Рафаел Надал отвя Федерер в три сета и е на финал на Ролан Гарос


Рафаел Надал отвя Федерер в три сета и е на финал на Ролан Гарос
Снимка: Getty Images/Guliver

7880 0

Рафаел Надал е на финал на Ролан Гарос, след като победи Роджър Федерер с 6:3, 6:4, 6:2 в голямата класика в света на модерния тенис. За 39-и път двамата излязоха един срещу друг на корта, а Надал постигна повече от убедителна победа. По този начин испанецът се класира за финала на Ролан Гарос за 12-ти път, а там ще срещне световния номер 1 Новак Джокович или миналогодишния финалист Доминик Тийм.

Днес двамата тенисисти трябваше да се справят и с тежките условия за игра на корт "Филип Шатрие", които бяха причинени от силния вятър. Той повлия изключително много в първия сет и заради него двамата допуснаха доста грешки. В сета Надал дръпна в резултата с пробив и 3:0, но Федерер успя да върне пробива и да стигне до 2-3. Испанецът обаче отново взе подаването на съперника си и в крайна сметка затвори сета с 6:3.

Това бе и най-оспорваният сет, като в следващите два Надал показа много по-солидна игра в ключовите моменти. 11-кратният шампион завърши мача с 31 печеливши удара и 16 непредизвикани грешки, като вкара 80 процента първи сервис. Федерер от своя страна реализира 24 уинъра, но допусна 31 непредизвикани грешки и имаше много слаба успеваемост при излизанията на мрежата - 48 процента.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 Надал сервира пръв в двубоя, като откриващият гейм бе доста оспорван. Федерер дори стигна до точка за пробив след бекхенд по късия диагонал. С добър сервис обаче Надал отрази този шанс за равни 40. След 8 минути игра Надал все пак успя да измъкне трудния гейм и да поведе.

0:2 (пробив) Геймът започна лошо за Федерер, като испанецът поведе с 15:40. Швейцарецът успя да отрази двете точки за пробив, но при третия шанс Рафа се възползва. Силният вятър обаче възпрепятства доста играта и на двамата.

0:3 Бърз гейм на 0 за Надал, с който затвърди пробива си.

1:3 Швейцарецът успя да вземе това свое подаване този път сравнително лесно, след като даде само точка на Надал.

2:3 (пробив) Федерер се възползва от своя шанс и върна бързо пробива. Стигна се до 40 равни и още с първия шанс швейцарецът затвори гейма в своя полза след дълъг бекхенд на Надал.

2:4 (пробив) След 10-минутен гейм и от шестата си възможност Надал стигна до нов пробив. Два пъти Местрото се спаси след добър сервис, два пъти Надал сгреши след форхенд и веднъж Федерер с форхенд уинър се измъкна. При шестия обаче Федерер прати топката в мрежата след форхенд.

2:5 Доста по-кратък гейм и Надал увеличи преднината си, давайки само две точки на Федерер.

3:5 Гейм на 0 за швейцареца, първият такъв в двубоя.

3:6 Геймът вървеше равностойно до 30:30, но след това Рафа стигна до сетбол, но бе пропиляна след бекхенд в аут. При последвалото равенство и Федерер сгреши от бекхенд, а Надал при втората възможност затвори сета в своя полза.

ВТОРИ СЕТ

1:0 По време на първия сет Федерер е направил 17 непредизвикани грешки, докато за Надал са със 7 по-малко. Въпреки това швейцарецът започна уверено и успя да вземе откриващия гейм във втория сет.

2:0 (пробив) Федерер продължи много убедително и бързо напредна с 30:0. При 40:15 испанецът отрази възможността за пробив след добър форхенд, но при втората точка изкара топката в аут от бекхенд.

2:1 (пробив) Последва обаче мигновен отговор от страна на Надал, който доста се затрудни, но успя да върне пробива. С бекхенд уинър си осигури две точки за пробив, но Федерер съумя да стигне до равни 40. При третия шанс Надал не сгреши и от смач с пасингшот върна пробива.

2:2 Гейм на 15 за Надал.

3:2 Бърз гейм и за Федерер, само точка за испанеца в него.

3:3 Въпреки че вятърът не бе на негова страна, Надал се справи добре със сервисите си и взе подаването на 15.

4:3 Федерер също не изпита особено затруднения и бързо затвори гейма.

4:4 В този гейм се стигна до първата двойна грешка в двубоя след час и половина игра. Надал сгреши за равни 30, но въпреки това не позволи да се стигне до шанс за пробив пред Роджър. С невероятен преминаващ удар от форхенд затвори гейма.

4:5 (пробив) Федерер пропиля с лека ръка този гейм, след като поведе с 40:0 и след негови грешки Надал набързо изравни и след 5 поредни точки проби в много ключов момент.

4:6 Гейм на 0 и вторият сет е в полза на испанеца.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 Федерер успя да вземе гейма, макар и доста трудно, като трябваше да отрази и точка за пробив.

1:1 Гейм на 0 за Надал.

1:2 (пробив) И в този сет Надал показва доста по-солидна игра, като осъществи много лесно отново бърз пробив. Ори последната точка Федерер очакваше топката на мрежата, но не прецени добре, а след това се ядоса и прати топката към трибуните, заради което получи и предупреждение.

1:3 Най-дългото разигравване в срещата от 27 удара, което обаче затвори Надал, за да дръпне с 0:30. И въпреки че се стигна до равни 30 след това, с блестящ бекхенд взе гейма.

1:4 (пробив) Първата точка бе за Федерер, но след това Надал направи резултата 15:40. С пасинг шот от форхенд реализира втория си пробив в сета.

1:5 Федерер опита да затрудни Надал с отлични къси топки, но и това не разколеба испанеца, който взе и този гейм.

2:5 Швейцарецът успя да спечели още един гейм, след две точки за Надал.

2:6 Испанецътсе възползва от втория мач пойнт и се класира за финала на Ролан Гарос.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Двамата се среща за първи път в мач от Големия шлем от 2017 година. Тогава Федерер се наложи във финала на Australian Open 3:2 сета. За последно на Ролан Гарос пък двамата играха през 2011 година. Тогава във финала испанецът се наложи с 3:1 сета.

Рафаел Надал ще играе на полуфиналите на Откритото първенство на Франция за 12-и път и печели турнира във всеки от предишните 11 случая. Другият полуфинал противопоставя един срещу друг Доминик Тийм и Новак Джокович, като ще започне след края на Федерер-Надал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички