - Григор задържа добрата си форма, докато неговият съперник сякаш изгуби мотивацията си и регистрира нов пробив в сета.

6:1 - Григор сервира за мача и спечели подаването си безпроблемно.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Техният двубой е втори от програмата, която започва в 12:00 часа българско време със срещата при девойките между Петра Квитова и Жасмин Паолини. Това значи, че се очаква Гришо да излезе на корта около 13:30 - 14:00 часа българско време.

Трябва да се отбележи, че метеорологичните условия в Париж не са никак добре, така че е възможно забавяне на двубоите, тъй като само централният корт "Филип Шатрие" има подвижден покрив.

До момента Димитров и Мартин не са играли един срещу друг. Понастоящем българинът е №20 в световната ранглиста, докато словакът заема 102-а позиция. Първата ни ракета започна участието си в турнира с чиста победа срещу представителя на домакините Грегоар Барер, като изпитваше леки затруднения, но все пак не даде сет на представителя на домакините.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички