Протестиращи и дъжд забавиха неизбежното: Григор Димитров разби Шо - даде му обидно малко геймове


Протестиращи и дъжд забавиха неизбежното: Григор Димитров разби Шо - даде му обидно малко геймове
Снимка: Getty Images

12879 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров записа победа в първия кръг от тазгодишното издание на Уимбълдън. Хасковлията се наложи с 3:0 сета срещу японеца Шо Шимабукуро, като му даде само общо 4 гейма в мача - 6:1, 6:2, 6:1 в отделните части.

Чистото игрово време на срещата бе около час и половина. Сблъсъкът обаче започна с около 100 минути закъснение, а впоследствие бе и прекъсвана заради дъжд. Веднъж се наложи пауза и заради екологична активистка група, която прекъсна Григор Димитров на Уимбълдън (ВИДЕО).

Първата ракета на България ще има за съперник във втория кръг от надпреварата победителя от двойката Федерико Кория - Иля Ивашка. Изобщо не е ясно дали мачът между двамата ще се изиграе както е по програма - днес, или ще трябва да остане утре заради метеорологичните условия.

Димитров показа сервис на високо ниво, като записа 8 аса (срещу 4 за съперника), а освен това спечели цели 85% от точките си при вкаран първи сервис. Този показател при опонента бе 45%. Освен това Уинърите бяха с много в полза на българина - 27 срещу 11.

Любопитното е, че все пак Гришо имаше повече двойни грешки в срещата - 4 срещу 3. Освен това разликата при непредизвиканите грешки не бе толкова осезаема в полза на Шо Шимабукуро - 27 за японеца и 23 за българина.

На самия старт на мача азиатецът имаше отличен шанс за пробив, след като поведе с 15:40 в първия гейм от срещата, в който подаващ бе Гришо. Опитът бе неутрализиран, а в следващия гейм Шимабукуро даде само една точка на съперника. До края на сета обаче Димитров бе безапелационен и не даде повече геймове на японеца.

Във втория Шимабукуро се крепеше до петия гейм при 2:3, но оттам до края всико бе за Димитров без особени затруднения. В последната част българинът отново трябваше да спасява точки за пробиви, а Шо оказа по-сериозна съпротива. Въпреки това и в тази част японецът се отличи със само един спечелен гейм.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор започна мача като сервиращ, а японецът поведе с 0:30 след двойна грешка. Последва директна точка от сервис, но и непредизвикана грешка от бекхенд в близост до мрежата, като тя откри две точки за пробив пред съперника. Първата бе неутрализирана след добра комбинация сервис-мрежа, а при втората ретурът завърши в мрежата. Още две директни точки от сервис и заплахата бе неутрализирана - Димитров спечели подаването си.

1:1 - убедителен сервис-гейм за Шимабукуро, който бързо приключваше разиграванията или с уинър, или след грешка от трудна позиция за българина.

2:1 - след убедителни първи точки и 30:0 се стигна до къса топка от японеца, която бе стигната от Гришо. Той опита да я завърши неспасяемо с бекхенд по диагонала, но топката отскочи от горната част на филето на мрежата и излезе с малко в аут за 30:15. Последва сервис в тялото и ретур в мрежата за 40:15, а геймът бе затворен след силен първи сервис и последвал уинър в опразнения ъгъл.

3:1 (пробив) - отново филето на мрежата и късметът бяха на страната на японеца, след като негов удар се отклони неспасяемо и падна точно от другата страна на мрежата, превръщайки се в нечовешка къса. Димитров обърна развоя до 15:30 след точка, при която Шимабукуро излизаше на мрежата, но получи остър бекхенд по диагонала, с който не съумя да се справи и прати топката в мрежата. След отлично проведена постепенна атака Григор натисна с форхенд по диагонала и намери ъгъла на корта, за да си осигури два точки за пробив при 15:40. Още първата бе реализирана след удар в аут от съперника.

4:1 - при равенство 15:15 последваха силни сервиси за Григор и три поредни директни точки от сервис, за да бъде затвърден пробивът.

5:1 (пробив) - Григор поведе с 0:30 на противников сервис, но последва удар с рамката на ракетата, който пласира топката с много в аут за 15:30. След грешка в аут на Шимабукуро се откриха две точки за пробив. Още първата бе реализирана, след като японецът игра сервис-мрежа, но бе преодолян с хубав бекхенд по правата.

6:1 - след паузата за дъжд геймът бе подновен при 15:15. В следващите две точки японецът опита да излиза на мрежата, но и в двата случая бе неуспешно и пред Григор се откриха две точки за спечелване на сета. Още първата бе оползотворена след директна точка от сервис.

ВТОРИ СЕТ

1:0 (пробив) - публиката бе възпламенена за 40:0 при подаването на японеца в първия гейм от втората част, след като Шимабукуро избухна с хубав минаващ удар. Димитров обаче също успя да развълнува сериозно хората след много красив форхенд по правата от трудна позиция, който се озова на неспасяемо място дълбоко по корта. Стигна се и до дюс след удар в мрежата от подаващия. След по-продължително разиграване българинът отправи форхенд по диагонала, който не бе достигнат от Шимабукуро, а така се откри и първа точка за пробив. Тя бе неутрализирана след игра сервис-мрежа и пласиране на топката точно на крайната линия по дължина. Все пак се откри нова възможност след непредизвикана грешка в аут от японеца. Тя бе грабната, след като Григор използва няколко сечени бекхенда, отрази много силна атака на съперника по диагонала със страхотна защита, а накрая японецът му направи подарък, след като прати топката в аут от удобна позиция на мрежата.

*Около втория гейм в частта на корта излязоха двама души, които разхвърляха хартийки и парчета пъзел на корта, заради което играта отново бе прекратена. Това бе в знак на протест, като те бяха от екологичната активистка група в Обединеното кралство - Just Stop Oil. Единият човек дори седна в средата на корта, но бързо бе премахнат. Прочетете повече за това как екологична активистка група прекъсна Григор Димитров на Уимбълдън (ВИДЕО).

*Докато кортът бъде приведен отново във вид за игра (разчистен от боклуците по него), отново заваля дъжд и трябваше да бъде покрит.

*Малко след 16:50 часа българско време двамата се завърнаха на корта за лека загрявка преди подновяването.

2:0 - Гришо допусна двойна грешка за 15:15, но веднага след това последва и ас за 30:15. Отличен сервис му осигури повече от добра възможност за смач, от която се възползва безупречно! Последва директна точка от сервис и пробивът бе затвърден.

2:1 - едно от малкото разигравания, продължило над шест удара, бе спечелено от японеца след добра постепенно изградена атака за 15:0. Ас и ретур в мрежата направиха резултата 40:15, но на втори сервис Григор направи страхотен бекхенд ретур по диагонала, за да запише уинър при 40:30. Последва сервис, който бе отсъден в аут, но Шо поиска намеса от "ястребовото око", което показа, че топката закача със съвсем малко линията и това бе ас за край на гейма.

3:1 - след нова доза асове и директни точки от сервис Гришо поведе с 40:0, но впоследствие прати топка в мрежата и последва и двойна грешка, за да се стигне до 40:30. Все пак подаването бе спечелено след топка в аут от съперника.

3:2 - Гришо бе натиснал своя съперник при 15:30 и бе във водеща позиция при разиграването, но последва подхлъзване. Българинът опита да отиграе въпреки това, но от седнало положение прати топката в мрежата. Това подейства отрезвително на японеца, който в крайна сметка поведе с 40:30. След топка в аут от Григор японецът не допусна нов пробив.

4:2 - нов скоростен гейм на сметката на Димитров, който приключваше разиграванията бързо. Подаването му завърши с излизане на мрежата и умело воле от неособено лесна позиция.

5:2 (пробив) - след много остър форхенд по диагонала и грешка в аут в следващото разиграване Григор поведе с 15:30, но японецът изравни, след като намери външната част на линията. Непредизвикана грешка при излизане на мрежата от страна на Шимабукуро осигури нова точка за пробив в частта пред хасковлията. Шимабукуро отново излезе на мрежата, но Димитров се отличи със силен минаващ удар, който съперникът му не успя да отиграе.

6:2 - Григор попадна в ситуация 15:30, след като японецът отговори с агресивен ретур, който принуди Гришо да сбърка, макар и с малко в аут по широчината на корта. Все пак последва директна точка от сервис за 30:30. Ретур в мрежата пък осигури първа точка за спечелване на втория сет пред българина. Тя бе оползотворена след директна точка от сервис.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 (пробив) - едно от най-дълги разигравания в мача приключи с удар в мрежата на японеца, а веднага след това Григор записа още една точка и стигна до шанс за пробив. След късмет с филето на мрежата Гришо успя да спечели гейма, след като топката се озова неспасяемо в полето на опонента му.

2:0 - Гришо записа двойна грешка за 30:30, но веднага след това последва директна точка от сервис. Тя бе оспорвана от опонента му, който поиска намеса на "ястребово око", но то показа, че топката е добра. Последва и аз, след който геймът бе спечелен.

2:1 - Шимабукуро поведе с 40:0 и опита да вземе гейма на 0, обаче отново заложи на излизане на мрежата и не успя да отиграе с воле силния удар от Григор. Последва и непредизвикана грешка на мрежата, след която резултатът стана 40:30. Все пак японецът взе подаването си след директна точка от сервис.

3:1 - Григор бе поставен в сложна ситуация при 15:30 за съперника, като след това изкара и топка в аут по широчината, което осигури две точки за пробив пред Шимабукуро. Първата бе лесно неутрализирана, а при втората българинът си спечели предимство и излезе на мрежата, за да завърши безпощадно - дюс (с тази точка уинърите до момента станаха 21 срещу 11 за хасковлията). Топка в аут даде предимство на Димитров, който се възползва от него след ас.

4:1 (пробив)  - двойна грешка в много неподходящ момент при 30:30 даде нова точка за пробив пред съперника, която обаче бе пропиляна след удар в аут. Впоследствие и японецът стигна до предимство, но след красиво и по-продължително разгираване след отлична защита от българина се стигна до нов дюс. Димитров пропусна нова точка за пробив след удар в аут. Третата двойна грешка на Шо осигури трета точка за пробив в гейма, която този път бе оползотворена след удар в аут от японеца.

5:1 - с асове и безпроблемни директни точки от сервис Григор скоростно затвърди пробива на 0 и се доближи на гейм от победата в мача.

6:1 - след отлична защита Григор се върна в гейма и стигна до дюс, след което с прекрасна късна си осигури и първи мачбол. Той бе грабнат след удар в мрежата от съперника.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Както споменахме, двамата ще играят един срещу друг на корт номер 18. Преди да стане време за мача на Димитров, ще премерят сили две двойки. Първи на корта са Кейти Боултър и Дария Савил, а веднага след техния край - Кимер Копеянс и Алекс де Минор.

Мачът на българина е трети от програмата. Едва ли е изненада за някого, че Димитров е абсолютен фаворит в дуела. Той не се е срещал никога с японеца Шимабукуро Шо и съответно това ще е първи пряк сблъсък между тях.

Ако Григор Димитров се справи в първия кръг с Шимабукуро, то във втория го очаква среща с победителя от двойката Иля Ивашка - Федерико Кория.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички