Приказно! "Новият" Григор Димитров надделя над Джари в епична битка на сервисите в Шанхай срещу 2-метровия гигант (ВИДЕО)


Приказно! "Новият" Григор Димитров надделя над Джари в епична битка на сервисите в Шанхай срещу 2-метровия гигант (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

19294 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров продължава изключителното си представяне в турнира в Шанхай, част от сериите "Мастърс 1000". Гришо сломи и 198-сантиметровия Николас Джари в двубой, който се превърна в "пир" за началните удари. Хасковлията затвърди впечатленията за преобразения си сервис и надделя с 2:0 сета (7:6(2), 6:4 в отделните части).

Срещата между двамата продължи 1 час и 40 минути и в нея имаше само един-единствен пробив. Той дойде във втория сет, когато 19-ият в света българин дочака своя момент срещу 22-рия в световната ранглиста чилиец - в седмия гейм.

В следващия кръг на полуфиналите 32-годишният българин ще се изправи срещу победителя от двойката Андрей Рубльов - Юго Умбер. Руснакът е пети в света, докато французинът се намира на 32-рата позиция.

В срещата имаше общо 24 аса - 11 на сметката на българина и 13 за чилиеца. Двойните грешки пък бяха 2 срещу 1 за Димитров. Той спечели изумителните 90% при вкаран първи сервис (68%), като Джари също се отличи с внушителен показател по този аспект - 89% спечелени точки при вкаран първи начален удар (69%).

Впечатляващ бе фактът, че Григор Димитров не даде нито една точка за пробив на Джари. От своя страна той стигна до цели 5 такива, но мощният сервис на Джари му позволи да се възползва от само 1.

В първия сет имаше само една точка за пробив, но тя бе лесно неутрализирана със сервис. Така се стигна и до тайбрек, където обаче Гришо показа впечатляваща игра и даде само две точки за опонента.

Във втория сет и двамата сервираха още по-убедително, докато не се стигна до седмия гейм. Там Григор поведе с 15:40, но съперникът се измъкна от ситуацията с асове. Последва обаче нов шанс за пробив веднага след това, който вече бе оползотворен, а до края в двата си сервис-гейма хасковлията даде общо една точка на опонента.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор избра да сервира пръв. Срещата започна с ас, но след това и грешка от форхенда на Димитров в мрежата - 15:15. След ретур в аут, но и агресивна атака на втори сервис се стигна до ново равенство при 30:30. Повече точки за чилиеца нямаше и геймът приключи успешно с ретур в мрежата.

1:1 - след страховит сервис от 198-сантиметровия Джари последва форхенд уинър за 30:15, а след ретур в мрежата стигна и до два геймбола. Всичко приключи след нов мощен начален удар.

2:1 - Джари продължи да бъде много агресивен - при първата точка изкара топката в аут, но при втората спечели разиграването за 15:15. Двамата си размениха удари на много високо ниво, а Григор отигра страхотен форхенд, за който обаче чилиецът намери отговор и пласира форхенд по острия диагонал за 15:30. Последва важен ас, а след това и ретур в мрежата за 40:30. Сервис в тялото и ретур в аут, като началният удар измъкна Григор от деликатната ситуация.

2:2 - геймът започна с два ретура от Гришо на втори сервиси в аут - 30:0. Последва вкаран първи начален удар и ново неуспешно посрещане за 40:0, а геймът приключи без точка за Григор след агресивен ретур на втори сервис в аут.

3:2 - първата точка бе зрелищна, като Григор излезе на мрежата, изпълни първо стоп-воле, след това и смач. Опонентът показа добра защита, но накрая минаващият удар не му се получи. Веднага след това дойдоха и два ретура в аут за 40:0. Дойде и първата двойна грешка в мача за 40:15, но подаването бе взето с ас.

3:3 - изключителна първа точка за Григор. Той бе атакуван с форхенд от излизащия на мрежата Джари, но отигра с бекхенд по правата за много красива точка (0:15). Дори Джари поздрави българина за това изпълнение. Последваха атаки от чилиеца в следващото разиграване, но при последната топката отскочи от филето на мрежата и излезе в аут за 0:30. След два мощни първи сервиса обаче Джари получи удобни за завършване ретури и изравни при 30:30. Първата двойна грешка на Николас даде и първа точка за пробив в мача, но тя бе неутрализира с мощен сервис. Последва и ас, а след това ново убедително подаване, което му осигури чудесна позиция за атака.

4:3 - Димитров също сервираше убедително и набързо поведе с 40:0 след неуспешни ретури. Подаването бе спечелено на 0, въпреки че при последната точка игра на втори сервис.

4:4 - страхотно разиграване и бекхенд удар по правата осигури точката за Гришо, но веднага след това последва ас за 15:15. Нов мощен начален удар и неуспешен ретур, а след това отново ас за 40:15. Подаването завърши с ретур в мрежата.

5:4 - Григор обаче не отстъпваше по начални удари и набързо поведе с 40:0 след поредните асове. При следващите две точки се стигна до разигравания, завършили в полза на чилиеца, а втората бе спечелена след топка, пласирана между двете аутлинии - 40:30. В следващата точка хасковлията показа чудесна защита, а съперникът излезе на мрежата, но негово стоп-воле излезе в аут. Джари ще сервира за оставане в сета.

5:5 - и този гейм започна с ас, но при следващите две точки се стигна до разигравания и съответно до грешки от чилиеца за 15:30. Последваха обаче нови два аса за 28-годишния чилиец и той стигна до геймбол при 40:30. Всичко приключи с трети пореден ас.

6:5 - въпреки отличната защита на съперника: Григор поведе страхотна методична атака по двата края на корта и накрая последва грешка в аут от Джари за 15:15. След ретур в аут резултатът стана 30:15, като последва и ас за 40:15. Геймът приключи с още един ас и Джари отново ще сервира за оставането в сета.

6:6 - първата точка бе на втори сервис и се стигна до разиграване, но в него Джари пласира топката на външната част от аутлинията и затрудни Григор, който сбърка в мрежата. Последваха неуспешни ретури и 40:0 за 198-сантиметровия подаващ. Всичко завърши с нова директна точка от сервис.

ТАЙБРЕК

7:6(2) - Григор сервира първи и поведе с 1:0 след ретур в аут. Джари стигна до сериозно предимство в разиграването, но накрая малко пресили форхенда си за първия минипробив (2:0), но веднага след това се отличи с ас. Димитров спечели точките си на собствен сервис след разигравания, излизане на мрежата и смач (4:1). Размяната на полетата дойде при 5:1 след отлична защита от българина и грешка от форхенда на Джари.

Димитров стигна до сетбол при 6:2, въпреки че игра на втори сервис. В следващата точка отново игра на втори сервис и тръгна да излиза на мрежата, но не се наложи да отиграва след топка в мрежата от чилиеца.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - коварен сервис в тялото, а след това изящна форхенд атака за 15:15. Последва и ас за 30:15. При следващата точка Джари излезе неособено убедително на мрежата и бе наказан с безпроблемен минаващ удар от форхенда на Димитров за 30:30. Чилиецът отново излезе на мрежата и получи майсторски "плитък" удар от българина, като не успя да вдигне топката и я прати в мрежата. Първа точка за пробив във втория сет, но тя бе неутрализирана след ретур в мрежата. След много, много силна игра от Джари при последвалите две разигравания той пречупи иначе впечатляващата защита от Григор.

1:1 - след ретур в аут и ас Григор поведе с 30:0. Нов добър сервис осигури отлична позиция за българина, но той пресили форхенда си в аут (30:15). Последва обаче нов отличен сервис и неуспешен ретур за съперника, а след това и разиграване, което завърши с аут от чилиеца.

1:2 - подаването на чилиеца започна с два аса, като след това Григор едва-едва върна топката, привиквайки Джари на мрежата. След атака от отлична позиция бекхендът на Димитров излетя в аут, а след това последва и ас за подаване, спечелено на 0.

2:2 - след агресивна игра Джари постави Димитров в трудна ситуация при 0:30 - за първи път в мача Гришо изостава толкова сериозно на собствено подаване. Последва обаче силен сервис и ретур в мрежата, а след това и ретур в аут на втори сервис за 30:30. Началният удар на Григор отново проработи и му осигури чудесна позиция. Той излезе на мрежата, но не се наложи да отиграва след изпълнение в аут от опонента (40:30). Последва хубаво разиграване между двамата, приключило с удар във филето на мрежата от Джари, като топката се върна в полето му.

2:3 - Джари набързо поведе с 40:0 след стабилно подаване и агресивна игра, с която намираше линиите. Всичко приключи с неуспешен ретур от ракетата на българина - гейм на 0.

3:3 - първата точка бе за Димитров след излизане на мрежата и последвал смач от нетолкова лесна позиция. След това обаче дойде и двойна грешка за 15:15. Впоследствие се стигна до ас и ретур в мрежата, които улесниха задачата пред Григор при 40:15. Геймът завърши с неуспешен опит от форхенда на Джари през най-високата част от мрежата, където бе пратен след остър форхенд от Димитров.

4:3 (пробив) - при 0:15 Григор оспорва свой ретур, който бе обявен в аут. Повторението обаче показа, че решението е било правилно (15:15). След пресилени форхенди в аут от чилиеца българинът стигна до две точки за пробив при 15:40. Първата бе неутрализирана с ас, а при втората Гришо се справи със сервиса, но последва форхенд от Джари, попаднал на аутлинията - дюс. Последва разиграване на втори сервис и нов форхенд в аут от чилиеца - трета точка за пробив в гейма. Игра на втори сервис, излизане на мрежата, перфектен прехвърлящ удар от българина и смач от основната линия, излязъл в аут.

*Веднага след края на гейма, без да иска медицински таймаут, Григор Димитров получи масаж на дясното си рамо, където явно има някаква травма.

5:3 - при следващия гейм обаче не си пролича да има проблем и набързо поведе с 40:0 след страхотни сервиси и асове. Последва нов отличен начален удар и мощна атака - подаване, спечелено на 0.

5:4 - Димитров показа изключителна защита, но този път прехвърлящият му удар излезе в аут за 15:0. При 40:0 последва отлично изпълнена комбинация сервис-мрежа и Григор ще трябва да сервира за спечелването на мача.

6:4 - излизане на мрежата и прекрасно стоп-воле за 15:0. Грешка от ракетата на Джари в мрежата го вбеси, а Димитров поведе с 30:0. Феноменална защита от Григор, накрая на която стигна къса, но я запрати в мрежата - 30:15. Форхенд в аут осигури две точки за спечелването на мача пред Димитров. Ретур в аут и още първата бе оползотворена.

ПРЕДИ ДВУБОЯ


На 1/8-финала Григор игра много силно и отстрани световния номер 2 Карлос Алкарас.  Според статистически портал това е първата победа на българина над световен номер 2 от 2021 година, когато той надви Даниил Медведев в Индиън Уелс. Това се случи преди почти 2 години.

Това ще бъде трети мач между Григор и Джари, като чилиецът е спечелил предишните два. Южноамериканецът надделя на финала в Женева през пролетта (7-6, 6-1), а през 2019 г. триумфира на осминафинала в Барселона (2-6, 6-4, 7-6).

В Шанхай и двамата са в добра форма, въпреки че през годината Джари е спечелил 2 титли (и двете на клей), а Григор не е вдигал трофей от 2017 година насам.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички